Test av turkniver – For alle formål

Noen har en turkniv som følger dem livet ut, mens andre har flere som passer til hvert sitt bruk. De fleste turkniver passer til det meste, men noen har noen funksjoner som gjør de spesielt egnet til noen turer.

Mange nye turkniver er et skikkelig stykke kunst, men de er også laget for å bli brukt! En god turkniv tåler alltid å være med deg på tur, uansett hvor du er.

Selv om de fleste egentlig kun trenger en turkniv er det noe de fleste etterhvert få fler av, til hver sitt bruk. En god turkniv er også en ypperlig gave til den som ferdes mye i naturen, og trives best på fisketur.

Allsidig turkniv for de fleste

Vi driver mest med fiske, men det innebærer også veldig mange fjell og skogsturer. Derfor er kanskje ikke favoritten vår så veldig overraskende.

Brusletto Fiskern – En allsidig turkniv for fiskeren

Du trenger ikke å være fisker for å like Brusletto Fiskern som turkniven din. Er du derimot en ivrig fisker både på fjellet, skogen og til havs er dette den eneste turkniven du trenger.

Brusletto går helt tilbake til 1896, det er derfor en produsent som har vært på markedet lengre en de fleste. Og de vet hva de driver med når det kommer til kniver, det er knivene deres et tydelig resultat for.

Fiskern som denne kniven veldig passende heter har håndtaket laget av kork og bjørk som gjør at den flyter hvis du skulle miste den. Det er også et kraftig metall øye på selve skaftet som du kan bruke for å henge opp kniven. Slire har selvsagt også feste så du får festet kniven til beltet eller turbuksen din.

Det som gjør Fiskern litt spesiell er at bladet er konslipt og ganske tynt. Det gjør at kniven kan brukes til filetrering av fisk på tur. Står du hjemme og skal filetrere fisk så bruker du nok heller en filetreringskniv, men på tur er den veldig fin å bruke til filetrering av fisken. Selve kniven veier 46 gram, mens med sliret som er i brunt okselær så veier det til sammen 86 gram.

Alltid beredt? Turkniv med tennstål

Bål hører med seg på tur, men det er også en ekstra sikkerhet i å vite at du alltid har med deg utstyret som kreves for å kunne tenne et bål. Med et tennstål må du gjøre mer forarbeid en hvis du har tennbriketter, men og lage et bål med tennstål er noe alle turfolk burde lære seg.

Det finnes litt forskjellige varianter av kniver med tennstål, men vi syntes det er viktig at kniven er laget som en ordentlig turkniv. Hovedformålet her er altså en turkniv, hvor det at den kan brukes til å lage ild er en ekstra bonus/ trygghet.

Øyo Femunden slirekniv med integrert tennstål – Dette er en skikkelig god turkniv, og tennstålet har sin egen dedikerte plass i sliret. Med fargene til flagget våres malt på kniven er dette en kniv som fort får fast plass i tursekken. Også en ypperlig gave til turentusiasten, leveres i en flott gaveeske!

Turkniv for barn

Det er klart barn skal ha sin egen turkniv, men den burde selvsagt være litt ekstra sikker. Helle Speiderkniv er en tradisjonsrik kniv som har blitt brukt av mange speidere og unge friluftsmennesker.

Bladlengden er på 9 cm, så det er absolutt en funksjonell turkniv. Den finnes i to forskjellige utgaver hvor det er jente eller gutte motiv i sliret. Kniven har en ekstra sikkerhet ved at hånden stopper hvis hånden sklir ut av grepet. Knappen er også en sikkerhetsknapp som gjør det enda litt tryggere. Lær barnet ditt hvordan å bruke kniv trygt, og start med en kniv som er laget spesielt for å være trygge for barn å bruke.

Med mer en 50 år i produksjon er dette en kniv som har livets rett. Den er av høy kvalitet og kan gå i arv blant barn og barnebarn.

Små og lette turkniver

Med kun 22 gram er Fällkniven U4 en av de absolutt letteste tur/allround knivene på markedet. For dette er en meget allsidig og lett kniv. Den har heller ikke det typiske turkniv utseendet, og denne kniven er det rett og slett få begrensninger med. Og den er aldri for tung til å ikke ha med seg på tur!

Denne passer også veldig godt til alle tilfelle hvor du kunne trengt en litt spesiell kniv, men den du har med ikke er helt egnet. Enten for å bruke til mat, åpne ting eller kutte fiskesnøre. Bruksområdene er nesten ubegrenset, og for mange vil den fungere fint som eneste turkniven. Den er også veldig solid og god å holde i. Og om du er venstrehendt eller høyrehendt har ingenting å si med denne kniven!

Vedlikehold av turkniver

En turkniv burde vaskes etter bruk, og tørkes av. Er den veldig skitten eller har vært i saltvann kan litt såpevann som regel også brukes. Det er viktig at du sjekker hva produsenten anbefaler, for det varier etter hvilket materiale som er brukt til både skaft, knivblad og slire.

Ofte kan selve skaftet settes inn med for eksempel en møbelolje, men sjekk på forhånd hva som gjelder for din kniv. Hvis sliret er av lær så finnes det forskjellige måter det kan behandles på, ofte er fett laget spesielt for lær det som er mest egnet.

Hvor fort du må behandle kniven vil avhenge av hvor mye den blir brukt, og utsatt som elementer som sollys. Hvordan du vil at den skal se ut har også litt å si, for behandlingen kan få den til å fremstå som ny, eller du kan endre utseendet på kniven/sliret.

Leave a Comment