Kaffekvern manuell

Kvern kaffen selv med manuell kaffekvern – Perfekt på tur

På dagsturer tar du kanskje med deg kaffe på en termos, men det å lage seg kaffe på bålet eller kokeapparat mens du er ute i naturen har sin helt egen sjarm. Er du en skikkelig kaffenerd så kan dette gjøres veldig komplisert, men det kan faktisk gjøres ganske så enkelt også.

Det å kverne sin egen kaffe er noe mange setter pris på, og med en manuell kvern så blir det et lite rituale før kaffen er klar. Når du kverner kaffen så lukter det mye bedre en hva det gjør når du åpner en pose med ferdig kvernet filterkaffe, prøv selv! Det er helt sant.

Skal du på en ukestur så er det selvfølgelig et spørsmål om vekt, å hva som er nødvendig å ta med seg. Jeg har selv hatt med kaffekvern på lengre turer, og det er alltid verdt det. Du finner raskt ut om det er noe du vil, eller om det er noe annet du setter mer pris på og heller vil bruke av den dyrebare vekten på i en sekk pakket for en ukestur.

Hva du liker av kaffe, og hvordan du liker den laget er det som har mest å si. Liker du trakterkaffe så er en filterholder perfekt for å lage filterkaffe på tur. Enten du bruker filterholderen over koppen, termos eller en kanne du har med deg.

Prinsippet er akkurat det samme som for en kaffetrakter, men du får ikke styrt temperatur og tempoet vannet renner i med samme millimeterpresisjon som det en kaffetrakter kan få til.

Kokekaffe er noe mange liker veldig godt, spesielt på tur. Det krever også kun en kjele som du ofte har med deg uansett. Det er derimot fint å ha en egen kaffekjele til kokekaffen, litt avhengig av hvor godt du får tatt oppvask på tur og hva du ellers bruker kjelen til.

Velg det du liker best, å ta med seg en presskanne er heller ikke noe problem. De finnes i mer solide utgaver for turbruk enn de som er laget i glass også. Er det espresso du foretrekker så ta med deg en lite mokkabrygger.

Hvilken kaffekvern som passer best til deg

Er du allerede en ivrig kaffekverner så har du som oftest en elektrisk kaffekvern stående klar på kjøkkenbenken. Dette er det som passer best for de fleste som ønsker å kverne kaffe hver eneste dag, spesielt hvis dere er flere kaffedrikkere i huset.

Hvis du derimot er fornøyd med ferdigkvernet kaffe i hverdagen, men ønsker å gjøre litt mer ut av kaffe på enkelte dager. Og da spesielt når du skal på tur, så er en manuell kaffekvern helt genialt.

Det er ikke til å komme utenom at med en manuell kaffekvern så bruker du litt lengre tid, men det er en fin liten prosess som mange av oss setter pris på. De bråker også generelt mindre enn elektriske kaffekverner, og det er fint hvis du ikke vil vekke hele huset når du lager morgenkaffen.

Det som kjennetegner en god kaffekvern er at den maler kaffebønne likt, hvert korn skal bli så likt som mulig. Det er fordi når kaffen blander seg med vann så gir det ulik smak etter hvor grovt eller fint det er malt. Og da er det viktigste at kornene blir så like som mulig.

I tillegg så må den ha gode muligheter for å stille inn på kverningsgraden. Forskjellige typer kaffe skal kvernes på ulike måter, og dette må kaffekvernen kunne stilles nøyaktig inn på.

De rimeligste kaffekvernene gir deg ikke kaffekorn av lik størrelse, og noen av de har ikke engang innstillinger for hvor fint det skal kvernes. Er du i nød så er det selvsagt bedre enn å bruke en stavmikser, men du mister mye av potensialet som egentlig er i kaffebønnene.

Test av manuell kaffekvern – Comandante C40

For vår del falt valget på en manuell kaffekvern fordi den enkelt kan tas med på tur, og det er lett å flytte den bort fra kjøkkenbenken siden det ikke er en ledning på den. Alle kjøkkenapparater som går på strøm har en tendens til å bli stående fremme på kjøkkenbenken, eller stående ubrukt i et kjøkkenskap.

Med Comandante C40 kverner jeg rett under 40 gram på litt over et minutt. Det holder til rundt 6 kaffekopper, I liter så tilsvarer det ca 0.75 L. Er dere glad i kaffe så må det fort til med to runder med Comandante kaffekvernen for å få nok kaffe, men dette vil også avhenge av hva slags kaffe dere lager, og hvor store kopper dere har.

Kvernen er noe av det ypperste som er mulig å få tak i av manuelle kaffekverner, og denne har du livet ut. For å fylle på kaffebønner så løftes håndtaket til kvernen av, og her helles bønnene i. Lokket følger med når du tar av håndtaket, så når du skal kverne kaffen er det lokk over.

Se utvalget til Bakerenogkokken av Comandante sine produkter her.

Det følger med en ekstra beholder, begge kan monteres under kaffekvernen. I beholderen på bilde er det 30 gram nykvernet kaffe.

For å velge hvor fint den skal kverne justerer du enkelt fra undersiden når beholderen er fjernet. Her vrir du til den ene siden for finere, og til den andre siden for grovere kverningsgrad. Du kan også lage perfekt espresso kaffe med denne kaffekvernen.

Som nevnt er kvaliteten virkelig noe for seg selv! dette er så solid det kan bli. Selve beholderen skrus også på, i motsetning til andre manuelle kaffekverner som har mindre solide systemer. Jeg har aldri opplevd at noe har løsnet eller lignende, Comandandte C40 er like solid hver eneste gang!.

Leave a Comment