Lystre etter krabbe – Hvordan fiske krabber
Lystring etter krabber er en gammel fiskemetode som faktisk ikke er lov – altså sånn som man gjorde det før med lystregaffel. Da lyste man ned i vannet og spidda krabben.
Det finnes heldigvis andre måter man kan lystre eller rake krabber. Det du uansett trenger er en god lykt som lyser godt opp i vannet, det er også en stor fordel med klart vann. Det er om kvelden man lystrer etter krabber siden det er lettest å fange de da.
Hvis man har en båt som tåler litt å gå litt på grunn er det absolutt en fordel, da vil man komme til de stedene hvor det virkelig er mye krabber, ellers går det også an å lystre etter krabber fra land.
Fangstmetoden for lystring er vanligvis hov da det er ulovlig å bruke lystregaffel, det er også mulig å lage seg en stang med netting selv.
Om det er lystring eller egentlig lysing etter krabber er ikke så nøye, det viktigste er å komme i gang. For det er veldig spennende når man står der i mørket og plutselig ser krabbene gå rundt der du lyser.
Flo og Fjære – Prøv å dra ut etter det har vært høyvann og det har blitt mørkt ute. Det viktigste er at det er mørkt.
Fiske etter krabbe med klype – Dette er en perfekt strandaktivitet.
Det eneste du trenger er en snor/hyssing, en klype og agn. Fest klypen ytterst på snøret, klypen skal holde fast agnet du velger å bruke. Det beste er helt klar blåskjell som du åpner opp så krabben lukter blåskejellet godt og forsyner seg.
Vær snill med krabbene, legg de i en bøtte med vann som du passer på at ikke blir altfor varmt.
Fiske krabber med teiner –
Det første du må få orden på er utstyret, du trenger en båt ellers må du vite om en god fjellknaus du kan kaste ut fra hvor det er dypt under. Det beste er absolutt en båt, du kan sette ut teiner fra ca.20 meters dybde.
Dybde – For å vite hvor dypt det er kan du se på kart for området, høre med lokale (men de holder de beste stedene for seg selv av gode grunner). Hvis det er en høy fjellknaus som går ut mot havet er det sannsynligvis dypt under. Der du bestemmer deg for å sette ut teinene burde grunnen ha steiner, tang og tare for det er der krabber liker seg godt. Dybdeforholdene som passer best varierer litt utover sesongen, prøv derfor litt forskjellige steder og dybder.
Agn – Bruk noe gammel fisk som lukter mye, gjerne makrell. Du kan også prøve deg med snegler og blåskjell. Får du ikke krabber? Bytt ut agnet til noe annet, det er variasjon som gir suksess.
Har du noen hummerteiner fra før kan du bruke de så lenge fluktåpningen er stor nok. Fra svenskegrensen til og med Tysfjord kommune i Nordland skal det være minst en fluktåpning på hver side av teinen som er 80 millimeter (8cm). I tillegg til dette skal teinen ha et rømningshull som holdes lukka igjen av en bomullstråd. Poenget med bomullstråden er at den skal være nedbrytbar så hvis du mister teinen kan det du har fanget komme seg ut på egenhånd.
Det er viktig og pålagt at alle teiner er merket med eiers navn og adresse.
Du kan som fritidsfisker (at du ikke driver næring eller tjener penger på fangsten) fiske med inntil 20 teiner. Kravet er likt uansett om dere er flere på båten eller du selv disponerer flere båter, fisker du med ruser telles dette med også. Altså maks 20 teiner og ruser til sammen per båt og for deg selv også uansett om du har flere båter.
Så lenge du ikke fisker etter hummer trenger du ikke å registrere deg for å fiske.
Regler for Krabbefiske –
- Det er lov å fiske krabber hele året
- Minstemålet for krabber er 13 cm i hele Norge bortsett fra svenskegrensa til Rogaland hvor minstemålet er 11 cm
- Ikke brekk klør av levende krabber, det er dyremishandling
- Det er ikke lov å selge krabber til kjøper som ikke er godkjent eller driver profesjonelt utsalg.
Kilde Fiskeridirektoratet – Les de fullstendige reglene her