Solbriller for fisking – kan være livsviktig og gir deg mer fisk!

Hvorfor alltid bruke solbriller – Øynene dine er noe av det viktigste du har med deg på fisketur, derfor må du ta godt vare på de. Fiskebriller handler derimot faktisk ikke bare om å ta vare på øynene dine, de er faktisk også et verktøy for å få mer fisk.

Se fisken – Visste du at med de riktige brillene kan du faktisk se fisken? Du trenger polaroide briller for dette siden de filtrerer ut noe av det unødvendige lyset så du kun ser det som er nødvendig. Om du driver med et spesifikt type fiske som fluefiske eller havfiske vil du trenge forskjellige briller.

Står du og skal fiske en hel dag er ikke det viktigste at du ser fisken, men faktisk tar vare på øynene dine. Derfor burde du uansett bruke ett par solbriller, men hvis et smart valg av solbriller kan gjøre at du ser fisken som ligger rett foran deg burde valget være enkelt. Mange kan få seg en a-ha opplevelse første gang de prøver noen gode fiskebriller, selv erfarne fiskere som aldri har prøvd det før vil raskt se at dette er noe de må anskaffe seg raskest mulig.

Polaroide briller – I utgangspunktet er solstråler horisontale, men når de treffer vannet blir de vertikale. Det er fordi vannet fungerer som et speil, det gjør at du ikke kan se så mye i vannet når du står og fisker. Med polaroide briller kan du filtrere ut mye av det vertikale lyset som gjør at du blir i stand til å se ned i vannet! Det gjør fiskingen til en lek.

Stort utvalg av FiskebrillerJakt&Friluft
Sjekk utvalget!

Fisking på dypt vann (over 20 meter) – For havfiske er det grått glass som gjelder. Her er du ute å fisker på dypt hav hvis du ikke har noe beskyttelse mot øynene dine. For annet fiske har du ofte noe som beskytter deg litt som trær du kan få skygge fra. Ute på det åpne hav er det derfor veldig viktig at du gjør noen forberedelser før du drar ut. Grå base eller grått glass om du vil gir deg ganske naturlig lys, men det «demper» inntrykket og er mer behagelig når du er ute lenge. Skal du ha farge på glassene (speil) så er blått det beste med grå base når du er ute på havfiske.

Fisking på grunt vann (mindre enn 20 meter) – Her inngår også fluefiske, fisking i elv, innsjøer og i havet fra land. I disse miljøene er det mer farger og skygger enn ute på det åpne hav. Det er også mindre naturlig lys og du trenger derfor briller som gir deg mer lys enn når du fisker ute på det åpne hav. Rose farget, kobber eller gulbrune vil være det beste, det vil sørge for at du får nok lys og kan se hva som ligger i vannet.

Sjekk utvalget av solbriller for fisker Her!

Fiske i mørket og overskyede dager – For de mørkeste dagene trenger du også solbriller, faktisk selv hvis du fisker om natten. Solbriller med gult glass vil være det beste på mørke og overskyede dager siden de får frem det lille lyset som er der. Det vil gjøre at du kan se litt i vannet som du ellers ikke ville hatt noen sjans til å se.

Brilleramme- Fisking kan utsette brillene dine for et hardt miljø. Saltvann og mye bevegelse er ting som sliter, sørg derfor for at du velger noen briller som tåler litt røff behandling. Du trenger ikke kjøpe de dyreste solbrillene på markedet, men velg deg ut et par som er solide så de aldri svikter deg på tur. Fordelen ved å velge briller fra kjente merkevarer er at de har erfaringen som trengs for å lage briller som har en tilfredsstillende kvalitet.   

Hvis brillene ikke kommer med en stropp til å ha rundt halsen er det lurt å skaffe seg en sånn. Ellers kan du bli nødt til å velge mellom fisken du har på kroken eller brillene som har falt ut i vannet foran deg. For det er jo typisk at de faller av akkurat idet det napper som aldri før og du sveiver inn for harde livet.

Sikkerhet – Som sagt er øynene dine noe av det viktigste du har med deg på tur, men de er jo ikke bare det de er også noe av det viktigste du har generelt. Hvis du fisker uten briller kan du søke på google og se hvilke skader en fiskekrok kan gjøre med øynene dine. Det er absolutt ingen hyggelig opplevelse, tenk derfor nøye igjennom om det er noe du er villig til å utsette deg for.

Øynene dine har heller ikke godt av å bli eksponert mot direkte sollys som de kan bli etter en hel dag med fisking. Du vil også oppleve at du ikke blir like sliten hvis du bruker solbriller.

Utenom å beskytte mot sola er det viktig at passformen til solbrillene dine er gode. Mange briller laget spesielt for fisking er også utformet sånn at de beskytter ekstra mye mot fiskekroken. Det gjøres ved at de har plast som dekker mer rundt stangen rett ved øyet før de smalner mot øret.

Sjekk utvalget av solbriller for fisker Her!

Kjenner du noen som fisker uten briller, spesielt noen som skal starte med fluefiske er det ikke sikkert de har tenkt over dette engang. Tips derfor om dette så vi kan få så få øyeskader som mulig. Liker du ikke solbriller så bruk i hvert fall vanlige beskyttelsesbriller.

 Et siste lite tips, bruk en hatt med stoff som går nedover nakken når du er ute å fisker. Det er fort gjort å bli skikkelig solbrent når du står ute en hel dag. Og nakken din er ofte ekstra utsatt, derfor burde den beskyttes med stoff og ikke bare solkrem.

Leave a Comment