Ta vare på fangsten – Oppbevaring av fisk i båt og på tur

Har du fisket ute på sjøen eller på fjellet så har du muligens vært borti problemstillingen med tanke på hvordan du skal oppbevare fangsten din. Spesielt på sommeren når det er varmt ute, da kan du ikke bare la fisken ligge, det er i hvert fall ikke en god ting å gjøre! Det finnes litt forskjellige måter du kan oppbevare fisken, her går vi gjennom de beste måtene du kan gjøre det på.

Uansett om du er på fisketur på fjellet eller ute i båt er det noen fellestrekk for hvordan du burde oppbevare fisken. Det beste er å avlive fisken så raskt som mulig, det er både god dyrevelferd men det sikrer også at fisken blir bedre å spise siden den ikke rekker å bli stresset mer enn nødvendig. Når fisken er avlivet må du la den blø ut, det er det som kalles å bløgge fisken. Skjær over blodåren som går fra hjertet på fisken, da vil fisken bløgges og være klar for å fileteres. Les mer om hvordan å avlive fisk her.

Oppbevare fisk i båt

Hvis du ikke har tenkt å spise fisken du får mens du er ute på båttur så er det viktig å forberede litt før du drar ut på havet. Er det en varm sommerdag så er ikke vannet kaldt nok til å oppbevare fisken i. Det kan være en utfordring, den beste måten å løse det på er å bruke is. Har du en fiskekasse er det ypperlig, men det beste er hvis den er isolert ellers vil vannet fort bli varmt. Husk at fisken må ligge i nytt vann etter den er ferdig bløgget, ellers vil det gå veldig utover kvaliteten på filetene.

Kjøl fisken ned til nesten 0 grader i fiskekassen, en måte du kan gjøre det på er å legge is i vannet. Det er selvsagt ikke så lett hvis du er ute i en mindre båt med lite plass og dårlig tilgang på strøm, men litt is vil gjøre mye selv om du ikke klarer å få vannet du har fisken i så kaldt som egentlig er optimalt.

En kjøleboks kan også brukes, men da er det nok lurt å dedikere den til kun å oppbevare fisk i. Om det er kjøeboks med is elementer i eller 12/24 volt har lite å si så lenge den klarer å holde lav nok temperatur.

En veldig lettvint måte å frakte is på er enten i isposer som er laget for formålet. Eventuelt kan du fylle noen flasker med vann og ha i fryseren som du tar med deg på tur. Husk at det ikke er kun for at smaken skal være god at det er viktig at fisken holdes nedkjølt om bord. Hvis den ikke holdes nedkjølt over for lang tid kan det oppstå bakterier som potensielt kan være farlige å spise.

Oppbevare fisk på fisketur

Er du ute på en flere dagers fisketur på fjellet om sommeren kan denne utfordringen fort melde seg. Du har litt forskjellige valgmuligheter, første stegene er de samme som nevnt tidligere i artikkelen med å bløgge fisken.

Deretter kommer det an på terrenget og temperaturen ute. Og ha med seg is går ikke på en flere dagers tur i sommervarme, derfor er det beste du kan gjøre å grave deg ned hvor det er myrterreng. Da vil raskt merke at det blir betydelig kaldere, grav deg dypt nok ned til at du kan oppbevare fisken der forsvarlig.

Noen mener at du kan la være å avlivle fisken, og sette den inn bak steiner i f.eks. en liten del av vannet eller en del av en elv. Dette er derimot en metode jeg vil fraråde siden du garantert kommer til å stresse fisken unødvendig mye.

Klarer du ikke å grave deg ned eller oppbevare fisken annet sted så vil jeg heller anbefale deg at du spiser den til middag samme dagen, og så kan du heller sette ut fisken igjen som du ikke trenger. Eventuelt allier deg med noen som har en hytte eller tilgang på strøm i nærheten hvor du kan ha en kjøleboks.

Hvis du graver ned fisken for avkjøling er det lurt å bruke avispapir eller en plasboks/bøtte som du har fisken i mens den ligger nedgravd.

Salte eller tørke fisken

Er det ikke mulig å grave ned eller finne ett kjølig nok sted å oppbevare fangsten så kan du tørke fisken. Eventuelt salte veldig godt, hvis du gjør det så må du fortsatt oppbevare fisken så kjølig som mulig. Den beste løsningen er at du spiser fisk til alle måltidene på turen, og tar av fisken du har fisket først.

Skittfiske!

Leave a Comment