Hvor står fisken under isen – Isfisketips!

Isfiske kan være veldig gøy, veldig kaldt og veldig frustrerende. Gode forberedelser er nøkkelen til en god tur, men isfiske er ikke alltid så enkelt.

Du ser ikke noen vak når du isfisker, du har endel fordeler du ellers ikke ville hatt. For det første kommer du deg ut steder hvor det ellers ville vært vanskelig uten en fiskekajakk. Har du vært ved et vann hvor du har tenkt at fisken er et spesielt sted du ikke tidligere har kommet til er det å sjekke ut området med isfisking en god ide.

Isfiske kan gjøres veldig rimelig, og så lenge du holder deg varm kan hvem som helst oppleve et eventyrlig isfiske. Det kan se komplisert ut hvis du bare ser andre isfiske, men sannheten er at det handler om å teste seg frem og gjerne bli godt kjent i et vann hvor du vet det er fisk. Det som fungerte sesongen før fungerer heller ikke alltid sesongen etter. Derfor gjelder det selv for erfarne isfiskere å stadig prøve ut nye teknikker og agn for å lure fisken.

Når du isfisker er det også enklere å få oversikt over hvor dypt vannet er, selv om du ikke nødvendigvis får kartlagt hele vannbunnen. Det er ikke så mye mer utstyr du trenger enn en mormyska og en balansepilk, les mer om utstyret du trenger for isfiske her.

Dra til vann hvor du er kjent

Dette gjelder spesielt om du vet at det isfiskes i det vannet, for isfiske kan være litt utfordrende. Fisken er ikke så aktiv, og det blir viktigere å finne ut hvor i vannet fisken er.

Gå til de stedene hvor du vet at det kan være gode forhold for den fisken du er ute etter. Tenk hvor det er vegetasjon, grunner og dyp i vannet, litt kan du også se på topografien i terrenget men lokalkunnskap er alltid det beste.

Et triks er å se etter hvor andre har boret hull, og er det fiskeblod rundt det så er det ikke et sted du bare skal gå forbi! Prøv deg også på å bore noen nye hull i området rundt hulet du fant.

Når på dagen det er best å isfiske

Det viktigste er antall timer du fisker, men tidspunktet du isfikser på kan ha veldig mye å si. Stort sett er det ganske tidlig på dagen som ofte er best, men kvelden kan også fungere.

Er det et lite vann, stort vann og hvilken fisk du er ute etter har også mye å si. Derfor vil det være variasjoner, men fisker du alltid midt på dagen kan det være lurt å teste ut andre tidspunkter også. Les flere tips for isfiske her.

Bruk kart for å finne informasjon om vannet

På denne måten får du et mye bedre grunnlag for å se vannet, og du kan se det over flere år for det er ikke hvert år at flyfotoet blir tatt så bra at du får se mye om hvordan grunnene i vannet ser ut.

Drar du til et ukjent vann er det lurt å ta informasjonen du får med en klype salt, det sagt får du høre noe så er det også noe som burde prøves. Det er ikke uten grunn at de som får mest fisk ofte også er de som er best kjent i vannet.

Sportsfiskere blir sjeldent stående på samme plassen særlig lenge, derfor er det noe du også burde huske på. Det hjelper deg også med å holde varmen siden du er i bevegelse. Mistenker du derimot at det er fisk der, eller du får napp så gjelder det å holde seg i det området til fisken er tatt opp.

Vær heller ikke redd for å fiske der det er grunt, ofte er fisken her! Er du usikker på hvor grunt det er der du borer så husk å vær litt forsiktig så du ikke kjører boret rett ned i en stein eller lignende.

Fiske igjennom vannlagene

Ved isfiske kan du lettere fiske igjennom vannlagene enn når du fisker i de andre årstidene, dette må du bruke til din fordel. Start med å fiske helt i bunn, og ikke bare sveiv deg opp uten at fisken skal bli nysgjerrig.

Selv om du skal fiske i de forskjellige vannlagene så må du også bli værende å fiske i litt av vannlagene. Det er ikke så ofte fisken biter rett på, så litt lokkebevegelser med stikka er ofte nødvendig. Noen sier at du nærmest må terge enkelte typer fisk som ørreten på vinteren for at du skal få napp..

Derfor er også variasjon nøkkelen til isfiske som stort sett gjelder for alt annet fiske også. Ikke minst med hva du fisker med har ofte mye å si, om det er mark, pimpel, balansepilk eller mormyska så er det lurt å ha litt forskjellig klart. Les mer om mormyska fiske her.

Du skal ikke bytte hele tiden, men får du ikke fisk så er det beste du kan gjøre både å variere stedet du står, og utstyret du fisker med. Får du napp flere ganger men ikke fisk så vær litt forsiktig med å bytte ut hva du fisker med, men prøv gjerne heller andre farger først.

Leave a Comment