Hvordan fiske makrell – Alt om makrellfiske

Makrellen er noe av det morsomste man kan fiske, når du får en makrell på kroken er det ingen tvil om hva det er du hat fått, den napper ordentlig i snøret.

Makrellen er en ypperlig fisk for nybegynnere, og det er nok mange aktive fiskere som ble hekta på fisking etter at de fikk sine første makreller. I og med at makrellen svømmer i stim er det gode sjanser for å dra opp mange når du får din første makrell, gitt at du fisker når det er sesong.

Makrellfiske starter på sommeren (spesielt på sørlandet), men det er på høsten du virkelig kan stå å fiske makrellen døgnet rundt. Desto senere på sesongen du fisker etter makrell desto større makrell får du, og ingenting er jo bedre enn makrell av ordentlig størrelse.

Makrellen er en pelagisk fisk og hører til i nordlige Atlanterhavet og Middelhavet. I Norge er det spesielt på Sørlandet makrellen har sin egen kultur, og her fiskes den fra sommeren av. Makrellen har sine egne særegne karakteristikker og er lett å skille fra annen fisk. Makrellen har strømlinjede former, og ryggen er blå eller grønn. De små makrellene kalles for pir.

 • Fiskes like bra fra land som fra båt når det er sesong
 • Bytt sted du fisker fra fort hvis du ikke får napp
 • Varier tidspunkt du fisker på hvis du ikke får napp, spesielt med tanke på flo og fjære

Når du først får en makrell er det viktig å fortsette fiske så fort du har fått makrellen på land og avlivet den på en god måte, de ferdes nemlig i stim så sjansene for mange flere makrell er stor. Makrellen beveger seg faktisk til og med når den sover.

Makrellen ernærer seg på krill, raudåte, amfipoder, plankton, krepsdyr og andre småfisker.

Fisk dypt for å fiske makrell, bruk tyngre sluker så sluken synker dypt nok. Vent litt med å sveive inn til sluken har sunket dypt nok før du begynner å fiske. Makrell i 2020 kommer i Mai og blir værende til Oktober

Fiske makrell med stang fra land

 • Bruk en stang du kan kaste langt med, du kan lese mer om det her, men det er ikke så viktig for makrellen er noe av det letteste å fiske når det er sesong. Så har du ikke en optimal fiskestang så gjør det ingenting.
 • Varier hvilken dybde du fisker på, finner du en stim så fortsett fiske på samme dybde
 • Dra inn sluken i rykk og napp, makrellen biter fort på når det er sesong.
 • Hvilken sluk du bruker er ikke så nøye, men hvis du ikke får napp så ikke bruk lang tid før du varierer på slukene dine.
 • Makrellhekle er veldig effektivt når du fisker med stang
 • På sørlandet er det ikke tilfeldig at du ser mange bruke hekle med sorte kroker! Prøv ett hekle med sorte kroker som dette!

Alt du trenger til makrellfiske på nett!

Prøv makrellfiske med makrellhekle med sorte kroker!Jakt&Friluft
Sjekk utvalget!

Fiske makrell fra båt

Bruk gjerne ekkolodd for å finne stimer av makrell, og dorg samtdig med makrellharpe. Dette er veldig effektivt hvor du kan få veldig mye makrell om du er på riktig sted.

 • Du kan fiske med stang men dorging med mange kroker gir muligheten for å få mange makrell med en gang,pass på at du dorger i riktig hastighet. En makrellharpe som denne gjør makrellfisket utrolig morsomt!
 • De største makrellene er rundt 2,5 – 3 kg og de mindre fra ca 700 gram. Når du først får makrell på kroken sier den tydelig ifra ved å dra skikkelig ifra i alle mulige retninger, derfor får du ofte en spennende kamp når du drar inn makrellen. Siden makrellen ikke har svømmeblære må den alltid holde seg i bevegelse.

Makrellen kan fryses ned, og den smaker best på høsten. Prøv for eksempel denne oppskriften på stekt makrell

Kjøp makrellharpe på nett!

Stort utvalg av harper for dorgingJakt&Friluft
Sjekk utvalget!

Leave a Comment