Bruk og virkemåte til Ekkolodd

Hovedteknologien til ekkolodd med å sende ut lydbølger er ikke veldig ny, men hvor godt du får informasjonen servert varierer stort. De kjente leverandørene har veldig gode ekkolodd som forteller deg veldig mye om havbunnen og gjør fisking til en helt annen opplevelse en når du fisker helt blindt!

Hvilket ekkolodd som passer deg handler både om du fisker i havet eller innsjøer. Hvor stor fleksibilitet du ønsker har også mye å si, hvor noen av ekkoloddene er fastmontert mens andre til og med kan kastes ut med fiskestanga fra land!

Hvordan et ekkolodd fungerer

Et ekkolodd fungerer veldig likt som et vanlig ekko, når du roper kan en hindring som f.eks. en fjellvegg sende lyden tilbake. Ekkoloddet gir ut pulserende lydsignaler som sendes ned mot havbunnen. I og med at man vet hastigheten det sendes ut med kan ekkoloddet også måle når det treffer havbunnen eller noe annet.

Hvis en fisk svømmer igjennom der du måler med et ekkolodd vil lydsignalet treffe fisken før det treffer havbunnen. Ekkoloddet sender ut mange pulserende lydsignaler derfor vil du kunne se både hvor mange fisk det er under deg og fortsatt hele tiden kunne måle hvor bunn er.

Hva et ekkolodd kan vise

Med et ekkolodd ser du både det du har passert, og det som du passerer akkurat mens du gjør det. Det er veldig praktisk når du skal fiske i en stim eller at du ser noe interressant som du vil fiske etter.

Du kan også se mye annen informasjon som temperatur i vannet, og ikke minst hvor dypt du fisker. Hvordan bunnen er, og vegetasjon over bunn er noe du kan se med et ekkolodd.

Siden ekkoloddet skal treffe bunn for å kunne gi noe data så vil det være forskjeller i hvilke ekkolodd som passer forskjellige steder. For vanlige fritidsfiskere vil dette sjeldent by på problemer.

Tolke Ekkolodd

De fleste ekkolodd har nå fargeskjerm, som viser forskjellige farger etter hva du ser. Tykkelsen har også betydning for hvordan du skal tolke det du ser.

Som regel har du rødt helt nederst som er bunn, fisk over bunn i oransje og fisk i øvre vannlag i grønt. Når du kjøper deg et ekkolodd så ta deg en titt i bruksanvisningen for å se hvilke programmer du burde bruke der du ferdes.

Skal du montere ekkolodd selv så ta også en god titt i bruksanvisningen for akkurat det ekkoloddet du har, riktig montering er helt avgjørende for at du skal kunne finne fisk med ekkolodd!

Hvilket ekkolodd trenger du

Isfiske, kajakk, kano, packraft fiske fra land og små joller kan fint utstyres med ganske enkle ekkolodd. Selv om det er store forskjeller mellom ekkolodd er den største forskjellen mellom om du faktisk har ekkolodd eller ikke!

For eksempel Deeper har utviklet veldig smarte ekkolodd som du bruker telefonen for å lese data fra. Fordelen her er at du kan bruke det til nesten alle typer fiske. For den som fisker fra land, i små båter og kajakk/kano/packraft er Deeper geniale.

Ekkolodd med større paneler

Det finnes mange gode ekkolodd i kategorien 4-9 tommer paneler. Selv om sonaren er det som gir informasjonen så er det selve panelet som gjør hvor godt du som fiske klarer å oppfatte hva sonaren forteller.

Med Ekkolodd som Lowrance Hook Reveal 7 så får du et ekkolodd som passer veldig godt som en fast installasjon i de aller fleste båter. En stor fordel er at det selv kan tilpasse bildet det viser etter hvilke forhold og dybdenivåer du ferdes i. Du velger giver, 83/200 kan fungere helt ned til 70m om vannkvaliteten er god.

På en større båt er det også kjekt med litt større paneler en hvis du ferdes med en liten jolle. Det gir bedre oversikt og ofte får du veldig mye mer informasjon i panelet også.

Et ekkolodd er en god investering for de fleste som fisker endel. Ikke bare fordi du skal dra opp mye mer fisk, men du lærer deg mye om hvor fisk ferdes og ikke minst hvordan havbunnen ser ut der du er.

Leave a Comment