Hvordan bruke multifuelbrenner – Komplett guide!

Multifuelbrenner er det som gjør at sesongen blir forlenget til alle de fire årstidene. Gassbrennere og stormkjøkken har sin funksjon, men i mange situasjoner er multifuel det eneste som fungerer. Det er spesielt på vinteren multifuel virkelig er noe man trenger.

Hva er en multifuelbrenner?

En multifuelbrenner er, som navnet antyder, ett kompakt turkjøkken som kan brenne mer enn én type brennstoff. Fordelen er at du kan få mer effekt (varme) og at det idet hele tatt fungerer når det er kaldt ute. I motsetning til gass som både gir mindre varme, men også ikke fungerer i kalde temperaturer så gjør multifuelbrennere det.

Hvorfor velge multifuelbrenner?

Multifuelbrennere tilbyr flere fordeler over andre typer brennere. For det første er de utrolig allsidige, da de kan fungere med ulike typer brennstoff. Dette gjør dem til et utmerket valg for lange turer og ekspedisjoner hvor tilgangen til brennstoff kan variere. Spesielt for de som vil være ute om vinteren er multifuelbrenneren ett must!

Sjekk hele utvalget av Multifuelbrennere hos Outnorth.no!

Selv om multifuelbrenner er aldri så bra, så er den ikke best til alt. Det er litt mer styr, og det er mer som kan gå galt. På kortere turer sommerstid bruker jeg heller gass, det fungerer veldig bra når du bare trenger å koke opp litt vann på morgningen. Problemet er når det blir kaldt ute og du skal smelte snø, eller varme opp teltet, da er det multifuelbrenner som gjelder!

Usikker på om du skal velge multifuel, gass eller stormkjøkken? les om forskjellene her!

Hvordan bruke en multifuelbrenner

Å bruke en multifuelbrenner kan virke komplisert i begynnelsen, men med litt trening kommer teknikken raskt.

Start med å sjekke at utstyret du bruker er kompatibelt, og at du har riktig dyse for drivstoffet du bruker. De fleste bruker renset bensin. Multifuelbrenner består av en beholder til drivstoffet som har en pumpe og dyse på seg. Selve brenneren har som regel også en dyse, men ikke alle har det!

Stå utendørs når du bruker multifuelbrenner, og alltid strekk hånden ut så du har ansikt og kropp unna. Har du for mye bensin i dysen vil det komme høy flamme. Derfor skal dette alltid gjøres utendørs!

 • Fyll opp drivstoffbeholderen, men aldri til over maks merket! Skru godt igjen.
 • Sørg for at dysene er stengt, både på drivstoffbeholderen og selve brenneren også om den har dyse.
 • Bruk pumpen og pump 20-27 ganger.
 • Åpne dysene forsiktig, du skal se litt drivstoff piple ut av dysen, steng så ventilen igjen!. Med litt erfaring lærer du fort hva riktig mengde er. Ta heller litt for lite de første gangene for å unngå høy flamme.
 • Når du øver kan du bruke fyrstikker til å tenne på, men når du er på tur burde du ha med stormlighter eller piezotenner i tillegg.
 • Mens brenneren forvarmer skal det lite til for at vinden blåser ut flammen, så beskytt mot vind.
 • Forvarming – Først er det gul flamme, la den brenne til det blir mer blå flamme og du hører en jevn susing. Åpne dysen litt, målet er at du har blå flamme og jevn suse lyd.
 • Brenner det ikke jevnt og uten gul flamme, lukk ventilen igjen og la det brenne mer.
 • Sørg alltid for at brenneren får brenne helt ut når du har lukket ventilen når du er ferdig med å bruke multifuelbrenneren. Selve drivstoff beholderen skal også roteres rundt 180 grader.

Bli kjent med din multifuelbrenner

Selv om det er en del generelle råd for hvordan multifuelbrennere skal brukes er det veldig viktig å lese instruksjonene for den du har, og følge de nøye. Bruk den helst hjemme over flere dager, og ta den med på turer hvor du ikke er helt avhengig av den før du virkelig trenger den!

Sjekk hele utvalget av Multifuelbrennere hos Outnorth.no!

Selv om multifuelbrenner både er trygt og enkelt å bruke så vil det ikke være helt sånn hvis du prøver å bruke den for første gang når du både er kald og det blåser ute. Derfor er det viktigste at du øver hjemme!

Bruke multifuelbrenner til oppvarming i telt

Bruk av multifuelbrenner i telt frarådes stort sett alltid, men veldig mange gjør det uansett. Det er ett par ting som er ekstremt viktig å huske på hvis du har tenkt å bruke den i teltet for varme.

 • Det viktigste er at du er veldig godt kjent med brenneren. Høye flammer kan oppstå, her vil både en panne over brenneren kunne redusere dette, men også at teltet er høyt nok (minst 90-100cm).
 • Fyr opp brenneren utendørs! Alltid! – Det er som regel ved oppstart og mens brenneren forvarmeres at det oppstår høye flammer
 • Aldri sov med brenneren på, slukk den før du blir ordentlig trøtt! Det er også veldig viktig at teltet ikke er helt lukket, du må ha luft utenfra inn i teltet.
 • Lag en plate som du kan feste brenner og drivstoffholder til! Se guide i neste avsnitt for hvordan du gjør det selv.

Er du usikker? la heller være, og få hjelp av noen som kan det før du prøver selv.

Sjekk hele utvalget av Multifuelbrennere hos Outnorth.no!

Lag en plate til turbruk for trygt å kunne bruke brenneren

En plate for primusunderlag er veldig viktig, det gjør at det hele blir mye tryggere.

Bildet viser hvordan det kan gjøres med “borrelåstape”. Dette fungerer ganske bra, men over tid så er det ikke den mest optimale og trygge løsningen. Bruk gjerne en skjærefjøl i plast også for å spare litt vekt. Veldig mange bruker kroker og reimer for å feste brenner og drivstoffbeholderen.

Ta deg god tid å sørg for at oppsette ditt fungerer bra og på en trygg måte. Det er ofte lurt å bruke antisklimateriale under skjærefjølen så den blir stående og ikke sklir lett rundt hvis noen kommer borti.

Hvordan velge riktig multifuelbrenner

Vi anbefaler å velge en brenner fra en anerkjent produsent. Kjøp også tilbehøret som drivstoffbeholder og lignende fra samme produsent! De aller fleste burde velge de mindre drivstoffbeholderne. De holder fint til en kveld for de fleste, og de må ikke pumpes like mye.

Primus er en av de mest kjente produsentene. De har forksjellige versjoner, og de kan brukes med flere forskjellige typer drivstoff. Sjekk hele utvalget til Primus hos Outnorth.no! Der finner du også reparasjonskit laget av Primus for Primus!.

Multifuelbrenner kan gi deg ett mye bedre turliv!

Multifuelbrennere er ikke kun for lengre ekspedisjoner, men de er for det også! Ønsker du å effektivt kunne koke vann, laget mat, og ikke minst få varme utendørs på tur så er det mutlifuelbrenner som gjelder.

Sjekk hele utvalget av Multifuelbrennere hos Outnorth.no!

Med en multifuelbrenner så frakter du drivstoffet med deg i beholderne som drivstoffet selge i originalt. Deretter heller du over i selve drivstoffbeholderen når du skal bruke den. Fordelen er at du enkelt tilpasser hvor mye du trenger til hver tur. På denne måten slipper du problemet med halvtomme gassbokser som tar opp både masse vekt og volum i sekken!

Leave a Comment