Beste oter for oterfiske

Fiske med oter

Det å fiske med oter er uten tvil effektivt, så effektivt at det ikke er lov i de fleste ferskvann her i landet. Til sjøs er saken en annen, der er ikke reglene like strenge. Om muligheten skulle by seg er det en strålende måte å dra opp middagen på. Kanskje flere også. I denne artikkel ser vi nærmere på hva oter er, hvordan fiske med oter og litt om det strenge regelverket rundt det. Kanskje sitter du igjen og er litt klokere etter lesning, eller i det minste inspirert til å ta turen ut og prøve litt otring selv. Om du er av typen som synes det kan bli kjedelig å vente time etter time bare for å dra opp en liten fisk eller ingenting, kan oter være løsningen. Det kan fort bli veldig moro når fisken først begynner å bite på krokene.

Oter – hva er det?

For de som er nye med dette redskapet kan det være greit med en liten innføring i hva en oter er. Mange kjenner til ordet, men ikke til selve redskapet. Den består av en fjøl, en «harpe» snøret festes på og selve otersnøret. Tradisjonelt er fjølene laget av treverk, det å fiske med oter er ingen ny metode. På samme måte som med garnfiske er dette en gammel tradisjon fra både Norge og resten av verden. Selve fjøla varierer i størrelse, men den vanligste størrelsen er omtrent 60 cm lang. Det finnes egne otere til bruk i sjøen, disse fjølene er gjerne en del større. Fluene også så klart. På den ene siden av fjøla er det festet et søkke, som sørger for at oteren holder seg rett i vannet. Otersnøret er festet i en liten bøyle rett foran tuppen av fjøla. Snøret festes i enden av fjøla, og på snøret er det festet fortommer. Fortommer er mindre snører som festes på «hovedsnøret», og det er på disse du fester fluene dine. Det er vanlig å ha mellom åtte og ti fortommer på snøret når du fisker med oter, alt ettersom hvor mange fisk du vil prøve å få på oteren og hvor mange du tror du greier å holde.

Noen steder er det egne regler for hvor mange fluer det er lov å ha på oteren, eller annet du måtte bruke i stedet for fluer. Det vanligste er å bruke fluer med to kroker ved oterfiske, men det betyr ikke at du er begrenset til dette. Det er også vanlig med små sluker eller spinnere, og også wobblere. Det er heller ikke umulig å kombinere flere av disse, tvert imot kan det øke sannsynligheten for fangst. Når det kommer til tykkelsen og lengden på snøret varierer dette også ettersom hva slags oterfiske du skal ut på.

Vi har testet den beste oterlinen

Er du helt ny i gamet og ikke har noe av utstyret fra før av burde du tenke gjennom hva slags oter som vil passe til ditt bruk. Som nevnt er det forskjell på otere ment for sjøen og de ment for ferskvann. Det er andre forhold ute på havet, større forhold rett og slett, og da kreves større utstyr. Med en lengre fjøl og andre fluer, kroker osv. øker sannsynligheten for å fange den fisken du ønsker ute på land. Det å velge litt større størrelse på krokene også når du er i ferskvann kan forresten øke sannsynligheten for å få større fisk og være med å forhindre at alt for liten fisk dras opp.

Hva med å lage den selv?

Det finnes massevis av utstyr å velge mellom hvis du vil begynne å fiske med oter. Fjøler og fluer i alle størrelser kan bestilles på nett. Men det vil alltid være noe spesielt med det man har laget selv. Og det er slettes ikke umulig å lage en oterfjøl selv. Det du trenger er selvsagt en egnet planke til fjøl, og noe for å lage søkket under fjøla og bøylen til snøret. Kapp og skjær ut planken til ønsket størrelse, 60 cm lang er som sagt standardstørrelsen for ferskvann, skal den brukes på sjøen burde den være større. Alt ettersom hvilket bruk du ønsker. Skal den brukes i enden av en fiskestang må den ikke være tyngre enn hva stangen tåler, medregnet fluer og fisk! Til å feste snøret i fronten av fjøla trenger du en liten bøyle, gjerne laget av metall. Det vanskeligste ved å lage oterfjøla selv er søkket. Her må du prøve deg fram. Det er viktig at det er passe tungt, slik at oteren blir liggende loddrett i vannet. Den kan hverken være for tung eller for lett.

Når fjøla er laget har du oteren din, da er det bare å feste på snøre og fluer. Det er ikke sikkert du lykkes første gang, men det må ikke stoppe deg fra å prøve igjen. Det er ekstra moro med alt man har laget selv, og om det ikke går så bra er det lov å kjøpe en reserveoter.

Hvordan fiske med oter

Det første mange tenker på i forbindelse med oter, er båt. Det er den vanligste og mest effektive formen for oterfiske. Det er likevel fullt mulig å fiske med oter fra land. Begge deler beskrives mer detaljert nedenfor. Samme hvilken metode du går for er det gode muligheter for å få fisk. Det å fiske fra land vil kanskje noen hevde er en noe mer slitsom aktivitet. Da oteren er avhengig av strøm, sier det seg selv at du skal få trimmet deg litt dersom bena dine skal være «motor». Men om du ikke lar deg skremme av litt svette er det bare å sette i gang.

OterfiskeAlt du trenger til Oterfiske!Jakt&Friluft
Sjekk utvalget!

Fiske med oter fra båt

Den desidert vanligste måten å fiske med oter på er fra båt. Det kan være lurt å være to til enhver tid når man fisker med oter fra båt. Da kan den ene styre båten og den andre holde oteren. Det kan være vanskelig å holde styr på båten alene samtidig som man holder oteren. Det er fort å komme ut av kurs, og farlige situasjoner kan oppstå. Det vil også være vanskeligere å dekke de områdene du ønsker mest. Du vil vel gjerne sveipe bort mot land en tur og se om ikke storfisken lurer mellom steinene?

Når du skal legge ut oteren er det viktig å holde tunga rett i munnen. Sørg for at alt du trenger er klargjort på forhånd. Oteren, liner og fluer burde være satt sammen på en ryddig måte. Det kan være kjekt å ha klar håv og kasse til senere, hvis du skulle komme til å få flere fisk på en gang og situasjonen blir kaotisk. Sett gjerne kassen rett ved der du står, og prøv å legge andre ting du kanskje trenger i nærheten. Sett deg godt til rette og legg oteren ut i vannet på siden av båten. Gi etter litt og litt snøre helt til alle fluene er ute i vannet. Nå kan du holde oteren, og du er i gang. Den som styrer båten styrer også retningen fjøla tar, naturlig nok. Hold passe fart, det er viktig at det ikke stopper helt opp. Fjøla er avhengig av strøm for at det skal fungere. Samtidig skal det ikke gå for fort, du må prøve deg fram litt til du føler at farten er passe. Det er viktig å ikke dra fluene i overflaten av vannet, som fort kan skje hvis farten er for stor.

Det som er fint med oterfiske er muligheten til å dekke et stort område på kort tid. Om man befinner seg på en fjord eller et tjern kan det være en idé å otre fra midten av vannet og innover mot land, så langt man måtte tørre. Oteren vil da kunne dekke et stort, og gjerne grunt, område nært land. Mulighetene for fisk på kroken er da slettes ikke så dårlige. Alle fiskene burde få med seg fluene som flyr forbi. Du vil ikke ha problemer med å oppdage når fisken er på snøret. Ettersom flere fisk biter på, om du har såpass med flaks så klart, blir det tyngre å holde oteren. Det kan være lurt å dra den inn før det blir for tungt.

Fiske med oter fra land

Det vanligste er å fiske med oter fra båt, men det er også mulig fra land. Da er det greit å begynne med en saumfaring av området. Hvis det er mange busker, trær eller annen vegetasjon langs vannkanten kan dette fort skape problemer mens du driver på. Det er veldig lett å hekte oteren fast i noe, det er mange fluer ute og flyr. Sørg for å velge et åpent område, dette er også for din egen skyld. Du skal løpe frem og tilbake langs vannkanten, og da kan alle greiner og steiner være mulige snubletråder.

Prinsippet er det samme som når du fisker fra båt. Det viktigste er å holde fart på oteren, uten fart og strøm vil det fungere dårlig. Prøv deg fram til du føler farten er riktig. Et problem som fort kan oppstå er følelsen av å komme til «enden» og behovet for å snu tilbake veien du kom. Dette løser du ved å stoppe brått, slik at snøret også gjør det, og gå tilbake motsatt vei. Det er til og med mulig å fiske med oter og fiskestang. Da er fjølene litt annerledes og går under navnet stangparavaner.

OterfiskeAlt du trenger til Oterfiske!Jakt&Friluft
Sjekk utvalget!

Regler og forbud

Som nevnt i innledningen er det stort sett forbudt å fiske med oter i norske ferskvann, rett og slett fordi det er så effektivt. I mindre vann er det stor fare for overfiske hvis det fiskes mye med oter. Noen vil også påpeke faren for å dra opp for mye stamfisk i vann hvor dette er en praksis. Men alle regler har unntak. Undersøk med lokale fiskeforeninger og grunneiere der du ønsker å fiske med oter. Kanskje kan de gi deg tillatelse, eller bidra med informasjon om når oterfiske er lov i dette området. Fisker man ulovlig med oter er det én ting at man bryter loven, men kanskje like viktig er det at man får seg uvenner i lokale fiskeforeninger og -oppsyn. Sørg for å innhente tillatelse før du setter i gang.

For fiske met oter i saltvann er ikke reglene like strenge. I sjøen er det generelt lov å fiske for alle, uten fiskekort eller andre tillatelser. Men det er mange unntak fra denne regelen. Det er viktig at du undersøker regelverket for området der du har tenkt til å fiske. Fylker og kommuner legger ut mye nyttig informasjon, og deres nettsteder kan være et godt sted å begynne. Som et eksempel kan vi nevne hvordan Nordland fylke har valgt å regulere fiske med oter etter sjøørret, laks og sjørøye, informasjonen er lett tilgjengelig på fylkeskommunens hjemmeside. Der står det at fiske med oter etter disse fiskeartene ikke er tillatt i den ordinære fiskesesongen. Det åpnes for fiske med oter i perioden 01.10 – 28.2. Det opplyses også om at det kan brukes maks. åtte kroker på oteren. Det er unntak fra denne regelen igjen i fjorder hvor det ikke er tillatt med «faststående redskap», der er det ikke tillatt med oter i denne perioden heller.

Litt klokere?

Kanskje ble du litt klokere av dette, kanskje ikke. Det er i hvert fall ikke en dum idé å prøve seg på oterfiske minst én gang i livet. Det kan være veldig gøy, spesielt om fangsten blir god. Med oter har du mulighet til å dra opp fisk etter fisk, mange kroker ute i vannet på samme tid øker sjansene. Trenger du utstyr for å komme i gang finnes det mye bra å velge mellom, i ulike størrelser til ulikt bruk, om det nå er for fiske i ferskvann eller saltvann. La oter bli det nye tilskuddet til fiskeutstyret og en ny fritidsaktivitet å legge til listen. De kan man aldri få for mange av.

Leave a Comment