Fluestang for nybegynnere – ørretfiske i marka og på fjellet

Flufefiske er en kunst som både er veldig simpelt, og kan være veldig vanskelig. Det beste er å ta et grunnkurs for å ikke få for mye lært inn feil. For det å avvenne bevegelser som du har øvd inn er ikke så enkelt.

Prisene på fluestenger er noe av det som har gått i riktig retning for deg som kjøper, og har du arvet en fluestang kan det være greit å la den ligge i boden hjemme en liten stund til. Det har kommet veldig mange gode sett som koster mye mindre enn hva de gjorde før, og som er mye bedre. Å lære seg å kaste med et sett gjør det mye enklere, for med fluefiske er det viktig at alt passer sammen hvis det skal fungere.

For å ikke forvirre for mye tar vi her for oss fluestenger for de som ønsker å fiske ørret og røye både i marka og på fjellet. Dette er allsidige stenger, men det er lurt å sikte seg litt inn på hva du ønsker. Hvis stengene blir alt for allsidige så mister de også noen av de egenskapene du hadde trengt. For de aller fleste har ett type fiske de gjør mesteparten av tiden.

Krav til en god  fluestang

Begynner du å se etter en fluestang vil du fort høre American Fishing Tackle Manufactureres, forkortet AFTM.

AFTM KLASSETYPE FISKE
1-3Ultralett fiske
4Lett ørretfiske
5-6Vanligste ørretfiske
6-7Sjøørett
8-10Laks

I denne artikkelen er det fluestengene som befinner seg i klassen 4-6 vi tar for oss, dette er også det segmentet hvor de fleste ørret og røye fiskere befinner seg. Det at vi sier nybegynner sett for fluefiskere er også ikke helt riktig, for de settene som er på markedet er noe erfarne fluefiskere også bruker. I disse klassene er fluestengene enhånds.

Selv om høyere klasse betyr at det er dimensjonert for større fisk så blir det feil å velge en høyere klasse enn hva som er realistisk. Det er en grunn til at det har blitt populært med veldig lett utstyr.

Det som er litt spesielt med fluefiske er at det er nesten ingen grenser for hvor mye utstyr og penger du kan bruke, men det gir deg ikke nødvendigvis noe mer fisk. Er du en nybegynner er det viktigste å ikke henge seg opp for mye i utstyret, at det finnes så mye på markedet gjør det heller ikke lettere for deg.

Fluepakke for ørretfiskeren – Guideline Kaitum Trout 9′ #5

Selv om dette er en allsidig stang så er den perfekt satt opp for at du kan lære deg å bli en god fluefisker. Fordelen med et sett er veldig stor, og skal du kjøpe inn stang, snøre og snelle hver for seg må du gå grundig til verks for å forsikre deg om at det passer godt sammen. I og med at det er snøret som er kastevekten og ikke sluken som med haspelfiske blir det helt feil hvis du fisker med ett snøre som ikke er riktig til fluestanga du bruker.

Her får du en 9 fot stang i klasse 5 som er helt perfekt for den som hovedsakelig vil prøve seg på ørreten. Settet er satt opp for en nybegynner, men det er også en stang du kan bli skikkelig god med å ha i hele fluefiskekarrieren din.

Snella er FAVO som er Guideline sitt merke, det er en fordel at det er samme produsenten som står bak både stangen og snella. Guideline Kaitum trout fungerer veldig bra til Tørrflue, Nymfe og streamer.

Guideline Kaitum Trout 9′ #5Sjekk prisen

Enda lettere fiskeVision Fisu2 Outfit 8′ #4

Om du vil ha muligheten til å ha en god fluestang som fungerer bra i bekker og små elver også uten å kjøpe en fluepakke som kun er laget for det og ikke også for det mer tradisjonelle ørretfiske så er dette en god klasse for deg.

Dette er også en komplett pakke hvor du får en god medium til rask akjson, settet er også tilgjengelig i andre klasser.

Vision Fisu2 Outfit 8′ #4Sjekk prisen

Dette må du tenke på når du skal kjøpe din første fluestang

Det å kjøpe noe dyrere enn til et par tusen kroner er ikke nødvendig, og det er bedre å heller investere i noe mer kostbart når du har blitt en bedre fluefisker og vil bli en ekspert innenfor ett mer spesielt type fiske. Når du er nybegynner vil du heller ikke merke forskjell på en god nybegynner stang og en som er for de ihugga entusiastene.

At du ikke kjøper det aller billigste kan være greit, det som er viktigere er at det er en relativt kjent produsent og at du kjøper deg et helt sett. Skal du ikke kjøpe et komplett sett burde du helst få hjelp av noen så dere sammen kan sette sammen en god pakke for deg.

Tenk heller ikke at du skal lære deg alle grenene av fluefiske med engang, det er viktigere å mestre det som interesserer deg mest. Derfor er det for nettopp det type fiske at du også burde kjøpe en pakke som er laget for det.

Ørretfiske med fluestang er veldig givende så fort du mestrer det grunnleggende. Det finnes like mange meninger om fluefiske som det er fluefiskere. Det mest utbredte mange som ikke har prøvd det tror er at det er vanskelig, men det er faktisk ikke det. Tar du ikke et nybegynnerkurs så burde du i det minste se litt teknikk på youtube. Ett godt tips er å filme deg selv og analysere deg selv. Ikke hold på for lenge med treningen i starten, blir du sliten i armen kaster du heller ikke bra.

Leave a Comment