Fisking i Lofoten – Alt du trenger å vite

Lofotfisket er trolig det mest sagnomsuste fisket i Norge. Helt siden vikingtiden har fiske hatt en enorm betydning for eksportinntektene til Norge, og jakten på lofotskreien er fortsatt en av de aller viktigste inntektskildene for fiskere i Nord-Norge.

Det flere og flere får øynene opp for er at Lofoten ikke bare er synonymt med lofotfisket, men en plass hvor man kan oppleve enorme fiskeopplevelser i gjennom hele året. I denne artikkelen vil vi ikke bare fokusere på lofotfisket, men også gi deg noen av de opplevelsene vi mener du bør fokusere på, om du skulle være så heldig å få muligheten til å fiske i Lofoten uavhengig av årstid.

Vinteren i Lofothavet – VM i Skreifiske

Vi kunne ikke startet med noe annet enn VM i skreifiske som går av stabelen i Svolvær i slutten av mars hvert år. VM i skreifiske har vokst fra å være et rent fiskearrangement til å bli en stor begivenhet hvor Svolvær en helg i året blir fylt til randen av mennesker som både er ute etter en enorm fiskeopplevelse, men som også setter pris på kulturen, og alle begivenhetene som “festivalen” fører med seg. Det er anslått at ca. 8000 mennesker kommer til Svolvær de to dagene arrangementet pågår, og bare ca. 600 av disse er deltagere. Widerøe stiller med ekstra fly hele uken, og alt av hoteller, restauranter, utesteder, og kafeer fylles opp.

Konkurransen går over to dager. Første dagen (fredagen) er det Lofotcup. Da er det om å gjøre å få mest mulig og størst mulig fisk, alle arter er da tillatt. Lørdagen er det VM, da er det kun den gjeve skreien det står om. Deltageren som tar den største skreien vinner.

Under VM har man lov til å fiske fra egen båt, men da de aller fleste er tilreisende er det mange som velger å benytte seg av tilbudet om å bli plassert på en av de 80 fiskebåtene som arrangøren har til rådighet.

Mange får en fiskeopplevelse de sent kommer til å glemme, og om du skulle være så uheldig at fiske ikke sto til forventningene er det stor sjans for at banketten gjør det.

Da antall deltagere er begrenset til ca. 600 er det helt essensielt å være tidlig ute med tanke på påmelding, samt reservasjon av hotell og reise.

For mer informasjon rundt VM i skreifiske, se: https://www.vmiskreifiske.no/

Våren i Lofothavet – Et monster fra dypet.

Om det frister mer å ta turen til Lofoten i løpet av våren så fortvil ikke. Lofothavet har alltid noe å by på. I mai og juni spesielt er det jakten på steinbit og flyndre som er tingen, i tillegg er det gode muligheter for stor vårtorsk.

Her er det altså bokstavelig talt  bunnfiske som gjelder. Om du er på jakt etter steinbit er det ofte agnfiske som blir anbefalt. Senk agnet ned til bunnen, og  før agnet maksimum én meter opp. Steinbiten biter ofte på etter å ha stirret på agnet i litt tid, så litt statisk etterført av litt dunking i bunn, for så litt opp i vannlaget er ofte det som skal til for å få den til å bite på.

Her, som under lofotfiske kan det anbefales å dra ut med en av de mange fiskeguidene man finner i Lofoten. Steinbit og flyndre krever ofte lokalkunnskap, og her er det mange timer å spare på å dra ut med guide. Torsk derimot er det gode sjanser for i hele Lofoten.

Et enkelt Google-søk er ofte det eneste som skal til før du er mange steg nærmere et skrytebilde av deg og monstret fra bunnen.

Sommeren i Lofothavet – Jakten på storsei.

Mange, og da kanskje spesielt i år la sommeren til Lofoten. Lofoten er ofte synonymt med turer i fjellet, og andre naturopplevelser da mange sitter med et inntrykk av at om sommeren er fisket labert.

Det stemmer ikke i Lofoten. Om sommeren er det også gode muligheter for en rå fiskeopplevelse, og da er det spesielt jakten på storseien som jeg vil trekke frem som et veldig undervurdert fiske. Sei er ofte ikke det første man tenker på som en veldig spenstig fisk, men sei på 12 – 14 kilo kan være sterk som laks, noe som resulterer i en helt ekstrem fiskeopplevelse. 

Det fine med seien er at det er mye av den, og at man kan ta den på dypvann, men også i overflaten. Det er utallige fiskemuligheter, så enten du bruker agn, pilk, wobbler, eller til og med popper er mulighetene gode. Dette anbefales!

 

Høsten i Lofothavet – Test kreftene mot en Kveite.

Høstfiske i Lofoten, er som du sikkert nå gjettet, også helt ekstremt bra. Høsten i Lofothavet byr på et veldig variert fiske, men det jeg vil trekke frem som den råeste opplevelsen om høsten er kveitefiske.

Det har blitt tatt flere kveiter på over 200 kilo i Lofothavet, det er ikke noe annet enn helt ekstremt. Dette hører dog til sjeldenhetene, men fortvil ikke, en kveite på 50 kilo er alt annet enn kjedelig å dra opp. Om du ikke har fisket kveite, må det rett og slett prøves om du er i Lofoten på høsten. Det er noe helt unikt å kjenne på kreftene fra dypet, og selv om det riktige utstyret gjør det mulig å få opp stor fisk er det en kraftanstrengelse å dra opp en stor kveite. Rett og slett, mann mot natur!

Da kveite som steinbit og flyndre krever en del lokalkunnskap, og som nevnt over også krever utstyr som er egnet for å fiske fisk på opp mot 200 kilo, kan det virkelig anbefales å bruke guide.

Her igjen, kommer du utrolig mye nærmere drømmekveita med et enkelt Google-søk.

Dette er en opplevelse som prøves, og som ikke kan sammenlignes med noe annet som er mulig å ta i norske farvann!

Leave a Comment