Oppbevaring av mat og andre ting på tur – Dette er hvordan du burde gjøre det

For å få en god tur er mat viktig, ikke bare for å ha nok energi men mat er også en høydepunkt på turer. Enten om det er en dagstur eller tur over flere dager så er planleggingen det viktigste.

Start med å finne ut hva behovet er for turen, og hvordan maten kan tilbedres på turen. Enten om det er på bål, med primus eller andre måter. Ved å handle inn dagen før så er det lettere å ha oversikt og få pakket godt i sekken.

Handler du på veien til turen så burde du ha en handleliste, og ta deg tid til å pakke ordentlig i sekken før du legger ut på tur. Det å slenge alt i en handlepose og presse den ned øverst i sekken fungerer, men det er ikke den beste måten å gjøre det på.

Pakke mat på tur

Det sikreste er å putte maten i en tørrpose. Er det for en flere dagers tur er det lurt med flere tørrposer, så du har en egen når du skal lage deg frokosten eller lunsj. Hvilken type mat du har med deg, og hvor varmt det er ute har også mye å si hvis du skal være ute over flere dager.

Mat som skal ligge i kjøleskapet er en utfordring å ha med seg på tur over flere dager når det er varmt ute. Ved å grave det ned hvis du har en leirplass så kan man få det ganske kaldt.

Endel matvarer kan uansett være greit å droppe på de varmeste dagene når du er ute over flere dager. Spesielt ost og andre ting som smelter eller blir dårlig når det er ute i varmen. Det finnes mange gode alternativer!

Det er heller ikke helt sånn at du kun kan ta med deg mat som ikke skal ligge i kjøleskapet. Mesteparten av mat tåler både litt høyere temperaturer over kort tid, og på en dags tur går det som regel fint.

Jo lengre du skal være på tur desto viktigere er det å planlegge godt. Noen baserer seg på godt fiske, men det er ikke noe du burde gjøre på de første turene. Uten nok mat fungerer vi dårlig, og turen vil bære preg av det.

Det finnes mye ganske god ferdig turmat som man bare trenger å tilsette varmt vann. Dette er ganske praktisk, men har du glede av å lage mat så er det ikke noe som er bedre å lage ordentlig mat på tur!

Ta alltid med litt ekstra mat, sjokolade og nøtter er heller ikke feil å ha på lur når det blir lange gå etapper.

Av drikke så er det best å ta med seg minst mulig, så lenge det er mulig å drikke av fjellvann. Tur skal også være kos, men husk at det du tar med deg av drikke veier mye. Skal du ta med deg øl eller brus er det lurt å være restriktiv hvis det er en lengre tur du skal på.

Det å kjøpe mat til redusert pris som snart, eller har gått ut på dato er ofte lurt. Men tar du med deg dette på tur over flere dager så kan det fortere bli dårlig. Det er i det minste vært å tenke på hvis du vil ha med deg mat som varer lengst mulig på tur.

Oppbevaring av mat

Ved å putte mat i andre beholdere så kan du ofte både spare plass, og slippe å ta med deg søppel. Eksempel på dette er mat som ligger i pappbeger og lignende, som egentlig bare fyller plass. Hell det over i små plastbokser eller poser.

Skal du lage deg egg på tur er disse beholderne geniale for å ikke knuse eggene. Har du en saus du liker eller vil ha med deg ketchup på tur så ta det over i små beholdere, det sparer plass og du får en lettere sekk som blir mindre full!

Alt av mat du vil ha med deg på tur kan du med fordel vurdere å bytte emballasje på. Det er ikke alt du trenger å gjøre det med, men krydder og mye annet er det ikke vits å ha med hele krydderglasset til. Disse finnes også spesielt for turbruk hvor du får det over på en mindre beholder.

Hvis du skal legge igjen mat på turen som du kommer tilbake til etter noen dager, eller bare mens du er på toppturer og har maten liggende ved campen så er det lurt å ta noen tiltak på forhånd.

Matbokser sørger for at det blir vanskeligere for gnagere som mus og komme seg inn, men det gjør også at maten ikke blir trykt sammen i sekken. Hvor trygt du oppbevarer det er opp til deg, men sørg for at det er noe du i det minste tenker over før du legger ut på dagsturer.

Er du på en ukestur så er du helt avhengig av maten du har med, derfor må du også pakke den så den ikke kan bli ødelagt av vann, gnagere eller at den blir most i sekken. Pass også på hva du oppbevarer sammen, væske burde ikke ligge i samme pakkpose som mat.

Ikke ta med søppel på tur og smart pakking

Utenom å unngå unødvendig emballasje på tur så sørg for at emballasjen du bruke også er egnet. Mye mat er best å ha med i den emballasjen den er i fra før av, selv om det blir litt søppel du må ta med deg hjem

Det er mest emballasje som tar unødvendig mye plass eller ikke er nødvendig på noen annen måte som du burde kaste før du drar ut på tur.

Små oppbevaringsflasker som disse fra Naglene er geniale til alt du vil ha med deg men som du har på større flasker hjemme.

Er det lenge siden du har vært på tur så kan det være lurt å ta et døgn ute før du drar på langtur for å teste utstyret, og være sikker på at du har alt du trenger.

Utilberedt kjøtt holder seg generelt ikke veldig bra i varmen, spekemat feks. holder seg bedre. Ved å pakke i tøynett og matbokser for så å oppbevare i skyggen eller grave det ned kan gjøre en veldig stor forskjell på hvor lenge det vil holde seg.

Kjøleelementer holder seg dessverre ikke lenge nok til at det har noe for seg, hvis du er ute over flere dager. Du kan derimot fryse noe av maten på forhånd, så kan du spise det første dagen på tur. Det vil også fungere som kjøleelement for den andre maten uten at du trenger å dra med deg et kjøleelement.

Generelt prøv å unngå å ta med deg poser ut i naturen. Det kan blåse bort, og det finnes ofte bedre måter å oppbevare i uansett. Husk at all søppel skal alltid tas med hjem, og plukk gjerne opp etter andre også.

Hvis du mistenker at maten begynner å blir dårlig så blir den absolutt ikke bedre av å være med deg lengre på tur i varmt vær. Derfor gjelder det både å planlegge godt, men også å passe på maten underveis. Spis maten før den blir dårlig, og spar heller frysetørret mat til slutten av turen.

Leave a Comment