Isfiske

Hvordan Isfiske – Alt du trenger å vite!

Nå som høsten er her og vinteren er i anmarsj er det igjen snart isfiskesesong. Mange fiskeentusiaster forbinder isfiske med å sitte å fryse, uten å i det hele tatt være i nærheten av å få fisk. Slik trenger det absolutt ikke å være. I denne artikkelen tar vi for oss utstyret, teknikken samt tips og triks som sikrer at du og kanskje hele familien, får en uforglemmelig opplevelse på islagte vann i vinter.

Før fisketuren:

Det finnes ikke dårlig vær – bare dårlige klær

Noe av det aller viktigste når man skal bruke dagen langs islagte vann er å kle seg godt. Det er lite som er så kjedelig som å få tatt frem utstyret, boret de hullene du skal ha, for så å kjenne kulden komme snikende.

Det bør ikke komme som noen overraskelse at den norske vinteren kan by på skikkelig kaldt vær, og innsjøer er ofte veldig vindutsatte som gjør at de effektive gradene fort blir enda lavere. Min anbefaling er derfor ull innerst mot kroppen, for eksempel ullundertøy, i tillegg til å gå til innkjøp av en god Thermo-flytedress.

En Thermo-flytedress holder deg varm i all slags vær, i tillegg beskytter den deg om du skulle være så uheldig å dette gjennom isen.

Det finnes en del forskjellige thermo-dresser, men min definitive favoritt er denne vakuum kjeledressen. Flytedresser er testet etter de strengeste krav både når det gjelder flyteevne, men også termisk beskyttelse. Det er det selvsagte valget for sportsfiskeren, og selvfølgelig også et perfekt valg til deg som ønsker å starte med isfiske. Sjekk ut flytedress her!

Sikkerhet

Når man ferdes, eller skal ferdes på isen er det alltid en del forhåndsregler man bør ta.

Om man er usikker på hva isen holder er det et godt tips å bore et par hull i isen for å måle tykkelsen. På små tjern holder det med ca. 7 cm stålis. På større vann må isen være minst 10 cm.

Det er viktig å vise forsiktighet ved steder som er utsatt for strøm. For eksempel oser, og smale sund. Det som gjør fiskeren spesielt utsatt er at oser og smale sund ofte også er gode fiskesteder.

Helt nødvendig sikkerhetsutstyr er ispigger, som alltid skal sitte rundt halsen når man ferdes på isen. Den allerede nevnte Flytedressen er også et godt tips, i tillegg til et tørt og varmt skift du kan bytte til om du skulle falle i vannet. Går du gjennom isen, sørg for å få av deg de våte klærne med en gang, og oppsøk varmen så fort som mulig.

Er du usikker så burde du ikke gå ut. Men hvis du går ut fra en strand eller annet sted hvor det ikke er så dypt så blir ikke konsekvensene så store hvis du går igjennom isen. Alternativt burde du ha med deg tau og en person til.

Typer fiske

Saltvannsfiske

Det er ikke noe i veien for å fiske etter torsk, sjøørret og andre saltvannsfisk når isen på fjordene har lagt seg om vinteren. Meitefiske kan fungere svært godt på fjordfiske, både med biter av makrell, agnsild og kokt reke.

Fisker du etter sjøørret lønner det seg å fiske like under isen. Studier har vist at ca. 90% av all sjøørret befinner seg i vannsjiktet fra isen og ned til ca. 3m dyp. I tillegg til meitefiske kan du her gjerne bruke balansepilk i forskjellige farger. Her kan jeg anbefale Balansepilk, som finnes i mange forskjellige farger.

Ved fjordfiske om vinteren er det spesielt viktig å ta gode forholdsregler med tanke på sikkerhet. Råtten og dårlig is forekommer mye hyppigere, og da brakkvann spesielt er bra for sjøørreten er dette også steder som er spesielt utsatt.

IsfiskeAlt til isfiske!Jakt&Friluft
Sjekk utvalget!

Sørg alltid å ha med alt av sikkerhetsutstyr som er anbefalt på tjern og innsjøer, det er en nødvendighet på fjorden.

Røyefiske

De fleste som har prøvd isfiske begynner ofte med en enkel kombinasjon av røyeblink og maggot. Det er det klart mest brukte redskapet til isfiske.

Som navnet tilsier er en røyeblink spesiallaget for å fange nettopp røye. Vet man derfor at røye er den dominerende fisken i vannet, bør en røyeblink være en selvskreven start.

Røyeblinken fungerer ved at den lokker til seg fisken, gjerne på ganske lang avstand ved at den blinker som om det skulle være en fisk. Dette gjør at Røya blir nysgjerrig på hva det kan være og ta turen bort. Når røyeblinken tiltrekker seg røya, får ofte fisken øye på maggoten som ligger hjelpeløs under blinken, og da hugger den ofte til.

Isfiske

Om røya ikke biter på med bruk av blink, ofte i klart og grunt vann, må man være kreativ og vurdere andre metoder. Et godt tips kan være å bytte ut maggoten med en liten bit av buken på en røye du allerede har fått. Røya er nemlig kannibal, og biter ofte på, ved bruk av røye.

Om det heller ikke fungerer, ville jeg brukt en liten balansepilk som ligner på røye, gjerne agnet med et par maggot.

Det kan være verdt å vite at røye i motsetning til ørreten ikke er fredet i gytetiden. Det kan derfor være smart å ta seg en isfisketur til røyevann rett etter at isen har lagt seg. Man bør da konsentrerer seg om de såkalte røyevarpene. Det er de plassene hvor røya gyter. Finner du disse plassene kan du få et eventyrlig isfiske. Varpene finnes ofte på sandbanker på grunt vann, skråninger på store dyp eller i inn eller utos til vannet. Et siste gode tips er å legge merke til slike steder på sommeren, så du er klar for vinterfiske når isen legger seg.

 

Ørretfiske

Ørreten er kjent for å være utrolig sjy om vinteren, og noen går så langt som å påstå at ørreten må tirres for at den i det hele tatt skal bite. Dette er nok å ta litt i, men det en kjensgjerning at ørreten er mye slankere om vinteren.

Jeg liker best å starte med å  bruke mormyshka, og da ofte de fra Wolfram og gjerne i gull. Når man fisker med mormyshka forutsetter det at man fisker aktivt, og det kan veldig givende om det er bra bett.

Om det ikke biter på mormyshka pleier jeg å fiske passivt med ståsnøre med meitemark. Da ørreten ofte er sjy på vinteren, fungerer det fint med latmanssfiske på ståsnøre.

IsfiskeAlt til isfiske!Jakt&Friluft
Sjekk utvalget!

Ørreten står ofte på litt grunne området, gjerne i forbindelse med marebakker.

Abborfiske

Abbor er kanskje det letteste fisken å få når man isfisker. Finner man først fisken her, er det bare å dra opp fisk på fisk. Abborfiske er derfor kanskje den morsomste å ta med familien på da det er klart størst sjanser for å få mye.

Abboren holder seg gjerne høyt i vannet i finvær, og lavt i dårligere vær. Dette er på grunn av en svømmeblære som ikke slipper ut eller tar inn luft særlig fort, slik at den flytter seg etter trykkforandringen. Det sikreste er stort sett å fiske på grunnene.

Pimpelfiske er effektivt etter abboren og man kan fint bruke den samme pimpelstangen som ble anbefalt under stenger tidligere i artikkelen. Man fisker vanligvis med enten maggot eller sluk. Hvor man på abborfiske vanligvis bruker lyskrok. Det er alltid lurt å ha en blinker som brukes spesielt når du trenger å prøve noe nytt for mer variasjon!

Les mer om utstyret vi har testet for isfiske her

Leave a Comment