Finnmarksvidda

Gå på ski over Finnmarksvidda – En fullstendig guide

Det å gå på ski over Finnmarksvidda er en drøm for mange, og med god planlegging er det en veldig oppnåelig tur for de fleste. Turen på ski over Finnmarksvidda er ca 85km.

De fleste sier at de har gått over Finnmarksvidda, men det er kun en bitteliten liten del av Finnmarksvidda. Selve turen er ikke spesielt krevende fysisk, men det er alt rundt som gjør at det kan bli en krevende tur. Skal du gå med pulk? Får du dårlig vær? Det er mye som kan skje på Finnmarksvidda. Vi vil her prøve å forberede deg best mulig.

På ski over Finnmarksvidda – Fra Alta til Karasjok.

Du kan gå andre veien også, men dette er den veien de fleste går. Turen fra Alta til Karasjok er den klassiske turen over Finnmarksvidda, og når noen sier de har gått på ski over Finnmarksvidda så er det stort sett alltid denne turen di har gått.

Logistikk

Vi starter med det kjedeligste, nemlig å komme seg frem til Øvre Stilla (Jotka) og fra Karasjok (Assebakti). De fleste tar taxi, men det er mulig å kjøre bilveien inn til Stilla også. Ved dårlig vær kan denne veien være stengt. Noen går faktisk på ski helt inn til Stilla også fra Alta, men det er nok mest for å slippe å betale for taxi.

Rutebeskrivelse

Dag 1: Øvre Stilla – Jotka

Om du syntes navnet høres kjent ut er det nok fordi det var her Alta-aksjonen utspilte seg! Turen inn til Jotka Fjellstue er ca 14km.

Dag 2: Jotka – Mollisjok

Start dagen med en stor porsjon frokost, for nå starter turens lengste etappe på ca 29 km. Etappen går over Lesjarvi som er Finnmarks største innsjø. Her kan det også ligge overvann som kan gjøre det veldig vått. Det er også en etappe hvor man kan møte på mye vind. Derfor er det fint å være en natt på Jotka først, så kan man få en dagsfersk værmelding før man legger ut på turen til Mollisjok.

Her kan du også få en fersk værmelding, spesielt med tanke på hvor mye det blåser!

Dag 3: Mollisjok – Ravnastua

Turen fra Mollisjok til Ravnastua er på ca 25km. Det er litt stigning men også veldig vakkert landskap, her er det bare å håpe på at man får sett vakre finnmarksvidda uten å kun gå i dårlig sikt.

Dag 4: Ravnastua – Assebakti (Karasjok)

Siste dagen venter nytt landskap med masse bjørk og nedkjøring! Dette er også litt av grunnen til at de fleste velger å avslutte turen med denne nedkjøringen, istedenfor å starte turen med bare oppover i 5km.

Fra Ravnastua til Assebakti er det ca 14km, hvor de siste ca 5km kun er nedover! Vær ekstra forsiktig om du har med pulk! Mange velger å skli rolig ned mens de sitter på pulken.

Herfra tar de fleste taxi til Karasjok, men om man vil spare litt penger er det ingen problem å gå på ski helt inn til Karasjok. I såfall går man på ski langs elven helt inn til Karasjok. Det blir en lang dag på ski, men er været fint og man ikke har slitt seg ut er det helt fint å gjøre det. De fleste lar være, nettopp fordi de er slitne etter en lang tur!

Tips for en sikker tur

Den største utfordringen med å gå på ski over Finnmarksvidda er været! Det snur fort, og du vil oppleve det meste som er mulig av vær på kort tid.

Drar du med ett firma som arrangerer turen trenger du ikke like mye utstyr som ellers. Hvis ikke burde du ha med satellittelefon. Hvitserk er ett av de firmaene som arrangerer tur for å gå Finnmarksvidda på ski.

Værforberedelser

Finnmarksvidda kan by på varierte værforhold, så det er viktig å være forberedt. Følg værmeldingene nøye før du drar ut, og tilpass bekledningen deretter. Ha alltid med deg nødvendig nødutstyr, inkludert førstehjelpsutstyr, satellittelefon, GPS. Del reiseplanen din med noen før du drar, slik at noen vet hvor du er.

Når er det best å dra

Som regels stikkes løypa i starten av Februar. Det blir varmere jo lengre du venter, de fleste går rundt påsketider. I følge ut.no varer sesongen fra januar – mai.

Sove i telt eller hytter?

Det er fordeler og ulemper med begge deler. Drar du med en gruppe så vil det uansett være bestemt på forhånd. Skal du arrangere turen selv derimot kan det være vanskeligere å velge. Sover du i telt burde du ha med multifuelbrenner, ett vintertelt, vintersoveposer og generelt bra utstyr. Fordelen er at du ikke blir like avhengig av godt vær for å starte dagsetappene. Blir det dårlig vær kan du alltid slå camp for natten.

Med pulk over finnmarksvidda

Skal du derimot gå fra hytte til hytte er det mer skummelt med dårlig vær og du er mer avhengig av å komme frem. Du blir fortere værfast på en av statens fjellstuer over flere dager. En kombinasjon er også mulig, så kan man besøkene fjellstuene for mat, eller en overnatting om man ønsker det. Men du risikerer at hyttene er fulle om du ikke har booket på forhånd, ønsker du middag burde det også bestilles på forhånd.

Vinteren på Finnmarksvidda kan være nådeløs, så det er avgjørende å ha riktig utstyr og bekledning. Sørg for å ta med deg fjellski og sko som du har brukt før! Generelt burde alt utstyret du har med ha vært brukt før. Av klær må du ha med for skikkelig vinter, ikke ta hensyn til hva værmeldingen viser. Det kan bli over -20 og masse vind ganske fort, selv om værmeldingen to dager før viste noe annet.

Opplevelsen av å Krysse Finnmarksvidda:

Det å gå på ski over Finnmarksvidda er en stor naturopplevelse. Selv om det krever endel forberedelser er det en tur du vil huske for resten av livet og som absolutt er verdt å gjennomføre!

Isfiske på Finnmarksvidda

Isfiske som en del av opplevelsen

Isfiske har en lang tradisjon på Finnmarksvidda, og det gir en ekstra dimensjon til skituren. Å bore et hull i den frosne innsjøen og vente tålmodig mens du nyter den omkringliggende stillheten, er en opplevelse du sent vil glemme. Isfiske gir deg muligheten til å komme nærmere naturen og er en avveksling fra skituren.

Les mer om isfiske her!

For å lykkes med isfiske trenger du riktig utstyr. En solid isfiskestang, isbor, snøre, kroker og agn er grunnleggende. Agn kan variere avhengig av fisken du prøver å fange. De fleste som isfisker på finnmarksvidda bruker snøscooter, men du vil sannsynligvis møte på flere som gjerne deler tips.

Isboret fungerer også veldig bra for å få opp vann istedenfor å måtte smelte snø selv!

Respekt for naturen og sporløs ferdsel

Mens du utforsker Finnmarksvidda, er det viktig å etterlate minst mulig spor. Respekter dyrelivet ved å holde avstand og unngå å forstyrre dem. Ta med deg alt av søppel og avfall, og forlat områdene du besøker i samme stand som du fant dem. Sporløs ferdsel er avgjørende for å bevare denne uberørte naturen for fremtidige generasjoner.

God tur! Med god planlegging og ved å følge føre var prinsippet er dette en tur du ikke trenger å være ekspedisjonsvant for å klare fint på egenhånd.

Leave a Comment