Sjøørret med dupp og flue – Fiske med ørretbombe/bombarda

Den beste tiden for sjøørretfiske i sjøen, er på våren, men også høsten kan være en bra tid . Sjøørretfiske med dupp er hovedsakelig et overflate fiske, ned til ca 1meter. Man kan selvsagt bruke dupper som synker dypere, men da disse ofte bruker litt tid på å synke, blir fiske litt passivt.

Det finnes mange slags dupper og i flere varianter, jeg vil anbefale å bruke dupper som er langstrakte, da disse lager mindre bølger på dager hvor det er vindstille.  Disse er også de beste å kaste med, f.eks Bombarda

Selve duppen fiskes normalt med den slanke enden mot stanga. Er det vindstille kan en del dupper fiskes med den tykke enden mot stanga, duppen vil da gå under ved innsveiving, noe som ofte kan være det avgjørende trikset!

Det finnes også dupper med små magneter for feste av flua under kastet. Slik unngår en at fortommen vikler seg i hovedsenen, og flua frigjør man med et rykk etter at duppen har landet.

 Jeg bruker en fortom på 1.5-3meter, avhengig av forhold. I litt vind/ruskevær er kort fortom både praktisk og effektiv. På stille fine vårdager kan en fortom på 3+ meter være nødvendig. Jeg foretrekker å bruke et relativt stivt mono-snøre til fortommen, men er det klart og stille vann, bruker jeg av og til også fluorcarbon til fortommen. Kast på 30-40meter er fullt mulig, og muliggjør et effektivt fiske.

Det kan være problematisk å kaste med fortommer opp mot 4meter, men med litt øvelse går det greit. Det går selvsagt an å legge fortommen på bakken bak eller foran  deg om denne er flat og fri for kvister eller annet fortommen kan henge seg opp i. Et godt tips er å stramme opp sena litt før duppen tar vannet. Fortommen vil da strekke seg, og man unngår at sena henger rundt hovedsene/dupp. Begynn med lengder rundt 1.5m og tren deg opp til lengre lengder-husk at man fisker mest effektivt når man behersker utstyret!

Ørretbombe/ Bombarda duppAlt du trenger til sjøørretfiske!Jakt&Friluft
Sjekk Utvalget!

Stenger som passer til dette fiske har gjerne en lengde på 9-11fot, og passer til kastevekter i området 10-25gram. Dette er stenger som gjør det lett å styre lange fortommer, samtidig som de har rygg til å fighte sjøørret av litt størrelse.

Snella bør være i størrelsen 2000-3000, og ikke være av bensinstasjon kvalitet. Lange kast og fiske i time etter time krever en snelle som gir gode kast, ikke har dødgang og gir jevn fin innsveiving. At bremsen fungerer jevnt og godt er et absolutt must når man fisker etter sterk sjøørret! Sneller som Shimano Stradic og Twin Power passer perfekt til dette fisket. Et rimeligere alternativ er Shimano Sahara, som jeg bruker til mye av mitt lette fiske.

Hvordan fisker man inn en flue som henger etter en dupp?
Jeg vil ganske enkelt si; variert! Rask innsveiving, sen innsveiving, med/uten stopp, det er bare å prøve alt. Sannsynligheten er stor for at man står noen timer uten fisk, slik at man får god mulighet til å teste forskjellige metoder! Å kaste over vak og sveive jevnt inn over vak ringene ga meg flere sjøørreter i fjor! Med flytende dupp kan man fiske svært grunt, noe som gir unike muligheter om våren, når fisken ofte søker grunne sol oppvarmede strender og viker. Jeg fikk flere pene sjøørreter på mellom halvkiloen og kiloen i vår på en grunn sandstrand ispedd enkelte taredotter, en bunntype som kalles leopard-bunn hvor det ofte finnes sjøørret.

Hvilke fluer man fisker med er vel egentlig en smakssak. Jeg fisker mest med, og får derfor flest fisk på, en relativt anonym rekeimitasjon i forskjellige størrelser. Siden man ikke trenger bekymre seg for tyngden på flua, er store tuber, børstemark imitasjoner og andre store fluer ikke noe problem, og kan absolutt være verdt et forsøk. Mickey Finn og Zulu Silver er navn man godt kan ha med i boksen. Mange fluefiskere bruker tangloppe-imitasjoner på fluestanga, og det kan selvsagt også være verdt et forsøk.

Litt avhengig av hvor og hvordan man fisker, er litt bifangst ikke uvanlig med denne fiskemetoden. Sei og lyr er begge glade i fluer, og kan lett både ødelegge og heve turen. Jeg får  jevnlig oppdrettslaks på denne metoden, og det er skikkelig artig! I det hele tatt er dette en effektiv fiskemetode, som jeg ikke tror står noe særlig tilbake for ordinært fluefiske… og gudbedre hvor mye mer lettvint det er om det blåser en del!! Med en god stang kaster man lett over 20meter, selv i sterk motvind.

Ørretbombe/ Bombarda duppStort utvalg av ørretbomber og bombarda dupper til sjøørret fiske med flue og dupp!Jakt&Friluft
Sjekk Utvalget!

Flue og dupp kan også brukes i elv, til både sjøørret og laks. Metoden har lenge vært brukt etter sjøørret om kveld/natt, og kan være betydelig mer praktisk enn ordinært fluefiske i mørke natter. Ofte fisker man da med en eller to fluer OVER(som opphengere) duppen, kaster denne over elva og drar sakte inn mens duppen dras innover mot bredden. Dette kan være svært effektivt på brekket en sen kveld! I de siste årene er flue og dupp etter laksen blitt mer og mer populært, og fiskemetoden kalles ofte Jæren-metoden. Jeg fikk den først demonstrert i Bjerkreimselva, hvor metoden er svært populær, og noen av de mest drevne i elva fisker nesten utelukkende med dette. I brede elver får man effektivt fisket av hele elva med flue og dupp, og vi vet jo alle hvor ofte laksen eller sjøørreten står på andre siden….

Leave a Comment