Fiske i Nordmannslågen, Bessovatnet og Dimmedalsvannet – Hardangervidda

Nord-Europas største høyfjellsplatå, og ørretfiskeren sin drøm. Om du skal på langtur, vil sove i turisthytter eller i telt så er dette fine vann du kan gå i mellom over flere dager. Skal du på din første tur til Hardangervidda er dette et fint område å være i.

Kommer du i bil er det flere steder du kan parkere, fra Tinnhølen bruker du 2-4 timer inn til Sandhaug litt avhengig av hvor tung sekk du har. Kommer du sent om kvelden kan du også sove i telt ved Langavatnet som er et fint fiskevann. Vannet brukes mye av familier og er en populær teltplass så du har ofte andre rundt deg her.

Følg god med når du går innover mot vannene du skal fiske i, ser du noen som står et sted og de drar opp fisk er det et sted du burde markere deg og ta turen til når de har dratt for å teste lykken. På vidda er det mange som er glad i å fortelle fiskehistorier, hvor noen er mer sanne en andre.

Du finner ofte snør året rundt mange steder på Hardangervidda, perfekt for å oppbevare fisken når du er ute på tur over flere dager.

Trekk fra litt på alle historiene du hører, men spill med så vil de fort forsnakke seg og gi deg noen gode tips som de egentlig ikke mente å dele. Det er mange som prøver å holde plassene sine godt skjult, derfor gjelder det å være litt smart hvis du skal få tips fra de som er lommekjente.

Hvor god telefondekning du har er veldig varierende, mange steder er den helt fraværende. Turkart må du absolutt ha med, det finnes også noen gode bøker om fiske på Hardangervidda!

Fisket forandrer seg, spesielt med sesongene og ikke minst fra dag til dag avhengig av hvordan været er. Derfor gjelder det også å se etter spor. Ser du blod fra fisk på steiner er det et sted du burde prøve deg og ikke bare gå forbi!

Nordmannslågen – Et av de større vannene

Dette er et stort vann på 10,6 km2 med gode fiskemuligheter. Det drives også garnfiske fra båt her, men det er forbeholdt de som har egen fiskerett til det.

Det er turisthytte på Sandhaug og Besso, har du med packraft er det en fint å padle over til Besso. Gåturen fra Sandhaug til Besso tar litt over en time, stien går litt over vannet på grunn av mye myrterreng. Det går også an å gå andre veien rundt vannet, det er en litt lengre tur.

Nordmansslågen er et grunt vann, og spesielt rundt ved Sandhaug er det mange spennende steder å utforske for fluefiskeren. Bortenfor Besso er det et område som er det dypeste i Nordmannslågen. Det er ikke uvanlig med kilosørret som blir tatt med stang i Nordmannslågen, så her er det store muligheter for å sette nye personlige rekorder.

Bessovatnet – Praktfull natur og godt fiske

Om du vil sove i telt er dette et veldig fint vann hvor du finner mange fine teltplasser. Du er fortsatt ikke så langt inne på vidda at du alltid er alene her, spesielt ikke i helger og høysesong. Det samme gjelder for Dimmedalsvatnet.

Vannet heter også Bessevatnet, turen opp hit fra Besso hytta tar ikke lang tid. Du kan få mye veldig fin ørret i Bessovatnet, men av litt mindre størrelse en i Nordmannslågen.

Dimmedalsvannet – Godt utgangspunkt for å dra skikkelig inn til vidda!

Her kan du få større ørret, og det i veldig fine omgivelser! Har du flere dager å bruke på tur er det fint å gå over til Bismarvatnet, og en hel haug av flere fiskevann lenger inn på vidda!

Det er mange fine teltplasser rundt Dimmedalsvannet, som har utløp ned til Bessovatnet. Om du går fra Besso turisthytta er det ca 8 km å gå, så en fin liten tur. Dimmedalsvannet er ganske grunt og det er noen øyer det er mulig å komme til med en packraft. Du kan få veldig fin ørret på godt over kiloen her.

På Hardangervidda er det også mange steinbuer rundt omkring, hvordan du kan leie deg inn for en natt varierer litt. Det meste kan bestilles på nett.

Fiskemetode – Er du en erfaren fluefisker er dette spennende vann, men det kan være endel vind og generelt mye vær. Sluk som sølvkroken spesial brukes mye, men også spinnere og det meste annet av ørretsluker. Mark med et søkke er noe av det mest effektive for å få ørret her. Les mer om ørretfiske på fjell og vidde her.

Fiskekort

Det finnes mange forksjellige fiskekort på Hardangervidda, og de er ofte ganske kostbare. Skal du være i flere områder, og over lengre tid er det viktig at du kjøper riktig fiskekort. Det finnes felleskort som går over flere statsallmenninger.

For de nevnte vannene er det Stangfiske Eidfjord  gjelder. Vil du sette deg mer inn i vannene er det spennende lesning å gjøre fra de forskjellige prøvefiskerapportene  som har blitt gjort i vannene. Les mer om det her!

Leave a Comment