Fisking for nybegynnere – Tips for en vellykket tur

Har du aldri vært på fisketur før eller bare ønsker å friske opp fiskekunnskapene skal vi ta deg gjennom de viktigste tipsene her.

Uansett om det er fiksing i havet, på fjellet eller innsjøer i innlandet du ønsker å ta turen er det noen ting du må ha i orden først

Forberedelser

Fisking trenger ikke å være veldig komplisert, men for en godt førstetur er det endel ting som er lurt å tenke på. Bare det å vite hvordan du skal avlive fisken som vi har skrevet om her kan være en utfordring for mange. Husk at du er ikke Lars Monsen, derfor må du legge inn litt ekstra tid til planlegging før du pakker sekken.

Strengt tatt er det ikke så mye mer enn en fiskestang du trenger når du skal ut på fisketur, men i denne artikkelen vil vi gå litt mer i dybden så du har den kunnskapen som trengs for en vellykket første tur.

Er det fisking i nærområdet du ønsker å starte med er dette det viktigste at du tar med deg: fiskestang, sluker, svivler, snøre og kniv.

Hvilken fiskestang du burde kjøpe kan du lese om i den store fiskestang testen våres her. Er du usikker på om fisking er det riktige for deg, eller usikker på om det er fiske i små innsjøer eller i havet du ønsker å drive med er det lurt å låne en fiskestang før du kjøper en. De fleste ivrige fiskere kjøper seg etterhvert flere fiskestenger til hvert sitt bruk. Det kan derfor være lurt å legge litt penger i den første stangen så du er sikker på at det er en som kan brukes etter at du har fått mer erfaring også.

Hvilken sluk du trenger varierer etter hvilket fiske du ønsker å begynne med, hvilken vekt fiskestangen er laget for og hva snøret tåler. I starten kan det være lurt å bare kjøpe en enkel slukpakke som har sluker i forskjellige farger. Husk at jo tyngre sluk du velger jo lengre får du kastet ut, men ikke glem at de synker fortere også. Velg gjerne sluker fra 15-40 gram i starten siden de kan brukes til det meste.

Ikke nøl med å bytte farge på sluken hvis du ikke får napp. Vanligvis bruker man lyse farger når det er sol/lyst og mørkere farger når det er mørkt/skumring. Uansett, ingen regel uten unntak derfor varierer ofte hvis du ikke får napp. Festet til enden av fiskesnøret trenger du en svivel så du enkelt kan bytte fiskesluk.

Kniven er ikke bare for å avlive eventuell fisk du får, men også veldig praktisk når du skal kutte snøret så slipper du å ødelegge tennene dine. Er du så heldig å få fiske er det ikke noe som er bedre enn å ha med seg en primus eller stormkjøkken og spise fisken mens du er på tur.

Regler for fisking, fiskekort og allemannsretten

Fisking i havet er det få begrensinger for når du kan gjøre, det er derimot noen begrensinger for torskefiske og minstemål du må vite om. Generelt er det ikke lov å fiske torsk i Oslofjorden. Annet enn for hvor og når du kan fiske torsk er det minstemål for hummer du må forholde deg til.

Det er mange innsjøer du ikke trenger fiskekort til. Derimot til innlandsfiske trengs det ofte fiskekort, men det er ingen grunn til bekymring for det kan enkelt kjøpes. De fleste steder kan du kjøpe det på telefonen, men gjør litt undersøkelser på forhånd så du ikke drar et sted du skulle kjøpt fiskekort på forhånd. Det er viktig å kjøpe fiskekort siden det er grunneier som eier vannet, og pengene går ofte til gode tiltak for fiske i akkurat det vannet.

Forskjellige typer fisking

Om det er fisking i havet eller innsjøer du ønsker å prøve deg på først bestemmer mye av hva slags utstyr du trenger. Generelt kan vi si at du trenger større utstyr for fisking i havet enn i innsjøer/ferskvann. Det er derimot ikke sånn at du ikke kan få stor fisk i innsjøer, men de største finner du i havet.

Skal du fiske på vidda eller bare på en lengre fjelltur er det lurt å ikke velge det tyngste utstyret. Det er viktig at du får med deg alt du trenger, men ikke glem at du skal bære det over lengre distanser også. Velg derfor en fiskestang som er litt lettere og den trenger ikke være så lang heller, teleskopiske kan også være et godt alternativ.

Planlegger du fisketur til nærområdet eller steder du kan kjøre til er det veldig kjekt å ha med seg et større fiskeskrin hvor du får plass til det meste. Det er ofte sånn at man får gode ideer på fisketur og da er det fint å ha med mye utstyr så du får testet det med engang.

Hvis du er på tur og får fisk må du vite hvordan du fileterer fisken. Husk også å ta med deg litt ekstra ting så du er klar til å spise nyfisket fisk. Spesielt en kniv du kan filetere med, salt og pepper, annet ønsket krydder og smør til panna. Ikke baser deg på at du får noe fisk, ta derfor med annen middag som du planlegger å spise så kan du heller se på eventuell fisk som ekstra bonus.

Skal du fiske i havet er det greit med en fiskestang med litt størrelse og som er solid. Prøv deg gjerne med en litt tyngre sluk så har du også muligheten til å kaste langt ut som gjør det ekstra gøy. Husk å tilpass etter hva snøret tåler, fiskesnøre kan du lese mer om her.

Utstyret du trenger

Fiskestang – Prøv litt forskjellige typer selv etter du har funnet ut til hvilket type fiske du ønsker å prøve deg på. Er du usikker så finnes det også gode allround stenger. Skal du mye på tur kan en teleskopisk stang være tingen, du burde i hvert fall vurdere ett futteral til stangen så du ikke knekker den når du transporterer den.  Hovedkategoriene til fiskestenger er: havfiske, fisking fra land i hav, ferskvannsfiske og fluefiske.

Til ferskvannsfiske brukes det lettere fiskestenger som ikke har den tyngste kastevekten. Det kommer selvfølgelig litt an på hva det fiskes etter og hvilket vann du fisker i, men generelt er det en god huskeregel.

Til fisking i havet eller fra båt trengs det fiskestang beregnet for litt tyngre sluker. Det er stor forskjell på havfiskestenger med tanke på om det er til lett eller tyngre havfiske. Derfor er det viktigste at du kjøper en som er beregnet for den kastevekten du ønsker.

Til ferskvannsfiske gjelder mye av det samme. Kjøper du et sett så er snellen også tilpasset det stangen er laget for. Det vil si at en stang som er laget for lett ferskvannsfiske ikke vil ha plass til like mye snøre siden kastelengden ikke er like lang som til tyngre bruk.

Det viktigste er derfor at du tenker igjennom hvilke steder du kommer til å fiske, har du muligheten er det optimale å låne en fiskestang så du får testet litt hva som passer deg best.

En allround stang er absolutt noe å vurdere, de finnes også i proffere varianter så du kan kjøpe en du kan ha i mange år på mange fisketurer.

Hvorfor fiske

Fisking er ikke bare en ting, det kan gjøres på veldig mange forskjellige måter og til forskjellig bruk. Om det er dorging etter båten, kasting fra land i havet, fisking på fjellet eller i innsjøer, fisking med dupp og mange andre måter.

Jeg skal ikke underdrive gleden med det å få fisk, spesielt når mann fisker etter noe spesielt eller får sin første fisk. Men fisking er også friluftsliv, gleden av å komme seg ut på tur. Er du interessert i å komme deg ut på tur men trenger litt motivasjon for dørstokkmila er fisking perfekt. Fisking kan for mange være en ekstra aktivitet å gjøre på tur. Spesielt hvis man slår camp litt tidlig, så er det perfekt med noen kast før man tar kvelden. Eller bare se på solnedgangen mens du har en dupp ute med mark på som du venter på at skal nappe.

Så om det er fisketur eller tur med fiskestang du skal på er ikke det som betyr noe, det viktigste er at du har det utstyret du trenger for at turen blir som du ønsker deg. Derfor er det viktig med litt planlegging på forhånd. Er du i tvil om du skal ta med deg fiskestangen på tur så er svaret JA absolutt.

Fisking kan være veldig aktivt, men også veldig avslappende alt etter hva du selv ønsker. Ofte er ikke det å få fisk så viktig etterhvert engang, det er bare det å få kaste litt mens du nyter stillheten.  

Bestem deg for hvilken type fisking som passer for deg

Fisking kan være veldig aktivt, men også veldig avslappende alt etter hva du selv ønsker. Ofte er ikke det å få fisk så viktig etterhvert engang, det er bare det å få kaste litt mens du nyter stillheten.  

Dette er selvsagt ikke noe som er et valg for all fremtid, men hvis du sliter litt med å komme deg ut på din første fisketur kan det være lurt å velge ut ifra hva du liker best.

Er du mest å går tur på fjellet eller har båt du er mye ute i er det lurt å ta utgangspunkt i det. Så kan du heller endre hvis du får lyst til å prøve andre typer fisking etterhvert. Grunnen til at det er lurt å velge hvilken type fisking du ønsker å starte med er på grunn av utstyret og forberedelsene du må gjøre.

Fisketeknikk – erfaring hjelper, men det finnes noen gode triks å starte med

Uansett hva slags fiske du skal drive med er det et tips som er veldig viktig å det er variasjon. Det handler ikke bare om farge på sluken, men også alt fra hvor du kaster, hvor fort du sveiver inn og tiden på døgnet du fisker.

I sjøen er det ofte tidevannsskifte som er best for fiske. Det viktigste er uansett, får du ikke fisk må du prøve å gjøre noe litt annerledes. Det er heller ikke bare fordi du nødvendigvis gjør noe galt, men det gjør det også mer spennende når du legger inn variasjon.

I forhold til hvordan du sveiver inn kan du prøve å tenke at du skal simulere en liten fisk hvis du fisker med sluk. Små fisker har gjerne litt forskjellig tempo når de svømmer, varierer derfor hvor fort du sveiver inn. Ta også noen kunstpauser hvor du ikke sveiver inn men drar stangen bakover eller til siden. Det gir en fin rett gli på sluken som kan virke spennende for større fisk.  

Sikkerhet på fisketur

Det viktigste er at turen går bra, og at du er forberedt hvis uhell skjer. Ha alltid med deg telefon på tur, den kan godt være avslått bare husk å ta den med deg. Si også fra på forhånd hvor du skal. Mindre skader er fint å ha med utstyr for, da er et lite førstehjelpssett alfa omega å ha med seg.

Øynene dine er utsatt på fisketur, både fra sluken, flua eller sola, hvordan du beskytter de best har vi skrevet om her.

Fiskeetikk – ta vare på naturen

Det er flere aspekter ved dette, både å verne om bestanden, avlive fisken riktig og bruke fisken til mat.

Det er ikke noe i veien med å slippe ut fisk igjen, men hvis den har blitt skadet er det viktig at den avlives. Hvis den først har blitt avlivet må den selvfølgelig spises, det handler om å respektere naturen. Det er også viktig hvis det er første gangen du får fisk at du er mentalt innstilt på å få fisk, det gjør at du er mer klar til å avlive den. Tenk igjennom på forhånd hvordan du skal gjøre det, og ikke bruk lang tid for det er dyreplageri.

Ikke fisk mye kun på et sted, spesielt hvis du får mye fisk. Det er bedre å variere hvor du fisker så du er med på å sikre at det er en bærekraftig bestand ved favorittplassen din. Og husk! Du trenger ikke å fortelle noen andre hvor favorittplassen er.

Fisking er også friluftsliv

Husk at det ikke bare trenger å handle om å få fisk, halve moroa er det å komme seg ut på tur. Fisking kan selvfølgelig være en stor del av turen, men ikke glem å nyt stillheten og den friske luften også. Pakk med deg så du kan lage mat, kaffe og ha med en velfylt slukboks. Og hvis du ikke får noe fisk har du uansett fått deg en fin tur ut i friluft.

Leave a Comment