Mormyska fiske – Isfiske tips

Noe av det vanligste isfiske som bedrives er Mormyska, også kalt Mormyshka. Vi stemmer alltid for at variert fiske er det beste, og selv om du vil prøve deg på Mormyska fiske så utelukker ikke det at du kan fiske med flere andre metoder på samme tur også.

Det finnes nesten like mange meninger om isfiske som det finnes isfiskere. Noen sverger til Mormyska fiske alltid, mens mange av oss andre bruker det når fisken er litt sky. Variert fiske er alltid det jeg anbefaler, og mormyska fiske er absolutt noe som kan gi veldig gode resultater.

Selv om det ligger snø over isen så påvirkes isen fortsatt av været. Og spesielt ved værendringer så kan det være interessant å fiske. Personlig har jeg hatt lite hell med å isfiske i mørket, og mest hell i dagslys.

Noe av det beste med isfiske er at du kan få fisket der du ofte ikke kommer til på sommeren. Og har du et godt sted å stå på sommeren så er dette ofte gode plasser å isfiske på også. Har du sett ett spennende sted fra land som du har tenkt at du skulle hatt båt for å komme ut til så er det et sted du burde prøve deg på å isfiske.

Selv om du har mulighet til å bevege deg ut over hele vannet så står faktisk fisken ofte ganske nærme land, spesielt steder hvor det er bratt på land rett før vannet. Der er det som regel ganske dypt nært land. Borer du nærme land så vær litt oppmerksom så du ikke borer rett ned på en stein, da må du bytte ut knivene på isboret.

Se gjerne etter steder hvor det er trær nær land som har blåst over ende og lignende. Alt dette er typisk ting som fisken kan like for å ha et sted å gjemme seg litt bort. Og det ender opp med å bli der fisken står mest.  

Mormyshka er en type fiske som har blitt drevet med i Russland over mange generasjoner. Mormyshka betyr faktisk fersvannsreke, eller Freshwater Shrimp

Hvordan fiske med Mormyska

Selve fiske er ikke så komplisert, men det krever at du følger med og prøver å være interessant for fisken. Til å starte med så er mormyska fiske gjort med lett utstyr, og derfor må du ha med deg en øse for å rengjøre fiskehullet ordentlig. Hvis du ikke gjør det så fryser snøret fort fast og nappindikatoren vil ikke fungere.

Som regel knytes mormyskaen i toppen, da blir den stående fint i vannet. Knyt gjerne opp før du går ut på isen, for du burde bruke tynt fiskesnøre og det kan være litt kronglete å knyte dette ute på isen. Knyt rett på mormyskaen, en svirvel vil gjøre at oppmerksomheten tas bort fra agnet og mormyshkaen.

Av agn så bruker jeg mest maggot, dette er veldig bra til mormyska fiske. Biter ikke fisken så er det aldri noe i veien med å utforske med andre alternativer.

Selve fiskingen avhenger av at du har en mormyska stikke, disse er egentlig helt like vanlige pilkestikker bortsett fra at du har en nappindikator på enden av pilkestikken. Disse får du kjøpt til en rimelig pris med ferdig påspolet fiskesnøre.

Når du fisker med mormyskaen så er det mange teknikker som brukes. Start med å bare bevege hånden for å gi små rykk, deretter la den stå i ro noen sekunder. Du kan også bevege hånden mer for å lage kraftigere rykk.

Prøv også å bruke armen for å dra hele pilkestikken en 20-40 cm oppover og la den synke ned igjen. Uansett hvor store eller små bevegelser du prøver med så er det ofte etter et rykk, når du holder mormyskastikken rolig at du får napp. Da gjelder det å ha et raskt tilslag for å få opp fisken

Det er mest i de nedereste vannlagene det er best å fiske, ofte kun noen cm over bakken. La derfor mormyskaen synke helt ned, så fisk deg litt oppover i vannlaget.

Farge og størrelse på Mormyska

Her er det variasjon som gjelder, men å bruke forksjellige farger har ofte mye å si. Er det mørkt og uklart vann er det greit med litt mer fargerike mormyskaer. I vann med bedre sikt, og på solrike dager kan du gjerne prøve deg på sorte, kobber og generelt mørkere mormyskaer.

Det finnes også mange jig”er som fiskes med som mormyskaer. Disse finnes i utallige varianter og kan også gi like mye fisk som ordinære mormyskaer.

Alt du trenger til isfiske!Jakt&Friluft

Husk at isfiske også handler om tålmodighet, derfor er det å bytte litt på farger også noe som hjelper med å gjøre det mer spennende. Agnet du bruker kan du også variere litt på, men maggot pleier å være bra

Størrelsen på mormyska har endel å si, mest fordi at bruker du for stor så utelukker du endel av den mindre fisken. Den mest vanlige størrelsen på mormyska er nok 4, og det er en mellomting mellom de største og minste. De fungerer godt når du fisker på rundt 3-4 meter.

Fisker du derimot dypere en det er det lurt å gå litt opp i størrelse. Grunnen til det er at de små mormyskaene ikke vil slå ut på nappindikatoren når du fisker på dypt vann, siden de er så lette. Om vinteren er det ofte ikke veldig kraftig napp du får.

Les mer om utstyret du trenger for isfiske her!

Med mormyska kan du få det meste, det vanligste er ørret, abbor og røye. Er det ikke noe fisk å få så kan du prøve å bruke blink med mormyska også. Ofte så kommer det litt an på dagen, at noen ganger fungerer blink bra og andre dager fungerer det dårlig.

Leave a Comment