Fisking fra land for nybegynnere


Fisking fra land for nybegynnere.

I Norge kan alle fiske fra sjøen helt gratis med fiskestang, men det å faktisk få fisk kan være en utfordring.  Fordelen eller ulempen ved å fiske i sjøen er at det er mer uro i vannet enn i innsjøer (bølger). Torsken er noe de fleste ønsker å få på kroken, helst en stor en og det kan du få langs hele norskekysten.

  • Jo større fiskestang jo lengre ut kan du kaste sluken
  • 20-60g sluk for torskefiske
  • Makrell, lyr, sjøørret og sei 12-20g sluk
  • Varierer mellom å la sluken synke, hastighet på sveiving og hvor du kaster ut sluken
  • Bruk gjerne billige sluker hvis du er nybegynner men et godt snøre som fireline er å anbefale så er det større sjans for at du klarer å sveive inn sluken når den setter seg fast.

Det er lettest å få torsk på kroken når du fisker fra land på vinteren, i sommerperioden er det absolutt best å komme seg ut i båt. Prøver du deg på torskefiske fra land kan det være smart å fiske med agn, men husk at det ikke er lov med levende agn.

En god Fiskestang gjør hele opplevelsen mye bedre!

Svirvel og Splittringer – Brukes for å feste sluk eller lodd i i snøret. I enden av snøret ditt som du skal feste i svirvelen lager du først to sirkler gjennom svirvelen. Når du har de to sirklene klare tar du snøret igjennom de to sirklene igjen tre ganger så det blir tre sirklere igjennom de to du hadde fra før, da sitter det så godt at det ikke er der det ryker hvis du setter deg fast på bunn.

Lodd – For å fiske med agn tar du et lodd helt i enden av fiskesnøret og kroker over du fester i snøret over. I krokene hekter du fast agnet du velger å bruke, her kan du bruke reker eller annen fisk du tidligere har fryst og skjært opp i biter. Det tar litt tid før torsken lukter agnet ditt så her er det bare å smøre seg med tålmodighet. Har du flere fiskestenger kan du sette den med lodd og agn fast i en stein eller lignende mens du bruker en annen stang til å fiske med sluk hvis det blir kjedelig å vente på at torsken lukter agnet ditt. En annen fordel med loddet er også at du slipper å sette det fast, torsken liker seg godt der hvor det er mye vegetasjon og det er jo også der hvor sluken din ofte kommer til å sette seg fast.

Sluk farger –  Noen følger regelen lyst på lyst og mørkt på mørkt, dette kan være helt greit men varier hvis det ikke napper og ikke vær redd for å prøve forskjellige farger. Litt mer detaljert kan man med fordel bruke sølv, grønn eller blå når det er klart vann og fint vær. Har du god sikt i vannet i tillegg har mange god erfaring med å da bruke sølvfarget sluk. Regnbue fargede sluker er også fint i finværet men kan også brukes hvis det er litt overskyet, veldig gode å bruke for å variere fargebruk.  Sorte sluker brukes når det er mørkt, som oftest også til nattfiske. Røde og kobber fargede sluker er fint når det er overskyet ute og vannet er litt grumsete. Rød og kobberfargen kan også fungere for å irritere fisken, da kan du få napp uten at fisken er sulten, derfor kan du prøve denne fargen uansett vær hvis du ikke får napp.

Sluk vekt og størrelser –

Er du nybegynner er det ofte morsomt å kunne starte med å kaste litt langt, jo tyngre sluk du har jo lengre kan du kaste. På en vanlig fiskestang kan du som oftest bruke 10-40 g, det er heller ikke vanskelig å få fiskestenger du kan bruke opp til 60g med. Størrelsen på sluken stiger som oftest proporsjonalt med vekten. Husk at endel fisk ikke vil bite på de største slukene, men så er det jo oftest stor fisk man ønsker spesielt i starten. Bruk 20-60g sluk for torskefiske og 12-20g for Makrell, lyr, sjøørret og sei

Snøre og tykkelse – Det finnes utallig typer snører men det som er viktigst er at det tåler det du skal bruke det til. Snøre med strekk er mindre sensitive enn snører uten strekk, fordelen med at det ikke er strekk er at du lettere vil føle når det napper.

Siste artikler