Gjedde er en fisk med et rufsete rykte. Samtidig som den er en av Norges mest populære arter blant sportsfiskere, er den også kjent for å gjøre skade der den vanker. Gjedde er en av Norges største ferskvannsfisker, et rovdyr som livnærer seg både på andre arter og egen art. Om du liker en utfordring når du er på fisketur kan gjeddefiske være tingen for deg. Denne arten finner du mange steder i landet, i både innsjøer og elver. Muligheten for å prøve seg på gjeddefiske er dermed åpen for de aller fleste som er interesserte. Denne artikkelen inneholder ymse informasjon om gjedde, gjeddefiske, hvor du finner den og noen tips for å få den på kroken. Den er kjent for å bite på mer eller mindre hva som helst. Med litt tålmodighet er det god sjanse for at det blir gjedda til middag. Eller noe å skryte av, da dette er en fisk som kan spise seg stor fort.
Gjedde
Gjedde er en fiskeart i gjeddefamilien. Ordet stygg har nok blitt brukt til å beskrive denne arten mer enn én gang. For det er ingen vakker fisk, langt ifra. Den har en lang kropp, flat og bred kjeft fylt med sylskarpe tenner. Dette og den grønnaktige fargen gjør at den av og til går under navnet Nordens krokodille. Det er en usosial fisk som liker seg best alene. På spørsmålet hvor stor en gjedde kan bli, er svaret opptil 20 kg i Norge. I andre land er det fanget gjedder på størrelser opptil 30 kg, men så store eksemplarer er ikke veldig vanlig. Arten er utbredt i Europa og store deler av Nord-Asia og Nord-Amerika. Det er populært å fiske etter gjedde i andre land også, det er en bredt utbredt gren innenfor sportsfiske. I Norge finner du gjedda på Østlandet og i deler av Troms, Finnmark og Trøndelag. Den er også satt ut i flere vann på Sør- og Vestlandet. Det har vært uenighet opp gjennom tidene om det skal regnes som positivt eller negativt å øke gjeddebestanden her til lands. En egenskap ved gjedda er at den som ferskvannsfisk tåler et høyere nivå av salt enn de fleste andre arter i ferskvann. Det gjør at det finnes gjedde i noen havområder hvor det er veldig lavt nivå av salt, slik som i Østersjøen. Den finnes i dype fjorder og elver med rennende vann. Den vokser veldig fort og utkonkurrerer de fleste andre arter.
Gjedder er ikke bare usosiale, de er kannibaler. De skiller ikke mellom andre arter og egen, den er en aggressiv rovfisk. Med det samme yngelstadiet er ferdig begynner gjeddene å spise andre fisk, både naboer og venner. De er ikke begrenset til å spise fisk, de kan også spise frosk, andunger og andre små pattedyr som måtte komme i veien. De kan vente i timevis, helt stille, i påvente av et bytte. Denne adferden har helt sikkert ikke hjulpet på ryktet den har. Men det vil også si at du til og med kan få gjedde ved å bruke agn som imiterer små frosk eller andunger. Noen sier du kan bruke sølvfolie, den biter uansett. Om dette er sant er jeg ikke helt sikker på.
Hvor finner du gjedda – og når er det best å fiske gjedde?
Det finnes ingen fasit for dato og klokkeslett fisken biter på kroken, heller ikke for gjedda. Du kan fiske gjedde hele året, sommer som vinter. Men de beste årstidene for gjeddefiske er vår og høst. Det er om våren gjedda gyter, etter isløsningen. Om du vet om gyteplasser har du et godt utgangspunkt når du skal fiske! Gjedda liker seg i vann med vegetasjon, vannplanter, der kan den gjemme seg i mørket. Slik får den mulighet til å angripe intetanende bytter raskt og effektivt. Andre fiskearter som ørret og røye befinner seg gjerne også i disse områdene. Det er på grunnene du finner den, hvert fall deler av året. Du finner også gjedda på dypere vann, gjerne når det er varmere i vannet.
Let langs grunnene i første omgang, i sivet – her er sjansene for gjedde på kroken best.
Alt du trenger til gjeddefiske! | Sjekk utvalget! |
Komme i gang med gjeddefiske
Det er mange måter å gå frem på når du skal drive gjeddefiske. Det kan gjøres med blant annet garn og spinnutstyr. Det viktigste å huske på når man skal fiske gjedde er å bruke utstyr som er robust nok. Dette er en fisk som kan bli stor, og da må utstyret holde. Stålfortom er et must. Sluker, spinnere, wobblere – det er bare å prøve seg fram. Større fisk biter gjerne på noe av litt størrelse, så er det kun storfisken som er interessant må man ha dette i bakhodet. Men det er greit å huske på at det samtidig gjør det umulig for mindre fisk å bite på. Når gjedda først er på kroken gjelder det å ta seg tid, og ikke minst være forsiktig i det den skal i båten eller på land. De skarpe tennene kan gjøre skade på både deg og annet i nærheten.
Det er noen som mener at det kan være lurt å velge noe med farger på når du vil vekke oppmerksomheten til gjedda. Men den er ikke akkurat kjent for å være kresen. Det dårlige ryktet kan nok fort være knytt til det faktum at den spiser nesten hva som helst. Alt som ser ut som en fisk. Det er populært å bruke naturlig agn når man fisker gjedde, men vær oppmerksom på at det ikke er tillatt å bruke levende agn i Norge.
Når det gjelder fisketeknikker er det aller meste tillatt. Gjedda er en sulten fisk som biter på det meste.
Fisk fra båt eller land – eller isen
Det er mulig å fiske gjedde på de aller fleste måter. Det er opp til deg hva du liker best, og selvsagt vil årstiden spille inn. Har du ikke tilgang til båt er det fullt mulig å fiske gjedde fra land. Det kan faktisk være veldig kjekt, det er gjerne mye siv i områdene langs vannkanten, og det er gjerne grunt også. Kast ut et sted hvor du ellers kanskje ville unngått, da du ville tenkt at det er fare for å sette fast kroken i vannplantene. Hev tuppen på stangen og napp til deg snøret når kroken nærmer seg vannoverflaten – og sveiv. Målet er å få sluket til å «gå» på vannet. Forhåpentligvis vil du nå få en reaksjon fra vannet. Gjedda kan være voldsom når den kaster seg på kroken, den ligger klar og venter. Vær klar du også. Det er ikke gitt at denne fisken kommer på land selv om du har den på kroken. Du må ikke nødvendigvis kaste kroken uti. Har du annet utstyr som er tyngre bruker du andre teknikker.
Når du fisker fra båt kan du kaste eller bare dorge langs land eller andre områder der du tror gjedda kanskje kan stå. Utover sommeren, ettersom vannet blir varmere, holder gjedda seg på dypere vann. La wobbler eller annet synke før du sveiver inn. Når du fisker i større vann kan de være et godt tips å snakke med lokale fiskeforeninger eller andre som er godt kjente i området. Det kan være vanskelig å finne frem til gode steder, spesielt dersom man ikke har ekkolodd eller annet utstyr som kan hjelpe deg med å lokalisere øyer eller andre områder under vann hvor det er siv eller annen vegetasjon. Du vil jo gjerne finne gjedda.
Du trenger ikke la deg stoppe av is og snø – gjedda biter året rundt! Isfiske er populært, og det finnes mye kjekt utstyr hvis man bestemmer seg for å prøve dette. Med gode forberedelser og trygge forholdsregler er det gode muligheter for fisk.
Ikke alltid like populær
Som nevnt i innledningen har gjedden et omstridt rykte. Selv om den er svært populær blant fiskere, er den også kjent for å gjøre seg bemerket i vannene den lever i. Som det store rovdyret den er går det hardt for seg, både på andre arter og egen art. Som kannibal kvier den seg ikke for å snappe opp en av sine egne familiemedlemmer eller andre forbipasserende stakkarer. Denne aggressive tilværelsen kan føre til at antallet på andre arter i vannet minker mer enn det som er ønsket. Det finnes mange eksempler på elver og vann rundt omkring i Norge som har fått problemer med bestanden av for eksempel ørret etter at gjedden har kommet til. Selv om det i mange tilfeller regnes som et problem, burde det også nevnes at noen hevder fisken som «overlever» gjedda riktignok vokser seg til store eksemplarer. Balansen er det som er viktig. I en periode var arten svartelistet i Norge, nettopp på grunn av all skaden den gjør på andre arter. Dette ble likevel ikke videreført, da det ble besluttet at det er en art som hører naturlig til i landet. Det er ikke mulig å si med hundre prosent sikkerhet akkurat når arten kom til Norge. Det antas at den må ha vært her i flere hundre år.
En annen grunn til at gjedda har fått på seg et såpass dårlig rykte er historiene om mennesker som er blitt bitt av gjedde, enten på fisketur eller badetur. Aller helst det sistnevnte. Senest i juni 2020 skriver NRK om syv år gamle Celine, som fikk et kraftig gjeddebitt på over- og undersiden av foten. Det var såpass alvorlig at hun ble sendt til sykehus for å sy. Ulykken skjedde i Longumvannet i Arendal. Hun satt på en badedelfin med bena dinglende ned i vannet da gjedda plutselig angrep. Den etterlot dype bitt i foten til jenta. Dette er en av mange historier om mennesker som har møtt på gjedde når de har vært ute på badetur. En gjedde kan gjøre skade dersom uhellet først er ute. I det store og hele er det riktignok få gjeddeangrep på mennesker, den er nok først og fremst interessert i andre bytter.
God og sunn mat!
Det er ikke noe å si på smaken på fisken, og du vil finne flere gode oppskrifter med enkle Google-søk. Grill den eller lag fiskekaker, her er det mange muligheter for å lage en god middag. Den er ikke kjent for å være spesielt enkel å tilberede, da den består av mange små bein. Det kan være litt jobb å renske den, og det er nok en grunn til at den ofte brukes til fiskekaker. Da er det bare å kverne det sammen og benene blir ikke et problem. Men ikke misforstå, som filet er den nydelig i panna. Gjeddekjøttet inneholder mye proteiner og er rikt på vitamin B12 og kalsium, samt B3, magnesium og selen. Det er altså mange gode grunner til å velge gjedde.
Gjeddefestivaler
Det arrangeres flere gjeddefestivaler rundt omkring i landet. Gjeddefestivalen i Steinsfjorden er en av Norges største gjeddefestivaler. Det ble ikke arrangert festival i 2020 på grunn av korona, men tidligere år har det deltatt så mange som 100 deltakere. Det blir brukt stang eller dorgefiske. Arrangementet foregår over to dager, og det fiskes mellom 700 og 1500 kg fisk i løpet av festivalen. Rekorden er 2560 kg fisk, og den ble satt i 2001. Interessen for gjeddefiske er med andre ord stor. Det er noe omstridt om det er bra for gjeddebestanden at festivalene gjennomføres. Det fiskes opp store mengder fisk. Gjeddebestanden i Norge har likevel vært høy over såpass lang tid at det neppe vil være grunn til å frykte for bestanden.
For alle og enhver
Alt du trenger til gjeddefiske! | Sjekk utvalget! |
Det er lov å prøve seg på gjeddefiske selv om man er nybegynner. Som nevnt biter gjedda på det aller meste, du må bare finne den og få den i land. Undersøk hvor du kan fiske gjedde, kjøp fiskekort og sett i gang. Hvis storfisken først biter på kroken kan det fort bli morsomt! Det er utallige måter å gå frem på, om du vil bruke garn eller stang, fra båt eller land, sommer eller vinter – her er det få unnskyldninger for å ikke ta turen ut på fisketur.