Velge mellom Kajakk eller Kano – De viktigste forskjellene

Det å komme seg ut på vannet er noe mange lengter etter, og en kano eller kajakk kan få deg ut på det til en mye rimeligere pris en for en båt.

Først vil jeg anbefale deg å prøve ut begge deler, både kajakker og kanoer leies ut mange steder. Selv om begge får deg ut på vannet, så gir de muligheter for forskjellige type turer.

Kort sagt så passer en kano best i små vann, og du kan få med deg mer utstyr og flere personer. Mens en kajakk kun har plass til en person, til gjengjeld kommer du deg ut på havet og generelt mange steder du ikke ville kommet frem til med en kano.

De største forskjellene mellom kano og kajakk

Hva slags turer du ønsker burde være med på å avgjøre valget, med en kajakk kommer du deg raskere frem. I en kano kan du få plass til alt fra to til fire personer, mens i en kajakk får du kun plass til en person. Dette vil for mange være en avgjørende faktor.  

Kjøper du en kano eller kajakk selv så er det ikke noe krav om såkalt våtkort, men det er absolutt å anbefale. For å leie kano og kajakk kreves som regel våtkort, spesielt for kajakk.

Det er lettere med en kano en kajakk for en nybegynner, kanoen oppleves også som mer stabil. Når du etterhvert blir mer dreven vil du kunne føle deg minst like trygt i en kajakk, og dette læres fort. Bruk av redningsvest er påbudt både for kano og kajakk, og kjøp deg en padlevest da blir turen straks mye bedre.

En havkajakk kan derimot brukes i sjøen, og etterhvert som du blir dreven og har lært deg sikkerheten som kreves kan du også padle ut mens det er litt sjø. En kano passer seg derimot bedre i innsjøer, og en kano er ikke noe sjødyktig.

Du får plass til mer i en kano, og du sitter ikke klemt inne som gjør at du kan bevege mer på deg. I en kajakk er det derimot lettere å komme seg raskt frem, og du kan komme deg ut på havet.

Det er mulig å fiske fra kajakk, som du kan lese mer om her. Er det derimot fisking du skal drive mest med så vil det være mer komfortabelt fra en kano  

Det å lære seg redning uansett om det er for kano eller kajakk er like viktig. Går du rundt må du kunne komme deg opp igjen, å klare og tømme for vann.

Gå igjennom hva du kommer til å bruke kano eller kajakk til

Selv om en kano eller kajakk har noen likheter, så er det to veldig forskjellige ting, som dekker ulike behov.

Med en kano er det ikke så mye begrensinger, utenom at du må holde deg til små vann. I en kajakk så får du også med deg veldig mye, men ikke like mye og du trenger ikke å pakke like kompakt.

Uansett om du er i kano eller kajakk så burde du pakke alt som ikke burde bli vått i tørrposer.

Ønsker du egentlig mest å bare fiske, mens du nyter sola? På mange vann vil du se at mange har en liten elektrisk motor på kanoen. Avslapping er generelt enklere i en kano eller kajakk, for de fleste sitter mer komfortabelt i en kano.

Uansett hva du velger så gir det deg muligheten til å komme deg ut på vannet på en god måte. Skal du til mange forskjellige vann så trenger du også takstativ, det er litt jobb hver gang men samtidig hever det turen flere hakk.

Leave a Comment