Storseien – Enhver fiskers drøm, sånn får du storseien på kroken!

Du har kanskje fått noen sei i løpet av din fiskekarriere, men hvis du ikke har fått det enda har du et stort og deilig adrenalinrush i vente. Det er ikke mye som rykker bedre enn når storseien biter på, men ikke la deg skremme av det. Storseien holder ikke ut så lenge og jeg har derfor god erfaring med å ikke bruke det tyngste utstyret i fiskearsenalet.

Seien har mange navn, på Vestlandet kaller de den minste seien for mort og mellomstor for pale. Det som derimot har fått større fotfeste i resten av landet er fra Nord-Norge. Det er nemlig derfra vi har uttrykket storsei. De kaller også mindre sei for småsei og mellomstor sei for stabbsei. All seien hører til torskefamilien.

Stabbseien er også spennende, men det er storseien som virkelig vil gi deg en opplevelse for livet. Seien liker seg godt i vann med mye salt, hvor mye salt det er i saltvann varierer. Langs norskekysten er det sei året rundt, skal du derimot fiske storseien er det på høsten du kan få de virkelig store.

Dybde

Det er en fin ting med fiske etter storseien, og sei generelt. De liker seg ikke så godt på bunn, og det er derfor ikke nødvendig og fiske på bunnen etter storseien. Dette gjør fiske etter storseien enklere.

Du kan like gjerne fiske ned til bunn, så begynner du å fiske i de forskjellige vannlagene. Det er ikke så mye poeng å fiske langs bunn og mye bedre å heller variere med å fiske i de andre vannlagene.

Måten du fisker deg ned til bunn er at du stopper snøret innimellom. Så pilker du aktivt før du slipper ut mer å prøver deg dypere. Når du til slutt treffer bunn gjør du det motsatte igjen, altså fisker deg opp i hvert vannlag. Det som er kluet er at seien ofte ferdes i stim, derfor er det viktig at du vet hvilken dybde du fisker på. For hvis du først får sei og vet hvilken dybde du fisker på er det veldig store sjanser for at du kommer til å få mer sei. Ofte finner du seien i de øverste vannlagene, og da er den ofte allerede på jakt. Så aktivt fiske er viktig når du prøver deg på storseien.

Beste steder å fiske etter storseien

De øverste vannlagene er ofte bra for fiske etter storseien. Hvis du fisker i de øverste vannlagene kan du ofte med fordel fiske litt mer aktivt enn hvis du fisker i dypere vannlag. Det skyldes at storseien ofte er på jakt etter krill eller annen småfisk når den er oppe i de øverste vannlagene.

Stigene flo er også en god tid å fiske etter storseien, da er det også mer bevegelse i vannet. Det viktigste er uansett at du ikke bare gjør det samme hvis storseien ikke biter på. Varierer hvor du fisker, Nord i landet på høsten er perfekt men det mulig å få storsei mange andre steder også.

Stabbseien er ikke like opptatt av tidevannet som storseien, men med storseien har jeg personlig opplevd at det kan ha veldig mye å si.

Utstyr

Du trenger ikke det heftigste utstyret, men du må være klar for en skikkelig kamp. Storseien biter skikkelig på og kommer til å gi deg en skikkelig kamp, så hvis du har en litt kraftig stang er det en fordel. Det er derimot ikke sånn at du må gå til innkjøp av det tyngste utstyret for å prøve deg på storseien. Fra land klarer du deg fint med en kraftig allroundstang, mens til båt kan du gjerne bruke en havfiskestang og pilke.

HavfiskesettStort utvalg av fiskestenger – Til alt slags fiske!Jakt&Friluft
Sjekk utvalget

Et ekkolodd er en stor fordel hvis du ikke har det fra før av, spesielt fordi storseien ofte ferdes i stimer.  

Agn

Mange opplever at stabbsei ikke er så kresen på hva du fisker med, storseien kan derimot noen ganger være litt mer kresen. Har du ekkolodd er det viktigere enn hva du fisker med. Personlig bruker jeg ofte pilk eller

Pilk og jigger er perfekte til storseifiske, gjerne fra 50-100 g og oppover, mange liker også å fiske med gummimark. Vil du prøve noe nytt er det også flere som prøver seg på popperfiske etter storseien.

Teknikk

Skal du ha storseien er mye av jobben forberedelsene du gjør på forhånd. Sjekk gjerne når det er stigende flo og være klar til det. Start med å «pilke» i de øverste vannlagene. Ha jevne drag men med rykk i. Så fisker du deg dypere og dypere, hvis du ikke vet hvor dypt du fisker kan du fiske deg helt ned til bunn. Det er som sagt en stor fordel at du vet hvor dypt du fisker så du kan finne igjen stimen hvis du får napp.

Leave a Comment