Fisking med dupp kan gjøres på mange forskjellige måter, både avansert og enkelt. Fisking med dupp kan være nærmest meditasjon (som all fisking) når du sitter der og ser utover ett stille vann mens du venter på å se bevegelse i duppen.
For å fiske med dupp trenger du selvsagt en dupp, men du trenger også en fortom og en krok. Nå lurer du kanskje på hva en Fortom er.
Fortom – er den delen du bruker mellom i dette tilfelle duppen og kroken, hvis du bruker søkke istedenfor dupp skal fortom også brukes mellom. Til vanlig fiske bruker også noen Fortom, da er fortommen rett og slett den ytterste delen på snøret som er annerledes enn resten av snøret. Fortommen er ofte tynnere enn resten av snøret, men til fiske av større fisker kan det være motsatt også. Ytterst på fortommen festes agn, sluk eller flue.
For å komme i gang så du er klar til å fiske med dupp fester du duppen til fortommen på snøret og en eller flere kroker videre. Ofte får du kjøpt dette ferdig. Se f.eks her (reklamelink til skittifkse.no)
Fiskedybde – Det er fortommen som bestemmer hvor langt ned du kommer til å fiske. Hvilken dybde som er riktig finnes det ikke noen fasit svar, prøv litt forskjellig. Eneste å tenke på er at hvis det er grunt risikerer du å sette deg fast selv om du bruker dupp. Jo dypere vann desto mer kan du prøve deg frem. Fortommen er enkel å justere så her er det bare å prøve seg frem.
Agn, sluk eller flue – Personlig er jeg veldig glad i mark, men det er nesten ingen begrensninger her. Et lite triks mange fiskere bruker er å bruke en lett sluk og dupp, da vil da klare å kaste lenger ut med en lett sluk som kan vi veldig gode resultater. Ønsker du å starte med fluefisking? Da kan du tjuvstarte litt med flue og dupp. Velger du å bruke mark trer du den bare på kroken, sørg for at den skjuler kroken best mulig. For de fleste vil mark være et perfekt valg for å fiske med dupp.
Det finnes forskjellige dupper til alle formål, som bomdarda eller tradisjonelle dupper. Sjekk ut de forskjellige her!
Kasting med fortom – Har du aldri kastet ut med fortom vil du fort merke at det er litt annerledes, du får nemlig ikke sveiva helt inn. Mange vil faktisk oppleve at de får kasta lenger ut enn det de har gjort før, det skyldes at det er tyngre. Siden hele snøret ikke nødvendigvis blir kasta ut like fint som uten fortom er det greit at du ikke gjør dette i full storm mot deg. Da er det store sjanser for at det vil hekte seg fast.
Krok til dupp – Dette er heldigvis like enkelt som det høres ut, med mindre du ikke vil at det skal være det. Det er nemlig ikke noe problem å ha på flere kroker. Det øker sjansen for mer fisk, men gjør at det selvfølgelig er litt mer å tenke på.
Dupp – Du tenker kanskje at det ikke er så farlig hvilken dupp du bruker, men det er jo veldig viktig å se om du får noe napp. Derfor er det viktig at du bruker en duppe som er beregnet for den tyngden du trenger. Hvis du ikke gjør dette vil du kanskje ikke se om du får napp, eller rett og slett bare se at du duppen din synker ned. Det finnes mange forskjellige dupper, men hvis du bare har tenkt til å fiske med krok og agn er det viktigste at den er tilpasset vekten.
Fisketeknikk – Fisker du med krok og agn er det begrenset hvor mye du trenger å gjøre, du kan godt sette deg godt til rette å slappe av. Eller fiske med sluk på en annen stang mens du står og følger med på duppen.