Alt om fiskesnøre – Hvilket fiskesnøre trenger du?

Før i tiden ble tarmstreng brukt som fiskesnøre, dette var på 1600 tallet. Nå har vi heldigvis kommet lengre enn dette å har utrolig mye å velge mellom.

Ofte er det enten fiskestanga eller det som er i enden av fiskesnøret som får mest fokus, men et godt fiskesnøre er også viktig. Uansett hvor god stang og sluk du bruker vil du ikke få noe ut av det hvis du ikke bruker riktig fiskesnøre. Det er ikke bare bruddstyrken på snøret som har noe å si, tykkelsen og materialet på snøret er med på å bestemme hvor langt du kan kaste ut. Det er heller ikke irrelevant hvor gammelt snøre ditt er, sjekk dato merking så du er sikkert på at du bruker et ferskt snøre.

De vanligste typene fiskesnøre er Monofilament og Multifilament, begge har hver sine sterke og svake sider. Det er hva du skal bruke snøre til som bestemmer hvilket snøre du burde velge.

Ta vare på naturen og kast aldri fiskesnøre, fugler setter seg fast i de og kan dø. Mister du sluken så kutt aldri snøret men dra så hardt du klarer så ryker snøret så langt ute i vannet som mulig ihvertfall og forurensningen blir mindre. Det beste er selvfølgelig og få opp sluken eller hoppe ut i vannet og få løs sluken med snøret på, se på det som en morsomt ekstra aktivitet som også sparer deg for penger. Ikke gjør dette hvis det er for dypt der sluken har satt seg fast.

Bruddstyrke: Husk at bruddstyrken ikke er den samme som står på pakken som når du skal bruke den, når du setter en knute på den går bruddstyrken betraktelig ned, det kan være så mye som 50% nedgang i bruddstyrken!. Andre faktorer er hvor gammel senen er, hvor ofte du setter deg fast på bunn og hvordan klima senen har blitt oppbevart i. Sterkt sollys og høy varme er ikke å anbefale. Kutt snøret lenger ut enn du tror er nødvendig, og for å spare senen lengst mulig kan du ta av hele snøret og sette det på motsatt vei, det vil nesten doble levetiden!.

Monofilament – er den vanligste type fiskesnøre på markedet, den er laget av fiber tråd eller plastikk, stikkordet her er Mono altså at det er en tråd. Monofilament snøre kommer i mange forskjellige farger som gjennomsiktig (klar), grønn, blå, rød, hvit, svart osv. Materialene som brukes til å produsere monofilament line er er billig som gjør at sluttproduktet også blir rimelig. Monofilament produseres i mange forskjellige diameter som gir forskjellige strekk styrker. DuPont begynte å selge Monofilament fiskesnøre allerede i 1939.

Monofilament snøre er mye rimeligere enn multifilament og er absolutt ikke utdatert selv om multifilament har mye høyere bruddstyrke. Til innsjøfiske og fiske etter mindre fisk har monofilament sine store fordeler. Sjekk at linen tåler sluken du skal bruke så vil du bli fornøyd med monofilament istedenfor å investere i et dyrt snøre du kanskje egentlig ikke har bruk for. Monofilament er også mye lettere å knyte enn multifilament og man trenger ikke å skjære snøre like langt ute når man har mistet en sluk eller skal bytte svirvel.

Monofilament produseres ved å smelte og blande polymers som er et stort molekyl. Ved å ekstrudere, altså å presse ut materialet gjennom tynne hull formes liner som så spoles på en spole i forskjellige tykkelser. Det er dette som blir fiskelinen og det er ekstruderings prosessen som bestemmer hvilken tykkelse og bruddstykke linen til slutt får. Monofilament linen er tykkere enn det multifilament snøre er.

At linen er laget i mono altså at det kun er et materiale gjør at det er lettere å knyte monofilament linen enn multifilament.

Stort utvalg Monofilament snøre!Jakt&Friluft
Sjekk utvalget!

Multifilament – Her er det mange som skiller mellom Super line men har omtaler vi de likt siden prinsippet er det samme. Multifilament er absoluttet det snøre som er sterkest i forhold til hvor liten diameter den har.  Det er en flettet line som oftest er laget av en type polyethylene  som er ekstremt tyn i forhold til hvor sterk linen er. Dette er en av fordelene over Monofilament linen. En av de svakere sidene til multifilament er at den er vanskeligere å knyte.

Det er ikke noe strekk i Multifilament, det vil si at hvis du får en fisk eller setter deg fast på bunn så merker du det med engang. Det vil også si at du lettere føler når du får napp i forhold til liner med strekk hvor nappet ikke vil være like tydelig. Av kjente merker er Fireline ett av de mest brukte her. Husk at selv om bruddstyrken til multifilament kan være mange ganger sterke enn stål vil knuten du velger være noe av det viktigste da bruddstyrken enormt med når du knyter den, det er også vanskeligere å knyte multifilament enn monofilament. Derfor er det viktig å øve seg på knyting av fiskelinen før du starter med fiske hvis du er nybegynner.

Multifilament er dyrere enn monofilament og utsettes for mye slitasje, når du kutter snøret kan du med fordel kutte lenger ut enn du er vant til. Og før du sliter snøret helt ut kan du ta av hele snøret og sette det på motsatt vei, det vil bortimot doble levetiden på snøret.

Stort utvalg Multifilament snøre!Jakt&Friluft
Sjekk utvalget!

Miljø – Monofilament fiske line bruker opp til 600 år på å bryte ned, og det er store sjanser for at den på 600 årene ender opp i en fisk eller surrer fast en fugl. Derfor etterlat deg aldri fiskesnøre i naturen, det gjelder selvfølgelig for annet søppel du har med deg også. Naturen/ fiskeplassen skal være lik eller finere når du drar fra den, det er god skikk å ta med seg all søppel andre har kastet fra seg i naturen. Toray i Japan har laget bionedbrytbare fiskeliner som naturlig brytes ned innen tre måneder både i salt og ferskvann.

Kasting med fiskeline – Flettede fiskesnører altså multifilament har mindre diameter enn monofilament som gir fordelen at det er mindre materiale som treffer ringene på stangen og snella når du kaster ut som igjen gjør at du kan kaste lengre ut. Fisker du i en liten innsjø eller fra en båt i et tjern vil ikke det være viktig og monofilament vil derfor være best å bruke. Skal du derimot kaste ut sluker i sjøen med vekt fra 40g og oppover vil multifilament gjøre det enklere for deg. Det viktigste er jo ikke bare å kaste langt men og få fisken opp på land også, da vil det være mye større sjanse for å få opp fisken når du bruker multifilament på grunn av den unike bruddstyrken.

Slitasje – Uansett om du velger å bruke monofilament eller multifilament må du ta vare på snøre og det burde byttes før det går for lang tid. Det er ikke noe som er kjedeligere enn å miste en stor fisk fordi snøret skulle vært byttet forrige sesong. Står du mange timer i sola eller legger fra deg fiskestanga i sola vil det slite mye på snøret, riktig lagring er også viktig. Det beste er å lagre fiskestanga i et mørkt rom med kjølig temperatur. Saltvann tærer også ekstra mye på snøret og annet fiskeutstyr. Fisker du mye på bunn som er ujevn er det større sjanse for å sette seg fast og dette sliter mye på lina.

Så hva er best – Multifilament er best på bruddstyrke i forhold til diameter tykkelse uten tvil, men det er ikke nødvendigvis det viktigste. Tilpass etter hva du skal fiske, det er viktig med riktig utstyr, ikke at det er dyrest mulig. Derfor kartlegg hvilke forhold du skal fiske under og velg utstyr etter det.

Sjekk kvaliteten – Er du i en stor forretning er det vanligvis ikke gamle snører i butikken, men hvis du skal ha noe litt spesielt eller er i en butikk hvor det ikke selges så mye fiskesnøre er det viktig å sjekke at det ikke er gamle snører de har i butikken. Hvis du ser at de er gamle bør du ikke kjøpe de eller ihvertfall be om et veldig godt tilbud.

Leave a Comment