Ørretfiske om høsten – Med mark og sluk

Marka og fjellvannene blir fort folketomme så fort August er ferdig, mange steder er det ofte ganske rolig selv i slutten av August. Selv om naturen fort blir annerledes og høsten plutselig starter er ørretfiske veldig spennende mange steder.

Mange steder er det heller ikke lov å fikse om høsten, men har du lyst til å fiske så er det fortsatt mange vann hvor det er lov. I OFA sine vann gjelder fiskekortene året rundt.

Les mer om ørretiske på fjellet her.

Mindre vak og action i vannene

Selv om det veldig fort blir færre fiskere i marka og i fjellvannene så er det ingen grunn til å sette fra seg fiskestanga og vente på isfiske helt enda. Hvor i landet du er har mye å si for hvor kaldt det er i vannet, og hvor varmt det blir i det utover dagen når sola varmer.

Midt på dagen kan det ofte være lite vak, men ser du vak så fisk på det! Hvis du fluefisker så gjelder det å følge med på hvor mye vind det er, og velge seg steder hvor det ikke blåser så mye. Vinden blåser med seg innsekter og fisken kommer seg til disse områdene etterhvert, så å vite hvor vinden har blåst er lurt. Det er ikke mer komplisert enn å følge vinden og se hva som er i overflaten på vannet.

Spesielt i marka så blir det ofte mye titting etter fisk på høsten. Trå forsiktig når du går i myrterreng og lignende, for er det noe som kan skremme bort fisken så er det tråkking. Det samme gjelder skyggen din, snakking har lite å si.

Lure ørreten om høsten

Ørreten står ofte ikke ved land midt på dagen, men har det vært dårlig være så forandre det på mye i vannet. Det viktigste du gjør er å ikke bli stående på samme sted og fiske igjennom hele dagen.

Slukfiske kan fungere bra, men du kan også ofte bli gående mange timer uten napp. Det er frustrerende, men på høsten er det ofte lurt å velge seg ut ett eller noen få vann du vet det er bra med ørret i og bli kjent med hvordan fisken oppfører seg i det vannet på høsten.

Mark og dupp kan være det mest effektive spesielt på dagen om høsten. Se dupper til forskjellige formål her!

Harvefiske

Om det finnes et fiske som er mest effektivt om høsten så er det nok dette. Om kvelden trekker ørreten seg inn mot land.

Harvefiske skiller seg fra mark og duppfiske ved at du kun bruker en krok og godt med mark på den. Så kaster du ut i vannoverflaten og sveiver deg rolig innover mot land. Når det først fungerer så fungerer det også veldig bra!

Vanlig haspelstang er helt fint å bruke til skumringsfiske etter ørreten. Bruk en krok som er stor nok til at du får tredd på en god klynge med meitemark. Senen skal være ganske tynn nylonsene, fra 0.15 og oppover.

Harvefiske etter ørret på høsten!

Siden det er mørkt må du være forsiktig med å skremme fisken, det er derfor lurt å være litt kjent i området. Bråker du mye og lyser rundt med en hodelykt kan det være nok til at du skremmer fisken. Det er derfor det også kalles geriljafiske.

Ser du vak så kast på det, fisken er ofte ganske nærme land så lett utstyr er perfekt. Du trenger ikke kaste veldig langt ut for å fisk med denne metoden. Dette er et type fiske du kan gjøre uten å komplisere hvilket utstyr du bruker, selv om det selvfølgelig kan gi en liten fordel.

Leave a Comment