Ørretfiske med Wobbler – Riktig teknikk og valg av wobbler

Ørretfiske er en av de mest populære fiskeaktivitetene i Norge. Og en effektiv teknikk for å fiske ørret er ofte å bruke wobbler. Ørretfiske med wobbler er ofte ikke det første man prøver seg på, men det kan være meget effektivt.

Hva er ørretfiske med Wobbler!

En wobbler er en type fiskeagn som etterligner bevegelsene til en ørrets naturlige byttedyr, noe som gjør det til et effektivt verktøy for ørretfiske. Wobblere finnes i mange forskjellige størrelser, former og farger, og det å velge riktig wobbler kan ofte være nøkkelen til suksess.

En wobbler ser og oppfører seg litt annerledes ut enn hva en vanlig fiskesluk gjør. Wobbleren prøver å imitere en fisk som er skadet. Det var finske Lauri Rapala som studerte hva fisken ofte gikk etter, og det var nettopp små skadet fisk som pekte seg ut som det letteste og foretrukne å spise for større fisk i følge btcxlab. Rapala er også fortsatt en av de største produsentene av fiskeutstyr den dag i dag.

Først ble det laget en prototype i tre, og etterhvert ble dette utviklet til Rapala Original Floater som fortsatt eksisterer.

Valg av riktig Wobbler for Ørretfiske

Når du skal velge en wobbler for ørretfiske, er det noen viktige faktorer du bør vurdere:

Størrelse

Wobblerens størrelse skal matche byttedyrets størrelse i vannet du fisker i. En liten wobbler kan være effektiv i klart vann, mens en større wobbler ofte er bedre i uklart eller dypt vann. Wobbler brukes også mye til å fiske i elv etter ørret.

Hvordan få fjellørreten!

Form

Formen på wobbleren skal etterligne byttedyret til ørreten. Noen wobblere har en langstrakt form som ligner på småfisk, mens andre kan ligne på insekter eller små dyr. Kjennskapet til vannet eller elven du fisker i er viktig, men det å bruke noen minutter på å bli kjent med vannet før du velger wobbler er også alltid lurt.

Sjekk outnorth.no sitt utvalg av wobblere!

Farge

Fargen på wobbleren kan variere avhengig av vann- og lysforholdene. I klart vann kan naturlige farger som sølv og brun være effektive, mens i uklart vann kan det være lurt å bruke mer synlige farger som oransje eller gul.

Les mer om valg av farge på sluker og wobbler her!

Selv om du kan gjøre observasjoner av vannet for å finne en wobbler som burde fungere bra, så gjelder fortsatt regelen om variasjon. Ikke prøv det samme lenge om det ikke fungerer! Bytt farge, størrelse og hvor du fisker fra!

Teknikker for Ørretfiske med Wobbler

Når mang forstår oppgaven til en wobbler er det også lettere å fiske riktig med wobbler. Start med å kaste wobbleren ut i vannet, og la den synke litt før du begynner å sveive den inn. Prøv å variere hastigheten og dybden på innhentingen for å imitere en skadet fisk, noe som kan tiltrekke seg ørreten. Det er veldig ofte når du stopper sveivingen og drar stangen mot deg at ørreten bestemmer seg for å ta wobbleren. Sørg for at linen er stram når du drar stangen innover og ikke sveiver inn snøret også!

Steder og Tidspunkter for Ørretfiske med Wobbler

Ørretfiske med wobbler kan være effektivt i mange ulike situasjoner, som innsjøer og elver. Ørret er mest aktiv tidlig om morgenen og sent på ettermiddagen, så disse tidspunktene kan være ideelle for fiske.

Fiske i elver og bekker

Når du fisker i elver og bekker, er det lurt å kaste oppstrøms og la wobbleren drive nedover med strømmen. Dette etterligner en skadet fisk, noe som ørreten vil finne fristende. Oppstrømskast krever raskere innsveiving for å kunne holde stram line.

Fiske i innsjøer og dammer

I stillestående vann som innsjøer og dammer, er det beste å kaste wobbleren ut i vannet og la den synke litt før du begynner å sveive inn. Prøv å variere hastigheten på innsveivingen for å etterligne en skadet fisk.

Sesongmessige forskjeller

Tidspunktet på året kan også påvirke hvordan du bør fiske med wobbler. Om våren, når ørreten er mest aktiv, kan det være lurt å fiske i grunne områder. På høsten, derimot, kan det være mer effektivt å fiske i dypere vann.

Prøv harvefiske etter ørret på høsten!

Er Wobbler det beste for ørretfiske?

Ørretfiske med wobbler kan være både spennende og givende. Ved å velge riktig wobbler, mestre teknikkene for kasting og innhenting, og være oppmerksom på hvor og når du fisker, vil du øke sjansene dine for å fange ørret.

Sjekk jaktogfriluft.no sitt utvalg av Wobblere!

Husk at fiske handler like mye om å nyte naturen og den unike opplevelsen det gir som det handler om selve fangsten. God fisketur!

Les mer om ørretfiske!

Leave a Comment