Trolling – Hva er trollingfiske

Trollingfiske er egentlig det samme som dorging, men det brukes bare flere fiskestenger istedenfor. Mange sier at de driver med trollingfiske, men det er kun i Eikeren det er lov å drive med trollingfiske i Norge. Det vil si at det egentlig er dorging de fleste egentlig driver med. Kravet for at det skal kunne kalles trollingfiske er at det benyttes 6 eller flere fiskestenger. Faktisk er trolling bare det engelske ordet for dorging, så det er ingen grunn til å bli skremt for det er egentlig ikke så veldig avansert.

Hvordan Trollingfiske / Dorgefiske foregår

Trollingfiske foregår i lav hastighet, fra under 2 knop til opp mot 3 knop. En fin måte å teste ut hva som er riktig fart er å se hvordan agnet ditt beveger seg i vannet før du setter det ut. Trollingfiske kan gjøres veldig avansert eller veldig enkelt, det kan fint gjøres veldig økonomisk også. Med en firetakter fra ett par hestekrefter og oppover klarer du deg fint til dorging. I motsetning til totakter motorer så er det både mindre støy og snillere for lommeboka med en firetakter.

Telleverk er veldig greit å ha på fiskestangen. Med telleverk kan du enkelt se hvor mye snøre du har ute, fisker du med flere fiskestenger gjør det ting veldig mye enklere. Da setter du først ut snøret på den ene, så setter du ut litt kortere snøret på neste fiskestangen du setter ut.

Dyprigg – trollingfiske

Dyprigg er et krav for å kunne trolle. Den sørger for at du får fisket dypt. Fra 5-40 meter som regel, men noen fisker enda dypere enn det også. Dyprigger finnes både som elektriske og manuelle, og de koster fra rundt en tusen lapp og oppover. Fordelen med dyprigger er at det er solide saker som sjeldent går i stykker.

Poenget med dypriggen er at den har et blysøkke som skal senke snøret. Først slippes snøret ut i havet opptil ca 30 meter. Etter det festes en klips fra dypvannsriggen til snøret, da vil søkke etterhvert senke snøret pga klipsen som er festet til snøret. Når du får napp er det en mekanisme som gjør at klipsen fra dypvannsriggen løsnes fra snøret til fiskestanga.

Paravanfiske

Dette har økt veldig i popularitet de siste årene. Mange vet ikke hva paravan fiske er, men det er egentlig en veldig smart liten ting. Paravanen festes til snøret og lar deg kunne bruke fiskestangen din til trolling. Når du fester paravanen til snøret velger du enten en høyre eller venstre paravan, høyre paravan sender snøret til høyre og venstre paravan motsatt. Det som er genialt med paravanen er at du kommer godt unna båten med snøret, og vekk fra andre snører du har ute også.

ParavanStort utvalg til trollingfiske og paravaner!Jakt&Friluft
Sjekk utvalget!

Paravaner er utformet for å dra agnet som sitter ytterst i snøret nedover, til siden eller begge deler. Typisk kan de senke agnet 5-15 meter, det er ikke like mye som en dypvannsrigg kan. Det åpner uansett for muligheten til å få fisk du ellers bare kunne drømt om, og det uten å investere i en dyr dypvannsrigg.

Utstyret som trengs for Trollingfiske

Båt – Akkurat hvilken båt du bruker er ikke så veldig farlig, det viktigste er at den har en motor du kan kjøre i dorge / trolling fart på 1,5 til 3 knop. Ellers åpner det seg for større muligheter for flere stenger/dypvannsrigg desto mer plass du har. En pilothouse/styrhusbåt eller sjark vil også forlenge sesongen veldig mye. Men her er det like greit å starte i det små og bli bitt av fotsyken med tiden.

Ekkolodd – Skal du først investere i det andre utsyret du trenger for trolling er et ekkolodd et must have. Det vil spare deg for mye tid og gi deg mulighet for å finne fisken på en effektiv måte. Se etter stimer av fisk, da møter du gjerne på større fisk som er sulten også.

Stangholder – Kjøp deg noen stangholdere av god kvalitet så du ikke mister stanga ut på sjøen, og gjerne noen som har litt justeringsmuligheter.

Leave a Comment