Lage mat på tur! Er stormkjøkken, multifuel eller primus best for deg

Først og fremst, kjært barn har mange navn. Egentlig er det tre kategorier du trenger å vite om, og Primus er egentlig ikke et av de for det er et merkenavn og det finnes mange andre liknende brennere som de.

  1. Multifuelbrenner
  2. Gassbrenner
  3. Stormkjøkken
  4. Oppsummering – Hvilken er best for deg

Multifuelbrenner

Dette er brennere som kan brenne med forskjellig typer drivstoff (fuel) som navnet tilsier, Primus er blant de mest populære produsentene av multifuelbrennere. Multifuelbrennere kan brukes året rundt og er det kokeapparatet som kan gi høyest effekt. Det vil si at det er i stand til å feks koke opp vann raskest og kan avgi mest varme.

Multifuelbrenner

Multifuelbrennere er utstyrt med en flaske som har en trykk pumpe for å sende drivstoffet ut til gassbrenneren gjennom en slange. En av fordelene med en multifuelbrenner vs gassbrenner er at du kan fylle opp flasken til multifuelbrenneren mens du er på tur. En gassflaske kan du derimot ikke fylle opp igjen selv når den blir tom.

Lær hvordan du bruker multifuelbrenner her!

Det er ikke til å komme unna at multifuelbrennere er litt kompliserte, spesielt i starten. Når du først lærer den å kjenne er den fantastisk men det krever litt trening. Det er to ting som er veldig viktig å følge med på i starten, det er at du ikke bruker den i telt eller andre steder hvor det er dårlig ventilering og at du passer veldig godt på at det ikke er noe søl fra flasken.

Når det blir ordentlig kaldt ute er multifuelbrenner det eneste som fungerer. Multifuelbrennere passer best til lengre turer på vinteren, fordi du får med mye drivstoff uten at det tar mye vekt. For kortere turer som ikke er på vinteren er gass det enkleste.

Stort utvalg!Jakt&Friluft
Alt til Friluftsliv!Outnorth

Gassbrenner

Dette er det som er mest vanlig, og det er også det beste for de aller fleste. Mange sier at gassbrennere er laget for de tre varmeste sesongene men i realiteten vil de fleste klare seg med en gassbrenner året rundt.

En gassbrenner er veldig enkel og krever lite vedlikehold, det er litt forksjell på hvor store brennere de har. Det er verdt å tenke på hvis du skal lage mat med stekepanne på den, med de minste brennerne vil det meste av varmen kun varme opp midten av stekepanna. Hvis du kun skal koke vann eller gryter er ikke det så viktig siden. Derimot til matlaging er det greit å velge en brenner som er større så den kan fordele varmen bedre utover stekepannen.

De fleste gassbrennere har en klikk bryter for å antenne gassen, den fungerer ikke alltid, spesielt om det blåser mye eller er vått. Derfor anbefaler jeg å alltid ha med stormfyrstikker i tilfelle!

Det finnes gass som er laget til ned mot -27 grader og det er grunnen til at de fleste fint vil klare seg med en gassbrenner året rundt. Er du derimot ute på en flere dagers vintertur ville jeg ikke basert meg på dette hvis jeg var helt avhengig av brenneren for å få laget mat, men heller valgt en multifuelbrenner. Til dagsturer på vinteren når det ikke er beinfrossent vil en gassbrenner med vintergass fungere veldig godt.

Stort utvalg!Jakt&Friluft
Alt til Friluftsliv!Outnorth
Stormfyrstikker og alt annet du trenger til frlifuftslivet!Outnorth

Stormkjøkken

Den kategorien de fleste kjenner godt til er stormkjøkken/rødspritapparat. Dette var det mest populære før i tiden, mest fordi det ikke fantes så mange andre gode alternativer. Fordelene til stormkjøkken er at det er veldig enkelt, og rimelig.

Stormkjøkken er kun særlig nyttig i de tre sesongene vi har utenom vinteren, det er fordi det rett og slett ikke brenner godt når det blir ett par minusgrader. Effekten stormkjøkken leverer er heller ikke veldig godt sammenlignet med gass og multifuelbrennere. Det tar faktisk 4-5 ganger så lang tid (ca 15 minutter) å koke en liter vann på stormkjøkken i forhold til med de andre brennerne. Måten stormkjøkken fungerer på er at apparatet har en liten kopp som rødspriten helles i som deretter varmer opp kjelen eller pannen. Du kan når som helst kvele flammen når du er ferdig med å bruke stormkjøkkenet, men siden det er en åpen flamme kan du ikke helle på mer rødsprit mens du bruker apparatet hvis du trenger at det skal vare lengre. Tenk derfor på hvor lenge du trenger at det skal varme når du heller opp rødspriten.

En av grunnene til at endel faller tilbake på stormkjøkkenet som det foretrukne valget på turbruk i de tre varmeste sesongene er at det er så godt som lydløst. De andre brennerne lager betydelig støy når de er i gang og det kan ødelegge naturopplevelsen litt. Jeg vil fortsatt anbefale å bruke gass istedenfor stormkjøkken.

Oppsummering – Så hvilken burde du egentlig velge?

Det koseligste hvis du har mulighet er alltid å lage mat på bålet, men det er ikke alltid mulig.

De aller fleste burde velge en gassbrenner, men velg en av god kvalitet som sprer varmen godt. Gass er enkelt, og det er så godt som aldri noen problemer. For lengre turer, spesielt på vinteren er multifuelbrennere det eneste som virkelig fungerer.

God tur!

Leave a Comment