Fiske i Nesbyen og omegn – her kan du ta fjellørreten

Nesbyen byr på veldig mange fjellvann som har ørret, her kan du også bli overrasket i noen av de mindre populære fiskevannene.

Mange små fiskevann – Fjellfiske i Nesbyen

Det er over 200 fjellvann i Nebsyen hvor du kan fiske ørret, og andre fisk. Fjellørreten frister alltid den ivrige fjellfiskeren, men husk at det mye annen spennende fisk i vannet. I følge visitnesbyen er det mulig å få både røye, abbor, sik og gjedde utenom ørreten.  

Det er flere store vann du kan fiske i, men noe av det jeg selv syntes er mest spennende er å kombinere fisketuren med en skikkelig fjelltur. Pakk med deg tursekken for noen dagers tid eller hva du har tid til, så vil du vandre mellom flotte fjell og nydelige små fiskevann.  Det er i tillegg til fjellvannene flere fjelltopper i Nesbyen som er verdt turen.

Fiskevannene er delt inn i soner og noen av sonene gir tilgang til flere vann. Det varierer ut ifra sonen hvem som selger fiskekortene, men alt i alt er det veldig godt organisert. For de fleste vannene kan du kjøpe fiskekort på nett, husk å sjekk hvilke datoer sesongen varer da det varierer mellom sonene.

Fiske i buvatn

Buvatn er ett av de største vannene i Nesbyen, her er det lov å fiske fra 15 mai til 19 September. Det er godt ørretfiske i vannet, men det skal også være en del sik i Buvatn. Her kan du gjerne prøve deg med en spinner. Det er også lov å fiske med mark i Buvatn, og ørretfiske med mark har ofte vist seg å være effektivt.

Vannet ligger godt til for kortere og lengre turer, her kan du kjøre med bil som gjør det enkelt for de kortere turene. Det er heller ikke så vanskelig å få leid en hytte i nærheten hvis det frister mer enn å sove i telt.

Rett ved siden av buvatn ligger Langevatn.

Fiske i Reinsjøen

Ett veldig spennende vann i flotte omgivelser. Her flys faktisk ørreten inn til vannet for deg! Det er også derfor det bes om at all ørret under halvkiloen settes pent tilbake. Det er flere steder du kan parkere for å komme opp til Reinsjøen, ved Buvassli er det greit å parkere og tar i overkant av en time å gå opp med en tung sekk. Er du heldig ser du også på reinsdyr på veien! navnet er ikke tilfeldig har det vist seg flere ganger. Like ved Reinsjøen ligger også et annet lite fiskevann som heter Vesle Reinsjøen.

Vesle Reinsjøen

Det er ikke lov å fiske med mark i Reinsjøen, så med mindre du fisker med flue så må du være litt kreativ. Spinner har jeg fått flere ørreter på i vannet, varier med forskjellige farger for å vekke interessen fra ørreten. Du kan også fiske med flue fra vanlig fiskestang. Den letteste måten å gjøre det på er med dupp og flue.

Fisker du med fluestang så kreves selvfølgelig teknikk, men for å fiske ørret i Reinsjøen med haspelstang så er det noe nybegynneren kan klare også. Tålmodighet og tid du faktisk fisker aktivt er nøkkelen til å få fjellørreten. Små og lette spinnere er fint når du prøver å lure fjellørreten på haspelstang.

Mål og vekt på fisk

Sett deg godt inn i reglene for vannet du ønsker å fiske i. Det gjelder både for begrensninger for hvor mange stenger du kan fiske med, som regel er det kun en stang som er lov. Hva du har lov til å ha i enden av snøret på stangen, som i Reinsjøen hvor det ikke er lov å fiske med mark.

Det er også regler for minstevekt og lengde, dette er veldig viktig at blir overholdt for å lage gode fiskevann. Det er selvsagt fint å fange fisk til middagen, men vær selektiv på fisken du ikke velger å sette ut igjen i vannet.

I noen vann må du også dokumentere fangsten din. Ta med deg både målebånd og fiskevekt, det er uansett kjekt å ha til eget bruk så du ser hvor stor ørret du klarer å fange.

Fiske fjellørreten med mark og dupp

Det å fiske etter fjellørret med mark og dupp har mange ganger for meg selv vist seg å være bra. Ta deg gjerne en tur langs vannet, eller rundt hele vannet hvis det ikke er så stort før du bestemmer deg for hvor du vil prøve å fiske i fra. Se etter hvor det er vegetasjon og ikke bare fjell, steder hvor det ser ut som ørreten trives. Ser du vak så er det ikke noe tegn som er sikrere enn det på at det er fisk i vannet.

Er du usikker på hvor dypt vannet er der du ønsker å ha duppen så kan du prøve å kaste ut med en sluk først for å få en indikasjon. Hvilket vannlag du burde fiske i varierer veldig på både fisken og vannet. Prøv deg frem, fortrinnsvis i midten og dypere i vannlaget helt ned til bunn. Med dupp og mark kan du også fiske i grunnere vann som ellers ville vært veldig vanskelig med sluk.

Ørreten liker ikke de høyeste sommertemperaturene så godt, rundt 15 grader er fin temperatur å fiske fjellørreten i. Er du litt usikker på om du vil prøve deg på fluefiske? Da kan mark og flue være en fin start! Dette er en måte du kan få veldig mye fisk på uten veldig avanserte teknikker.

Leave a Comment