Unngå myggen på tur – her er triksene!

Er du glad i friluftsliv, og fisking møter du fort på noe mange syntes ofte kan være veldig problematisk, nemlig mygg, knott og klegg.

Det finnes mange triks, men det varierer veldig hvor gode de er. Hvor du er har også mye å si, for hva du kan få gjort problemet.

Hvor er myggen – og hvorfor er det så mye av den noen ganger

Ofte finner vi mygg, klegg og knott i områder som har mye fukt, som myrterreng. Det er derimot ikke mange steder i Norge du ikke finner myggen i det hele tatt.

Vassdrag, skogen, marka, fjellet og vidda er steder myggen kan være ekstrem. Velg leir og teltplass basert på hvor myggen kommer til å være.

Det er ikke alltid det lureste å sette opp teltet i le. Er du et sted hvor det blåser litt og du legger deg i le for den vinden kan du fort ende opp med veldig mye mygg. Vinden er veldig effektiv for å kvitte seg med mygg!

Tiltrekker du deg myggen naturlig? Noen mennesker er litt uheldige og har rett og slett en blodtype som myggen foretrekker.

De som svetter mye er ofte også ekstra utsatt, det å bytte til rene klær når du kommer frem dit du skal være hvis du har gått langt og blitt svett kan ofte hjelpe mye.

Det sies at myggen går etter menn istedenfor kvinner, og ofte kan det faktisk stemme. Det er derimot fordi menn ofte er større, puster mer og så videre. Myggen vil sjeldent la de andre personene være helt i fred. Av denne grunnen vil barn ofte være enda mindre utsatt fordi de er mindre.

Etter vi har trent eller anstrengt oss virker det som myggen blir ekstra ivrig. Et triks kan derfor være å ta en liten pause i teltet eller med et bad for så å skifte til tørre og rene klær.

Bål for å skremme vekk myggen

Når det er lov å tenne bål så er dette en effektiv måte å få myggen litt på avstand. Men det skal gjerne ryke endel fra bålet, det får myggen bort.

Hvordan vindforholdene er når du tenner bål har også endel å si. For blir det mye røyk og vind så kan det være at menneskene rundt bålet også blir skremt bort.

Start med å få et varmt og godt bål, så legg på litt greiner og kongler som kan gi mye røyk. I særlige utsatte området kan dette være et godt supplement til andre myggmidler samtidig som du har bål.

Noen år er det mye mer mygg enn andre. Noe som funket ett år er ikke alltid nok året etter. Været som har vært de siste ukene, temperatur og vind kan også gi store forskjeller fra dag til dag. Det gjelder derfor å stille forberedt når du skal på tur!

Bekledning

Det finnes klær som har innsektsmidler i seg (permetrin). Dette er veldig effektivt, og noe som burde vurderes hvis du plages mye av myggen, eller drar til veldig utsatte steder.

Hvite klær skal faktisk ha bra effekt mot å bli stukket av myggen, og mørke klær tiltrekker seg den. Det meste effektive er å dekke til hele kroppen.

Om du ikke ønsker å kjøpe klær med myggmidler, så er en mygghatt noe de fleste uansett burde investere i. Vanlige klær klarer å dekke hele kroppen, men uten å dekke hals, nakke og ansikt så er myggen fortsatt et stort problem.

Er du på samme sted over lengre tid så er det fint å kunne sette seg ned, og ikke minst spise middagen uten å plages med en hatt som har myggnetting.

Når du er ute å fisker, spesielt hvis du fisker deg rundt et vann og er i bevegelse så er klærne det du får gjort mest med. Noen ganger så hjelper det å gå til et sted hvor det er litt mer vind, eller bare komme seg ut av myrterreng.

Fortsetter problemer så gjelder det å dekke seg godt til. Bruker du lange bukser, hansker, langermet genser, lange sokker og mygghatt så forsvinner også problemet. Sørg for at det er litt tykkelse på klærne så du ikke blir stukket igjennom.

Myggmidler – Noen enkle, og andre mer avanserte produkter

Av de mer tradisjonelle midlene er det mye som fungerer veldig bra. Dette er enkle produkter som alltid fungerer, men effektiviteten er ikke alltid den beste.

Dette er noe vi alltid har med på tur når det kan være mygg. Du vet sjeldent hvor ille det blir før du kommer frem, og derfor er det like greit å være godt forberedt. Roll on fungerer veldig bra når det er varmt ute og du ikke vil ha på så mye klær, men du ikke er på et sted og beveger deg rundt.

Myggspiralene er fine å sette opp hjemme også, ute på verandaen eller rundt teltplassen.

Thermacell myggjager – ekstremt lettvint

Den tar litt plass i sekken, men det er den absolutt verdt. Tyngden er det heller ikke noe å si noe på. Kommer du til en teltplass som er full av mygg har vi selv opplevd at det plutselig ble greit å sette opp teltet når myggen forsvant.

Det er enkelt å fylle på den, og matten med myggmiddelet byttes også enkelt ut og varer i 12 timer. Selve patronen i bunn kan du se på baksiden hvor mye det er igjen av uten å ta den ut av myggjageren.

Fordelen med thermacell myggjager er at den er veldig effektiv, og den varer lenge uten at du trenger å gjøre noe.

Thermacell for gassbeholder – enklere enn dette blir det ikke!

Fordelen her er at med thermacell backpacker myggjager så sparer du både litt plass og vekt. Denne settes rett på gassbeholderen som brukes til turbruk.

Er du på langtur så vil vi anbefale at du vurderer å ha med en liten gassbeholder i tillegg. Ikke bare for å være sikker på at du har nok gass, men for å kunne bruke den mens du lager mat også.

Har du kun en gassbeholder med deg så får du ikke brukt denne mens du har en brenner koblet til gassen som du bruker for å lage maten. Er det mye mygg kan det fort bli irriterende!

Akkurat hvilke midler du ønsker å bruke burde avhenge av om du naturlig trekker til deg mye mygg, og hvor plaget du blir av myggen og myggstikk. Det er veldig individuelt hvor mye man plages av det, og derfor forskjellig hvor mye som er nødvendig å gjøre.

Temperaturen ute har også endel å si for hvor mye klær som er fristende å ha på seg. Og en mygghatt er veldig upraktisk når du skal spise, eller bare vil sitte og kose deg med litt snacks ute om kvelden.

For all del sørg for at du ikke får mygg inn i innerteltet eller myggnettet til hengekøya. Det er best å gå minst mulig ut og inn når det er mye mygg.

Myggmidler er gode å ha for å kunne sitte ute om kvelden uten å måtte dekke seg helt til. Og selv om man er helt tildekket kan ofte myggen oppleves plagsom.

Leave a Comment