Hvordan fiske hummer

Til hummerfiske trenger du teiner, tau, bøye eller annet for å holde tau flytende og agn. Det mest utfordrende kan være og velge riktig hummerteine, her må man veie kvalitet opp mot sine egne behov. Uansett er det ikke noe vits å kjøpe noe som ikke duger, så derfor er det lurt på gjøre litt undersøkelser på forhånd.

Mer robuste teiner vil liggere stillere i vannet, det liker hummeren godt og det er derfor et godt argument for å velge litt dyrere teiner.

Hummerfiske starter 1. oktober klokken 08.00 i hele landet hvert år. Fra svenskegrensen til Sogn og Fjordane varer hummerfisket til 30. november og til 31. desember i resten av året. Det er stor aktivitet langs hele kysten i Norge når hummerfisket starter, men det er fortsatt nok plass til alle og det er ikke noe poeng å legge teiner helt inntil andre sine.

  • Det er med god grunn hummeren kalles havets sorte gull.

Hummerteiner ligger utsatt til og det kreves derfor litt av de for at de skal fungere bra. Det er en stor påkjenning og ligge i en steinrøys over lengre tid i saltvann med strømminger og andre påkjenninger. Hvis du tenker at hummerfisking er noe du kommer til å drive med i flere sesonger er det like greit og kjøpe noe av god kvalitet med engang, ellers vi du garantert måtte kjøpe nye etterhvert.

Hva liker hummeren å spise?

Husk at det ikke er lov å fiske med levende agn! Derimot har mange hell med å bruke død makrell til agn, da skal den helst være skikkelig råtten. Generelt liker krabber best fersk fisk mens hummeren liker skikkelig råtten bedervet fisk. Derfor får du også fordelen ved at det er mindre sjanse for at du får krabbe istedenfor i hummerteinene. La gjerne agnet ligge i flere uker i forveien for å bli skikkelig råttent. Tunfisk på hermetikk boks er også veldig mye brukt. Berggylt kan også brukes som agn.

Bruker du hermetikkbokser så er det enkelt å lage hull å så legge det i agnposen i teinen. For best resultat lagg hull og la det stå flere dager eller uker til det blir skikkelig bedervet.

Hvor er hummeren?

Hummeren fiskes i steinrøyser og fjellsprekker. Vanligvis ser du på kart hvor det kan være bra og fiske, dette er spesielt lurt å gjøre i starten hvis du ikke har noen formening om hvor du skal prøve deg. Start med å sette ut teiner på 10 til 25 meters dybde. Bruker du et blylodd på et fiskesnøre kan du kjenne etter hvordan bunnen er, er det fjell/stein er det bare å prøve seg.

Hvis du er så heldig og har fått hummer i hummerteinen så skal du ta godt tak i ryggen på den. Ved å gjøre det på den måten unngår du å bli klypet av hummeren.

Bøyer skal merkes med navn og adresse, skriv dette tydelig med vannfast tusj.

Når du begynner å bli erfaren kan du kjøpe deg en teinehaler til å ha i båten, det trenger du derimot ikke å investere i helt i starten. Bruk heller de pengene på bedre teiner.

Hvis du vurderer å kjøpe brukte teiner så kjøp noen av godt kvalitet, det er derimot bedre å kjøpe noe brukt av god kvalitet enn det billigste nytt.

Fisk hummer lovlig!

Her er det din egen moral og etikk som må brukes. Politiet og kystverket følger med men for de som ønsker er det enkelt å se litt gjennom fingrene på minstemål, IKKE gjør det! Regler er der av en god grunn. Nemlig å sikre bestanden.

Bruk bomullstråd ved stengekroken, det gjør at tråden vil råtne etterhvert. Dette gjøres i tilfelle du skulle være så uheldig at teinen driver bort og at teina ikke lenger kommer til å fungere til å fiske mens den driver.

Minstemål på hummer er 25 centimeter lengde, hummerteiner skal minst ha to sirkelformede fluktåpninger på hver side som skal være 60mm. Rognhummer eller gravid hummer som det egentlig er skal også settes ut umiddelbart. Det er flere regler for hummerfisking, blant annet må du også forhånds registrere deg for å delta i hummerfisket. Les mer om reglene ved å trykke her (fiskeridir.no)

Hummer med rogn

Til slutt, du trenger ikke å finne opp hjulet på nytt, spesielt ikke i starten. De beste hummerplassene er veldig hemmelig, men det er lov å følge med på hva andre gjør. Ser du noen som ser erfarne ut er det god grunn til å følge med på hvor og hva de gjør, det skader jo aldri heller aldri å spørre om noen tips.  

Lykke til!

Leave a Comment