Fiske i Børtervanna – Østmarka

Tidligere var det flere små vann men er nå blitt til det største vannet i Østmarka. Børtervanna er drikkevannskilde for mye av Enebakk og derfor er det også restriksjoner for vannet, det gjelder spesielt i den sørlige delen av vannet.

Tilgang til Børtervanna fra østsiden er begrenset, og dette har vært en pågående sak i flere tiår som ikke har hatt noe særlig utvikling. Les mer om det hos Enebakk avis her, og at det hele har endt med basketak med grunneier i Østlandets Blad sin sak (abonnement).

Fra Bysetermåsan er det fint å gå inn til Børtervanna, da går du også forbi Raudsjøen/ Rausjø. Det er litt over 4 km å gå som fint gjøres på under en time hvis du ikke har en tung tursekk. Veien er forbehold hytteeiere, derfor er det litt vanskelig å komme inn med kano eller kajakk. Skal du inn med det må du ha kanotralle du bruker på den 4 km lange veien.

Fiske i Børtervanna

Fluefiske er veldig bra her og sesongen starter tidlig og avslutter sent. Tidvis kan det være mye mennesker på gode steder for fluefiske, så tidspunkt du drar kan være lurt å tenke på.

Vannstanden i Børtervanna er varierende siden det også er drikkevannskilde, tidvis er vannstanden som vist på bilde meget lav.

Slukfiske og markfiske gjøres mye fra land her, men det å komme seg ut på vannet er en stor fordel. Det er mange holmer og fine steder du ikke kommer deg til hvis du kun er til fots. Du kan fiske både ørret, røye, abbor og mort i Børtervanna!

Vær oppmerksom på at du må ha fiskekort og at det er lov å fiske året rundt. Det er derimot ikke lov å fiske i hele vannet!

Isfiske i Børtervanna

Den store fordelen med isfiske her er at du kommer deg til mange steder du ellers ikke ville kommet til med mindre du har kano på sommeren. Det brukes mye balansepilk i Børtervanna, spesielt for abboren.

Det er mye småfisk men det tas også fisk godt over kiloen jevnlig.

Teltplasser Børtervanna

Børtervanna brukes mye som rekreasjonssted også for barnefamilier som ikke er på fisketur. Følger du bilveien fra Bysetermåsan  kommer du til Tangetjernet, her går det er fin vei hvis du går til høyre bak hytta som ligger der. Herfra kommer du til noen fine teltplasser rundt Tangen og Grisetjern.

Les om hvordan å fiske med barn her!

Det går også an å gå andre veien, herfra kan du gå langt! Du kommer også til flere fine teltplasser rundt her. Terrenget er også veldig fint hvis du vil ha en hengekøyetur i Østmarka!

Vegetasjonen er fredet, det gjelder for døde trær og busker også. Kvister du finner på bakken er lov til å bruke til å fyre bål med, ellers ta med egen ved. Les mer om hva som er lov her!

Kano/kajakk og Båt

Det er flere måter å komme seg ut på Børtervanna. Det enkleste er å leie den ubetjente DNT-Hytta Øvresaga og på den måten få tilgang på opptil tre kanoer. Hytta må leies for å få tilgang til kanoer!

Har du sesongkort for fiske i OFA vannene så er det også mulig å låne båt helt gratis som ligger i Børtervanna, les mer om det her. Årskort blir fort lønnsomt hvis du fisker endel, også gjelder det hele året inkludert for isfiske!

Børtervanna er best når du kommer deg ut på vannet, for det er veldig mye spennende å se her som du ellers ikke ville fått sett. Du kan bruke bellybåt eller packraft, det er også det enkleste å få med seg inn til vannet!

Har du kano eller kajakk så må du ha en kano/kajakk tralle, 4 km er langt å bære en kano! Veien inn er fin å trille på så det er noe som de fleste får til helt fint. Det er også veldig fint å sykle denne veien inn til Børtervanna.

Når du kommer deg i en kano får du også helt andre muligheter for hvor du kan slå leir for natten. Børtervanna er en fin tur i seg selv, men det er også mulig å bare ha det som et stopp hvis du har god tid å ønsker å utforske enda mer av Østmarka!

Leave a Comment