Sjøørreten er stor lidenskap for veldig mange, det er heller ikke den fisken de fleste får som sin første. Har du først blitt besatt av sjøørretfiske er det ingen vei tilbake. Men for å komme i gang er det endel om fiske av sjøørret som du burde vite om.
Heldigvis finnes det gode tips for hvordan du kan få sjøørreten på kroken, det er nemlig litt vanskeligere enn å bare kaste ut sluken og håpe på det beste. Flaks og det å være på riktig sted til riktig tid kan selvfølgelig være nok hvis du er heldig. Men husk at sjøørreten er litt sjenert så noen forhåndsregler bør man ta.
Hva er sjøørret?
Sjøørreten er en underart av øret, selv om den ikke har fått en klassifisering. Derfor er ikke nødvendigvis det beste fisket etter ørret i innsjøer, men i havet! Sjøørreten er anadrom som betyr at den vandrer i havet når den når en viss størrelse og alder for næring. Den kommer tilbake til fødestedet sitt i samme vassdrag for å gyte.
Sjøørreten kan ligne veldig på laks, og selv det trente øyet ser ikke så enkelt forskjell på laks og sjøørret. Sjøørreten har vanligvis flere prikker under sidelinjen, men har du ikke noe å sammenligne med kan det uansett være vanskelig å se. Sjøørretten sin overkjeve strekker seg lengre bak enn øyet, på laksen strekker overkjeven seg ca til slutten på øyet. Ett mer sikkert tips er å kjenne på tennene oppe i ganen, eller å se de. Sjøørreten har godt med tenner, mens en laks har ingen eller få.
Hvor kan man fiske sjøørreten!
Det er mulig å fiske sjøørret langs hele norskekysten, men det er en god grunn til at du ofte finner sjøørret fiskere noen spesielle steder. I og med at sjøørreten er anadrom så gjelder det å finne hvor sjøørreten kommer ut i havet, fra vassdraget hvor den gyter.
Når det er varmere er ofte sjøørreten lengre ute for å finne mat, ofte rundt holmer og øyer. Se spesielt etter hvor det kan være mat, og ikke minst andre sjøørret fiskere! Sjøørreten liker seg godt blant odder og der det er litt steiner og vegetasjon, forsøk på disse stedene spesielt hvis det er strømning i vannet der i tillegg, det kan gjerne være langgrunt også!
Når er det best å fiske sjøørret
Vinteren er ikke best mulig tidspunkt for fisking av sjøørret, men starten av våren er det beste tidspunktet. Hele sommeren og høsten er det også muligheter. Alt avhenger også av hvor kald vinteren har vært og utover sommeren avhenger det av hvor varmt det er.
Det er i tidspunktet når det blir lyst på dagen eller mørkt på kvelden at ørreten er mest villig til å bite. Tidevannet kan du også bruke til din egen fordel, for da skylles mat opp mot land og her kommer sjøørreten inn for å spise. Sjøørreten spiser småfisk, sild, reker, brisling osv, det er derfor naturlig å imitere dette med sluken.
Temperatur rundt 10-12 grader er perfekt for sjøørret fiske. Derfor gjelder det å fiske når det er sol på vinteren, og de dagene det er kaldest om sommeren. Om våren har havet ofte 10-12 grader, derfor er også fisket etter sjøørreten best om våren! Om våren er det ofte under 10 grader i havet lengre ut, hold deg derfor innaskjærs.
Hvordan fiske sjøørreten!
Det er flere metoder for fiske av sjøørret, både fra land, vading, båt og ikke minst fluefiske er de vanligste metodene. Er du på riktig sted trenger du ikke avansert utstur for sjøørret fiske, men blir du bitt av basillen tar det neppe lang tid før du oppgraderer utstyret ditt.
Har du fluefiskestang kan det være en stor fordel, men ulempen er at du noen dager ikke får kastet langt nok ut, på disse dagene er vanlig stangfiske med sluk/wobbler perfekt. Har du ikke fluefiskestang er det ikke en grunn til å gi fra seg drømmen om sjøørret. Med vanlig stangfiske vil det bare være mer krevende da det er fort gjort å sette seg fast når du fisker grunt.
Kjøp utstyret du trenger til sjøørret fiske på nett!
Stort utvalgt til Fiske og Friluftsliv | Sjekk utvalget! |
Alt du trenger til Fisketuren! | Sjekk utvalget! |
Hvordan fiske sjøørreten fra land
Fisking fra land er en fordel når du fisker etter sjøørret da den ofte liker seg på grunt vann, det kan være veldig grunt så en sluk som ikke setter seg så lett fast er absolutt en fordel. De store sjøørretene er også på grunt vann. Om våren kan du med fordel bruke større sluker, siden ørreten er sulten og mer bitevillig.
Sjøørreten er ikke så kresen, og de fleste metoder for fiske kan brukes. Med fiskestang er det viktig å ta spinnstopp hvor du stopper innsveivingen og lar sjøørreten bite! Forsøk dette flere ganger hver gang du kaster ut. Fluefiske er også veldig effektivit etter sjøørret. Du trenger heller ikke fluestang for å fiske med flue. Både flue, sluk og wobbler er bra for sjøørretfiske.
Sjøørret fiske fra båt
Fisker du fra båt er det lurt å kaste litt mot land. Som alltid med fisking er det viktig å variere hva man gjør hvis man ikke får fisk, still deg derfor forskjellige steder og bytt på hvor dypt sted du fisker på hvis det ikke er noe napp der du fisker. Fordelen med båt er at du kan lettere komme deg ut til holmer og øyer som ellers ville vært vanskelig.
Dorging etter sjøørret kan også være veldig effektivt. Men gir det lite resultat så prøv heller å kast ut og sveiv inn med spinnstopp.