Fjellørreten – Fiske ørret på fjellet

Det å fiske etter fjellørreten er det absolutte høydepunktet for mange fiskere, det er faktisk det beste som finnes for veldig mange. Er du i tillegg heldig med været så blir det ikke bedre!

Selv om det ikke alltid blir ørret når du fisker på fjellet så er det endel ting som kan gjøres for å i det minste øke sjansene betydelig.

Om du er på fisketur, eller fjelltur og fisker litt er en stor forskjell. Skal du ha fisk må du noen ganger virkelig bli dedikert, og selv da er det langt fra noen garanti.

Andre ganger så får de som er på fjelltur og kaster litt tilfeldig ut plutselig en ørret på 2kg. Det er både tilfeldigheter, men de som fisker mest får også mest fisk. Den ivrige sportsfiskeren fisker heller ikke på små ørreter men går spesifikt etter de store.

Tidspunkt for fiske av fjellørret

Du kan fiske fjellørreten året rundt, så lenge grunneier har fiskekort som tillater det. Isfiske med mark kan være effektivt på fjellørreten.

Det er mange faktorer som spiller inn, derfor vil det være store forskjeller mellom fjellvannene i langstrakte Norge. Temperaturen har mye å si, og når isen i vannet går.

Generelt er fisken litt slappere når det er kaldt i vannet, derfor burde du i det minste prøve å lokke fisken litt roligere når du fisker. Men her er det også variasjoner, når det er bra bitt så gjelder ikke dette og mer aktivt fiske fungerer ofte best.

Små fjellvann blir fort varme når sola steker, rett etter isen har gått er vår erfaring at fiske kan være veldig variabelt. Det samme gjelder i ukene etter isen har gått, og temperaturen utendørs har veldig mye å si for fiske.

Sommeren kan være bra, men når det blir veldig varmt er det ofte på kvelden eller morgningen fisket er best.

Det er store variasjoner rundt omkring i landet også, men både August og September pleier å være gode måneder.

Selv om årstid har mye å si, så handler det mer om å fiske mest mulig, og variere hvordan du fisker.

Når det er væromslag, også når det skifter mellom dag/kveld/ morgen skjer det ting i vannet som gjør at fisket plutselig kan bli veldig bra.

Trå forsiktig for å ikke skremme bort ørreten

Når det er godt bett så funker det meste, men du må være på riktig sted til riktig tid. Det fungerer derfor dårlig å planlegge for dette, men heller ta det som en seier når det først skjer.

Start med å få en god oversikt over vannet, du kan gjerne sjekke kartbilder over vannet på forhånd også for å få en indikasjon på hvor det er vegetasjon/ steiner/ fjell og dyp på vannet.

Vading er noe du bør være veldig forsiktig med, det kan fort gjøre mer skade enn nytte. Tramping er også noe ørreten merker, prating derimot har sjeldent noe å si. Men her kan du like gjerne velge føre var prinsippet.

Kaster du med sluk eller spinner er det heller ikke sånn at du må treffe den vakende ørreten rett i hodet. Kast endel lenger, og sveiv heller rett forbi. Vak er alltid bra, men ørreten kan være veldig selektiv noen ganger når det vaker.

Fisker du ikke med flue så handler det om at du må variere enda mer enn vanlig. Her går ørreten etter det som er trygt, meitemark kan ofte være veldig bra.

Du trenger heller ikke fluestang for å fiske med flue, men du burde ha litt kunnskap om klekking og fluer. Det er ikke veldig komplisert, men du må bruke det ørreten vil ha hvis det skal ha noe for seg.

Fiske med mark pleier alltid å være effektivt når det kommer til ørreten. Du har kanskje fisket mye med mark og dupp, men prøv uten duppen!. Spesielt hvis storørreten har trekt inn mot land, kan du ha gode sjanser med mark og et søkke på lina.

Du kan gjerne bruke 2-3 mark på kroken, kast det litt ut over vaket og sveiv rolig inn til du får napp! Fiske med mark må være ganske aktivt, og vår erfaring er at denne metoden fungerer best om kvelden.

Generelt er fisket ofte best når det er værskifte, da skjer det forandringer i vannet og hvordan fisken oppfører seg som du som fisker kan utnytte deg av. Uvær generelt kan også være godt vær å fiske i, med riktig bekledning.

Både spinner og sluk er bra når du skal fiske ørret. Sølvkroken spesial er en klassiker som det blir tatt mange ørret på hvert år. Varier med fargene du har i slukboksen din, og ikke vær redd for å prøve mye forskjellig.

Får du ikke ørret så er det sjeldent noe særlig vits å bli stående på samme sted, med samme sluken mens du ikke forstår hvorfor du ikke får fisk.

Nøkkelordet er variasjon, både i hvor du står og hva du fisker med. Fisk deg rundt hele vannet, og husk at det handler om å fiske mest mulig for å få fisk.

Om du setter ut ørreten igjen eller ikke er opp til deg, men sett deg gjerne inn i hvordan bestanden er i vannet du fisker i før du begynner å fiske. Det er viktig å ha en plan for hva du skal gjøre før du plutselig står der med ørreten.

Om du setter ut fisken igjen, gjør det med en håv (det er mest skånsomt for fisken). Ikke ta den opp for å ta bilde (og gjør det ekstremt kjapt om du gjør det uansett).  Sørg for at fukter hendende dine før du tar på fisken.

Hvordan få storørret

Når innsekter som ørreten spiser klekker så kan ørreten bli veldig selektiv i hva den vil spise. Er du ikke fluefisker så burde du utnytte hele døgnet for å øke sjansene dine.

Er du derimot fluefisker har du en stor fordel når ørreten blir veldig selektiv. Selv om fluefiske er en kunst, så kan du få til mye selv om du ikke er en stor fluefiskeekspert så lenge du gjør gode forberedelser og er tålmodig.

Skal du ha stor ørret kan du ikke fiske uten en god plan, du må være aktiv og tenke som en ordentlig jeger. Snik deg inn på så du ser fisken, det er best å komme bakfra for ørreten må ikke få se deg.

Pass også på skyggen din, det kan virke ekstremt for de som ikke er sportsfiskere. Men hvis skyggen din går rett over fisken kan den plutselig bli skremt.

Storørreten står ikke der det er veldig lett å fiske den, ikke i vann hvor det fiskes endel i hvert fall, for ellers hadde den ikke blitt så stor. Det er derfor du må være kreativ og tenke som storørreten hvis du skal få tak i den.

Generelt liker fisken å kunne gjemme seg, og storørreten har funnet seg et bedre gjemmested enn de andre ørretene. Det betyr ikke at den er der hele tiden, men at den kommer bort til dit alle andre står å fisker er langt fra sikkert.

Bruk øyene dine til å se hva som skjer i vannet, i fjellvann kan du ofte se overaskende mye hvis du tar deg tid og speider utover vannet. Gå gjerne rundt hele vannet også, men vær forsiktig med både skyggen og tramping. Tråkker du i vannet en gang kan det være nok til at storørreten har blitt skremt bort.

Fiskeutstyret du trenger for å ta ørreten

En haspelstang er stort sett det du trenger, du trenger ikke tre forskjellige fiskestenger med deg på tur.

Litt forskjellige sluker for ørretfiske, både i vekt og farger. Noen spinnere er også fint å ha i slukboksen.

I tillegg anbefaler vi absolutt at du har meitemark med deg. Kroker av litt forksjellige størrelser er en fordel. For å få kastet marken litt ut bruker du splitthagl som søkke, det festes på sena et lite stykke over kroken med mark på.

Du trenger også en tang, gjerne en spisstang med litt lengde på for å lett kunne ta ut kroken. Dette gjør det mye mer skånsomt, og du får muligheten til å sette ut fisken igjen med minst mulig skade på fisken.

En håv er viktig av to grunner. Både for å unngå å miste ørreten før du får den opp på land, men også for å sette ut ørreten igjen på en god måte.

Det er viktig for at slimet som er på fisken ikke blir skadet som det kan bli av håver med knute. Har du i tillegg en håv med vekt så trenger du ikke å ta opp ørreten av håven en gang før du setter den ut igjen hvis du vil vite hva storfangsten veier.

Prøv harvefiske etter ørret på høsten!

Det er litt fiskeutstyr du trenger, men mye av dette er ikke spesifikt for ørretfiske og er noe du kan ha i mange år.

Leave a Comment