Filter for å rense drikkevann på tur! Dette er mulighetene

Å ha tilgang til trygt drikkevann er avgjørende når du er ute på tur i naturen. Urent vann kan inneholde farlige mikroorganismer som kan føre til alvorlige helseproblemer. Men her er det store forskjeller, det finnes masse rennende vann som er helt trygt å drikke også!

Er det viktig med renset på tur?

Selv om det stort sett er trygt å drikke rennende vann på fjellet i Norge så kan filtrering fortsatt være lurt. Døde dyr kan ligge i vannet, å det er heller ikke alltid så enkelt å finne rennende vann.

Urent vann kan by på problemer

Når du er ute på tur, er det lett å undervurdere risikoen forbundet med å drikke vann fra naturlige kilder som innsjøer, elver og bekker. Dette vannet kan være forurenset med bakterier, parasitter og virus som kan føre til mageproblemer, diaré og andre helseplager. Uten riktig vannrensing kan en tur få ett helt annet utfall. Men det er viktig å huske at de aller fleste også drikker rennende klart vann på fjellet uten at det gir noen problemer!

Vannresning på tur er enkelt og smart

Det er flere metoder for å rense drikkevann på tur. Felles er at det er veldig enkelt å ta med, veier lite og du er sikret bedre tilgang på rent vann. Det å ha med seg vann på tur går fint på korte turer, men det er lite gunstig på lengre turer.

Har du med drikkefilter eller annen løsning for å rense vann så slipper du også å bekymre deg for om du kommer til ett bra sted å drikke vannet. Når du er på tur er det ekstra dumt å bli syk også, derfor er det ikke så dumt å uansett rense vannet!

Metoder for Vannrensing på Tur

Koking av vann

Koking av vann er en av de enkleste og mest pålitelige metodene for vannrensing på tur. Alt du trenger er en bålpanne, brenner eller annen varmekilde for å koke vannet i minst ett minutt. Denne prosessen dreper bakterier, virus og parasitter, og gir deg trygt drikkevann. Det er viktig at vannet fosskoker!

Spesielt om vinteren er koking av vann smart! Da burde du bruke en multifuelbrenner, les hvordan du gjør det her.

Kjemisk vannbehandling

Kjemisk vannbehandling involverer bruk av kjemiske midler som tabletter eller dråper for å desinfisere vannet. Disse produktene dreper mikroorganismer og gjør vannet trygt å drikke. De er lette å bruke og er ideelle for situasjoner der koking av vann er vanskelig.

Vannfilter for Tur – Forskjellige produkter som finnes!

Nå vil vi se nærmere på de beste vannfilterne tilgjengelig på markedet og vurdere deres fordeler og ulemper.

VannfilterFordelerUlemper
LifeStraw Go 650 mlLifestraw Go 650 ml Lett og bærbar, filtrerer opp til 1000 liter vann, fjerner 99.9% av bakterier og parasitterBegrenset vannmengdeSjekk Prisen!
MSR TrailShot Pocket-Sized Water FilterMSR
TrailShot Pocket-Sized Water FilterLiten og lett å bruke, filtrerer opptil 2 liter per minutt, fjerner partikler og mikroberKrever manuell pumpingSjekk Prisen!
Platypus GravityWorks 2 L Complete KitPlatypus
Gravityworks 2 L Complete KitRask og enkel filtrering, stort kapasitetsvolum, inkluderer beholder og slanger. Kan også henges så det er lett å fylle vann!Passer best når man er flere på tur.Sjekk Prisen!
MSR MiniWorks EXMSR
MiniWorks EXHoldbar og pålitelig, fjerner partikler, bakterier og virus, lett å vedlikeholdeKrever pumping, tregere filtreringshastighetSjekk Prisen!
Katadyn Micropur Quick MQ 1TKatadyn
Micropur Quick MQ 1TEffektiv mot bakterier, virus og parasitter, lang holdbarhet, enkel å brukeKrever en ventetid på 30 minutter.Sjekk Prisen!
Larq Bottle PureVis 500mlLARQ
Bottle PureVis™ 500mlSelvrensende teknologi, miljøvennlig, vakre designalternativerDyrere enn andre flasker, men unik teknologi veier opp for det!Sjekk Prisen!
LifeStraw Personal Water FilterLifestraw
Personal Water FilterBærbar og praktisk flaske med innebygd filter, filtrerer opptil 4000 liter vann, fjerner 99.9% av bakterier og parasitterKun til personlig bruk.Sjekk Prisen!

LifeStraw Go 650 ml

Lifestraw Go 650 ml

Lett og bærbar, fjerner 99% av vannbårne bakterier og protozoer.

Passer for fjellturer og backpackere som har begrenset behov for vann. Siden vannet må suges ut kan du ikke bruke denne for å filtrere mer vann et det du selv drikker fra flasken. Men du kan ta med deg det ufiltrerte vannet og hele i flasken etterhvert som du får behov for det!

Tilgjengelig i flere forskjellige farger

Anbefalt Bruk: Vandreturer, camping og en flaske som alltid burde være med i dagstursekken.

MSR TrailShot Pocket-Sized Water Filter

Liten og lett å bruke. Denne er laget for de som trenger rask fylling, 1 liter på ca ett minutt!

Krever manuell pumping, best for individuell bruk om du drikker rett fra slangen.

Laget spesielt for de som løper i fjellet. Men denne passer godt for de som generelt bare vil pumpe opp filtrert vann raskt!

Kan også kobles til munnstykket for å pumpe inn i drikkesekker!

Anbefalt Bruk: Aktive turer der lett tilgang til vann er nødvendig.

MSR TrailShot Pocket-Sized Water Filter

Platypus GravityWorks 2 L Complete Kit

Platypus Gravityworks 2 L Complete Kit

Rask og enkel filtrering, stort kapasitetsvolum, alt-i-ett-pakke.

Når du er på tur med flere, og spesielt barn er det siste man trenger unødvendig vekt! Med dette settet får du filtrert vann for 4 personer på noen få minutter!

Passer for gruppeutflukter og familier. Med en vekt på 180 gram er dette veldig enkelt å ha med seg for å filtrere stor mengder vann!

Anbefalt Bruk: Camping, overnatting og familieeventyr.

MSR MiniWorks EX

Holdbar og pålitelig, fjerner partikler, bakterier og virus, enkel vedlikehold. Ett av verdens mest solgte mikrofilter!

Passer For: Allsidig bruk i ulike miljøer. Perfekt når du ønsker å pumpe opp masse vann! Her kan du lett forsyne alle du er på tur med

Anbefalt Bruk: Backpacking, camping og fjellturer

MSR MiniWorks EX

Katadyn Micropur Quick MQ 1T

Katadyn Micropur Quick MQ 1T

Effektiv mot bakterier, virus og parasitter, lang holdbarhet på 4 år, enkel å bruke.

1 tablett bruker 30 minutter og renser 1 liter vann. Det følger med 70 tabletter som til sammen kan rense 70 liter.

Passer for reisende og nødberedskap. Lurt å alltid ha i sekken eller i hjemmet hvis du plutselig har vann som burde renses.

Anbefalt Bruk: Reiseliv, nødssituasjoner og eventyrreiser.

Larq Bottle PureVis 500ml

Selvrensende teknologi og verdens første flaske som renser seg selv! Larq bruker UV-C Led teknologi som renser vannet 99,9%.

Miljøvennlig, vakre designalternativer, men litt dyrere enn andre flasker.

Passer for stilbevisste eventyrere, og ikke minst perfekt å alltid ha med på reise!

Anbefalt Bruk: Tur, daglig bruk og reiser.

LARQ Bottle PureVis™ 500ml

LifeStraw Personal Water Filter

Bærbar og praktisk drikkerør med innebygd filter, fjerner 99%

Krever sugekraft for å drikke, levetiden er på hele 4000 liter vann den kan rense!

Passer for vandreturer og dagsturer. Brukes rett i vannkilden.

Anbefalt Bruk: Vandring, reise og utendørsaktiviteter.

Lifestraw Personal Water Filter

Er det nødvendig å filtrere vannet på tur?

Sikring av trygt drikkevann er avgjørende for en vellykket tur i naturen. Ved å velge riktig vannfilter som passer for dine behov og turen din, kan du nyte turen uten bekymringer for vannkvaliteten. Husk alltid å respektere naturen og etterlate så lite spor som mulig. Velg bærekraftige alternativer og nyt naturens skjønnhet mens du tar vare på den.

Se det enorme utvalget til Outnorth av vannrensing for turbruk!

Vi drikker også ofte vann rett fra bekker. Dette betyr ikke at du skal slutte med det. Men på lengre turer, eller du er usikker på kvaliteten av vannet du kommer til vil det alltid være lurt å ha med ett filtreringssystem. Skulle du bli syk av vannet vil det også ødelegge turen, og ikke minst kan man bli skikkelig syk! Dette er en billig investering for å sikre seg på tur.

Leave a Comment