De vanligste fiskesnellene – Hvordan velge riktig

Kjøper du en ny fiskestang følger det vanligvis med snelle også. Fordelen med å kjøpe et sett er at det passer sammen, men det går fint an å kjøpe både fiskestang og snelle hver for seg også. Men du kan ikke bruke hvilken som helt snelle på hvilken som helst fiskestang.

Haspelsnelle – Den vanligste snella

Den absolutt mest brukte fiskesnella med god grunn. Haspelsnellen er åpen som gjør at den er lett å kaste med, det er også veldig lett å ta den av og på fiskestanga.

Det finnes lukkede haspelsneller også som er beregnet for barn, veldig enkelt å bruke, men ikke noe vits for voksne som ønsker å fiske flere ganger å kjøpe. En stor fordel med haspelsnellen er at uansett om du er høyre eller venstrehendt kan du bytte sveiva til andre siden, det er også fint å vite hvis du låner bort fiskestanga.

Mellom forskjellige type haspelsneller er den største forskjellen om den har frontbrems eller bakbrems. Nybegynnere vil kunne oppleve at det er enklere å justere en snelle med bakbrems lettere, men det er ikke vanskelig med frontbrems heller.

Det er flere som argumenter for at bakbrems er bedre fordi den kan brukes med samme hånden som du holder fiskestanga med, men du har jo en hånd til så det er nok en smakssak for de fleste så fort de får litt trening. En fordel med frontbrems er at det er mer plass til bremseskive, det gjør at du ofte får bedre bremseskiver for samme prisen.

Les alt om haspelfiskestenger her

Kjøp haspelsnelle på nett!

Stort utvalg av haspelsneller!Jakt&Friluft
Sjekk utvalget!

Multiplikatorsnelle – For kasting når du fisker etter større fisk

På en multiplikator snelle så roterer sveiven når du kaster ut også, det krever litt trening for å bli vant til. Det er viktig å bruke bremsen riktig i forhold til hvor mye snella roterer for å få et godt kast. På multiplikatorstenger er multiplikatorsnella festet på oversiden i motsetning til på haspelstenger.  

En erfaren bruker vil kunne kaste lenger med en multiplikatorstang enn en haspel/spinnfiske stang. Navnet Multiplikator kommer av at snella utveksler ikke et sveiv med en rotasjon, men et bestemt antall høyere enn en, ofte fire. Multiplikatorsnelle brukes ofte av mer erfarne fiskere og ofte til litt tyngre fiske, men både fra land og båt.

Kjøp multiplikatorsnelle på nett!

Stort utvalg av multiplikatorsneller!Jakt&Friluft
Sjekk utvalget!

Havfiskesneller – For havfiske

Brukes ute på sjøen når man fisker etter større fisk. Her er det ikke vanlig å kaste ut men å fiske vertikalt, altså slippe snøret rett ned. I utseende ligner havfiskesnelle og multiplikatorsnelle veldig og den største forskjellen er at havfiskesnelle ikke er laget for å kaste med.

Ofte har havfiskesneller høygir og lavgir, på lavgir er det utveksling som ikke drar opp like mye snøre som på høygir hvor det utveksles høyere og du drar opp mer snøre for hvert sveiv. Lavgiret er best å bruke når man har vært så heldig og fått fisk, da orker man å sveive mer kontinuerlig.

Les alt om havfiskestenger her

Kjøp havfiskesnelle på nett!

Stort utvalg av havfiskesneller!Jakt&Friluft
Sjekk utvalget!

Fluesneller – For fluefiske

Fluefiske kan virke ganske komplisert, men en god snelle er viktig. Du skal kunne kjøre fisken, ellers blir skuffelsen stor. Fluesneller er ganske enkle, men det er veldig viktig at de passer til stanga og vektklassen. Er du nybegynner er det lurt å kjøpe et sett hvor du er sikker på at du får med riktig snelle, trenger du en ny etterhvert så kjøp en med de samme spesifikasjonene!

Ved fluefiske så brukes ikke snella like aktivt. Det er selve snøret som er vekten, og derfor må det være riktig for at du skal kunne kaste ut. En god snelle til fluefiske er fortsatt veldig viktig når du får fisk!

Kjøp fluesnelle på nett!

Stort utvalg av fluesneller!Jakt&Friluft
Sjekk utvalget!

De vanligste fiskesnellene oppsummert

Er du usikker på hva du trenger, så vil vi anbelafe at du starter med å tenke på hva du faktisk ønsker å fiske, og hvordan du ønsker å fiske. Når det er avklart blir det mye enklere å velge riktig!

Snelle typeAnbefalt brukFordelerUlemper
HaspelsnelleAllsidig, fra nybegynner til erfarenEnkel bruk, fleksibelMindre effektiv for tungt fiske
MultiplikatorsnelleTyngre fiske, erfarenLang kastelengde, kraftKan være utfordrende for nybegynnere
HavfiskesnelleStor fisk, havfiskeHøy kraft, høygir/lavgirTung, ikke for kasting
FluesnellerFluefiskeEn kunst du blir hekta på!Krever trening for å bli god

Leave a Comment