Fiskesnelle for ferskvann – Haspelsnelle test

Enten du har fisket mye i havet før eller er ny med fisking er det litt forskjeller å fiske i ferskvann eller i sjøen. En av de største forskjellene er hvilken type fisk du fisker etter, men også kastevekt fiskestangen er laget for. En typisk snelle for ferskvannsfiske er gjerne lett så den er enkel å ha med seg på tur.

Det er haspelsneller vi snakker om når vi mener fiskesnelle for ferskvann. Det som kjennetegner en haspelsnelle kontra andre fiskesneller er at de har nettopp en haspel som drar inn snøret. Det finnes noen viktige ting å tenke på når du skal gå til innkjøp av en haspelsnelle. De to viktigste punktene er størrelse og om haspelsnella har front eller bakbrems.

Bakbrems – Dette er ikke så vanlig, men vi tar det med. Helt i starten kan en haspelsnelle med bakrems være enklest å bruke. Jeg ville derimot ikke anbefalt å kjøpe en haspelsnelle med bakbrems av den enkle grunn at de rett og slett er dårligere når du får til teknikken med frontbrems. Har du aldri fått fisk før så vil det oppleves enklere med bakbrems, men det er ikke så mye enklere med bakbrems at det er verdt å kjøpe en haspelsnelle som rett og slett bruker ett dårligere bremsesystem.

Frontbrems – Det er ikke kun plasseringen som er annerledes, de to forskjellige bremsesysteme har også litt forskjellige virkemåter hvor frontbrems absolutt er det beste. Bortsett fra det er forskjellen at frontbremsen er foran haspelen mens bakremsen ligger helt bakerst på snella.

Stramming av bremsen – Poenget med bremsen er å justere den mens du fisker. Haspelfiske gjøres ofte med sluk og da er det ønskelig med litt brems på mens du fisker så du får kroka fisken skikkelig når du får napp. Når du har fått kroket fisken slipper du opp bremsen så fisken kan ruse rundt i vannet og bli utslitt. Har du bremsen for stram risikerer du at snøret ryker eller at fisken sliter seg av hvis den ikke er kroka godt nok.

Størrelse på haspelsnelle – det er et eget snelle system som går fra 500-10 000. 500 er de minste størrelsene og er kun ment for den minste fisken, videre oppover blir snellene større og større.

Fra rundt 500 og til 1000 er fint til fjellfiske, da har du også en snelle som er lett å ta med seg. Obs noen produsenter skriver 500 som 5 og lignende for de andre størrelsene, det betyr uansett det samme.

2500 – 3000 er sneller som kan brukes til mer, dette er den kategorien som er vanligst. Selv om mange nok egentlig kunne klart seg godt med en 1000 snelle. Dette er en snelle du også kan bruke til lettere sjøfiske.

Shimano Sahara 1000 RDSHIMANO SAHARA 1000 RDJakt&Friluft
Sjekk Prisen!

Shimano Stradic GTM 2500RC er eneste i testen med bakbrems – Perfekt for nybegynneren og de
som foretrekker bakbrems. Her får du også med to metallspoler så du kan ha med forskjellig snøre ut ifra hva du fisker. Det gjør at det blir enklere å bytte så du kan kaste lengre ut med tynnere snøre når det trengs.

SHIMANO SEDONA 1000 FlSHIMANO SEDONA 1000 FlJakt&Friluft
Sjekk Prisen!

Shimano Sedona 1000 Fl er en perfekt snelle for lettere fiske. Her får du veldig god kvalitet, til en veldig budsjettvennlig pris! Den lille størrelsen er perfekt for lettere fiske, snellen er også veldig velbalansert som gjør den enkel å fiske med.

Savage Gear SG6 2500 FDSavage Gear SG6 2500 FDJakt&Friluft
Sjekk Prisen!

Selv om det er en større snelle så er denne utrolig kompakt og enkel, denne kan brukes både i ferskvann og saltvann. Her får du deg en snelle du kan ha resten av livet ditt. Dette er også vannvittig mye for pengene!

Daiwa 22 CALDIA LT 3000D-CDaiwa 22 CALDIA LT 3000D-CJakt&Friluft
Sjekk Prisen!

I størrelse 3000 er dette en snelle du trygt tar med deg til sjøfiske også. Dette er en nyere utgave som er enda lettere. Vil du ha en fiskesnelle du virkelig kan vokse med som fisker er dette haspelsnellen for deg.

Vedlikehold – Skyll snella forsiktig i springen eller dusjen etter bruk, det skal ikke være noe særlig trykk på vannet. Hvis haspelsnella ikke skylles vil den ikke vare like lenge som den ellers kunne gjort, det er spesielt viktig hvis den brukes i saltvann.

Leave a Comment