Hvordan fiske fra land i havet? Disse tipsene gir deg fisk!

I Norge kan alle fiske fra sjøen helt gratis med fiskestang, men det å faktisk få fisk kan være en utfordring.  Fordelen eller ulempen ved å fiske i sjøen er at det er mer uro i vannet enn i innsjøer (bølger). Torsken er noe de fleste ønsker å få på kroken, helst en stor en og det kan du få langs hele norskekysten.

Vær oppmerksom på at det ikke er lov langs hele norskekysten å fiske torsk, les mer om torskefiske her!.

Noen tips før du starter å fiske i saltvann, etter hva du ønsker å fiske

  • Jo større fiskestang jo lengre ut kan du kaste sluken
  • 20-60g sluk for torskefiske
  • Makrell, lyr, sjøørret og sei 12-20g sluk
  • Varierer mellom å la sluken synke, hastighet på sveiving og hvor du kaster ut sluken
  • Bruk gjerne billige sluker hvis du er nybegynner men et godt snøre som fireline er å anbefale så er det større sjans for at du klarer å sveive inn sluken når den setter seg fast.

Det er lettest å få torsk på kroken når du fisker fra land på vinteren, i sommerperioden er det absolutt best å komme seg ut i båt. Prøver du deg på torskefiske fra land kan det være smart å fiske med agn, men husk at det ikke er lov med levende agn.

Usikker på når det er best å fiske i havet? Det beste trikset for dette er å fiske når det skifter mellom høyvann og lavvann. Les alt om når biten fisker i havet her!

Hvordan fiske fra land i havet – Forskjellige metoder

Svirvel og Splittringer – Brukes for å feste sluk eller lodd i i snøret. I enden av snøret ditt som du skal feste i svirvelen lager du først to sirkler gjennom svirvelen. Når du har de to sirklene klare tar du snøret igjennom de to sirklene igjen tre ganger så det blir tre sirklere igjennom de to du hadde fra før, da sitter det så godt at det ikke er der det ryker hvis du setter deg fast på bunn. Fukt gjerne fiskesnøret litt før du strammer knuten.

Lodd – For å fiske med agn tar du et lodd helt i enden av fiskesnøret og kroker fester du i snøret over loddet. I krokene hekter du fast agnet du velger å bruke, her kan du bruke reker eller annen fisk du tidligere har fryst og skjært opp i biter. Det tar litt tid før torsken lukter agnet ditt så her er det bare å smøre seg med tålmodighet.

Har du flere fiskestenger kan du sette den med lodd og agn fast i en stein eller lignende mens du bruker en annen stang til å fiske med sluk hvis det blir kjedelig å vente på at torsken lukter agnet ditt. En annen fordel med loddet er at det skal mer til for at du setter fast kroken på bunn, torsken liker seg godt der hvor det er mye vegetasjon og det er jo også der hvor sluken din ofte kommer til å sette seg fast.

Sluk farger –  Noen følger regelen lyst på lyst og mørkt på mørkt, dette kan være helt greit men varier hvis det ikke napper og ikke vær redd for å prøve forskjellige farger. Litt mer detaljert kan man med fordel bruke sølv, grønn eller blå når det er klart vann og fint vær. Har du god sikt i vannet i tillegg har mange god erfaring med å da bruke sølvfarget sluk.

Regnbue fargede sluker er også fint i finværet men kan også brukes hvis det er litt overskyet, veldig gode å bruke for å variere fargebruk.  Sorte sluker brukes når det er mørkt, som oftest også til nattfiske. Røde og kobber fargede sluker er fint når det er overskyet ute og vannet er litt grumsete. Rød og kobberfargen kan også fungere for å irritere fisken, da kan du få napp uten at fisken er sulten, derfor kan du prøve denne fargen uansett vær hvis du ikke får napp.

Finn alt du trenger til fisketuren på nett!

Stort utvalgt til Fiske og FriluftslivOutnorth
Sjekk utvalget!
Alt du trenger til Fisketuren!Jakt&Friluft
Sjekk utvalget!

Sluk vekt og størrelser – Er du nybegynner er det ofte morsomt å kunne starte med å kaste litt langt, jo tyngre sluk du har jo lengre kan du kaste. På en vanlig fiskestang kan du som oftest bruke 10-40 g, det er heller ikke vanskelig å få fiskestenger du kan bruke opp til 60g med.

Størrelsen på sluken stiger som oftest proporsjonalt med vekten. Husk at endel fisk ikke vil bite på de største slukene, men så er det jo oftest stor fisk man ønsker spesielt i starten. Bruk 20-60g sluk for torskefiske og 12-20g for Makrell, lyr, sjøørret og sei.

Snøre og tykkelse – Det finnes utallig typer snører men det som er viktigst er at det tåler det du skal bruke det til. Snøre med strekk er mindre sensitive enn snører uten strekk, fordelen med at det ikke er strekk er at du lettere vil føle når det napper. Les mer om valg av fiskesknøre her!

Hva du må huske å ha med til kystfiske fra land

  • Fiskestang: Velg en stang som passer til typen fiske du planlegger. En lengre stang tillater lengre kast, mens en kortere stang gir bedre kontroll nær land.
  • Fiskesnelle: En god snelle gjør innsveivingen lettere og mer effektiv. Vurder vannforholdene og fisketypen når du velger snelle.
  • Fiskesnøre: Velg et slitesterkt snøre som passer til vekten på fisken du sikter mot. Husk at klarhet og tykkelse på snøret kan påvirke synligheten under vann.
  • Kroker og sluker: Ha et utvalg av kroker og sluker tilgjengelig for å matche de forskjellige fisketypene og forholdene.
  • Lodd og svirvler: Disse hjelper med å holde agnet på ønsket dybde og forhindre at snøret vrir seg.

Lær om de beste fiskeplassene i området ved å snakke med lokale fiskere eller besøke fiskefora på nettet. Forstå hvordan vær- og vannforhold (som vindretning, strømforhold, og tidspunkt på døgnet) påvirker fiskens oppførsel. Dette vil øke sjansene dine for fangst! Det gjelder å være på riktig sted, til riktig tid, med riktig utstyr om du skal få drømmefisken!

Leave a Comment