Garnfiske under isen – Hvordan få fisk på vinteren!

Garnfiske under isen – Alt om hvordan du kan få fisk under is med garn

Du tenker nok at sesongen er over for garnfiske når isen legger seg. Slik trenger det ikke være! Med kunnskap om gamle tradisjoner og moderne utstyr, er det ingen grunn til å la seg skremme av vinteren. For ivrige fiskere går røye og ørret i garnet året rundt.

Ulike fremgangsmåter

Ivrige fiskere må slettes ikke la seg stoppe av is og snø – fisken er der, du må bare være kreativ.For å sette ut garn må man selvsagt begynne med å bore et hull i isen, gjerne med et isbor. Det anbefales å bore to hull ved siden av hverandre. På den måten kan du bruke issag eller øks til å hugge ut en firkant. Fjern deretter isen fra hullet ved å løfte den opp eller dytte den ned under isen. Med deg har du garnet og et langt tau. Tauet må måles opp, slik at det er tilsvarende langt som garnet. Herfra er det et par ulike måter å gå frem på.

Noen velger å bore flere hull i en rett linje bortover isen. På den måten kan tauet festes i den ene enden av garnet, og deretter føres fra hull til hull ved hjelp av en pinne eller lignende. Det som kan være et slit med akkurat denne metoden er selvfølgelig at det blir mange hull å bore. En annen mye brukt metode er å flytte garnet bortover under isen ved hjelp av en fjøl, som er laget spesielt til dette formålet. Da festes tauet til garnet, og deretter til fjøla. Fjøla settes ned i hullet og vris i retningen garnet skal legges ut. Da kan man dra i tauet og garnet vil flytte seg litt etter litt bortover. Når garnet er i sin fulle lengde, gjentas prosessen med å bore to hull og skjære ut isen. Da kan garnet dras opp av hull nummer to.

Les om det beste utstyret vi har testet for isfiske her

En tredje metode, som heller ikke er særlig kjent, er å bruke en innretning som sender garnet ut fra ett enkelt hull og deretter kommer tilbake. På denne måten kan man legge ut flere garn fra samme hull, i ulike retninger. Det sparer tid og krefter for den som har fått ansvaret for isboret. Et godt tips er at det er viktig å la garnet synke før man fester det på kanten. Ferskvannsgarn, eller fjordgarn, synker av seg selv. Dette er avgjørende for at ikke garnet skal fryse fast i isen. Da kan det fort bli kinkig å hugge det løs igjen.

Tradisjoner
Det å fiske med garn under isen er ikke et nytt fenomen. Både i Norge og resten av verden finner man lange tradisjoner for garnfiske under isen, og gjennom tidene har det vært en viktig kilde til mat. I nyere tid har derimot andre former for fiske tatt over og kunnskapen står i fare for å gå i glemmeboken. Teknikkene læres fremdeles videre fra generasjon til generasjon, men som med mye annet er det den eldre garde som vet best. Hvis man ikke har tilgang på en selvutnevnt ekspert på temaet, kan det være kjekt med en liten innføring i hvordan man kan gå frem.

Fast og fin
Det finnes rykter som sier at kvaliteten på fisken er dårligere om vinteren, spesielt ørreten. Dette er det langt fra alle som vil si seg enig i. Blant de som har fisket med garn på islagt vann i en årrekke, er det ikke tvil om at fisken er like god vinterstid. Kjøttet er rødt, og fisken fast og fin. Rognen derimot, den skal ikke skrytes av. Men om du kjenner deg litt trist hver gang snøen kommer og du skal til å henge vekk fiskegarnene – hvorfor ikke driste seg til en spennende tur på isen?

Livet er best ute

Det å fiske med garn om vinteren kan være en flott opplevelse. Noen mener det kan være greit å være to, men det er slettes ikke umulig å få til på egenhånd. Det man må passe på, som alltid ved isfiske, er å ha med seg nok varme klær og ikke minst sikkerhetsutstyr. Dersom uhellet er ute er det lurt å ha med seg ispigger og annet som kan redde liv i en nødssituasjon. Det kan kanskje virke som isfiske med garn er noe for de spesielt interesserte, men med litt forberedelse og riktig utstyr må man ikke være profesjonell for å lykkes.

Leave a Comment