Trives du i marka eller på fjellet om høsten på kvelden er dette fiske for deg. Har du hatt en sesong med lite ørret og trenger litt motivasjon før sesongen er over så er dette også ett fiske du absolutt burde prøve deg på!
Hva er harvefiske
Harvefiske er en helt egen teknikk for å fiske ørret. Fordelene er mange, men du må være på riktig sted til riktig tid for at det skal fungere. Harvefiske går ut på at en krok med flere mark på kastes ut, for så at den sveives inn i vannoverflaten når det er mørkt.
Hvordan harvefiske etter ørret
Fisket er enkelt. Har du en fiskestang, krok, og mark så har du det du trenger. Vi går inn på anbefalt utstyr senere, men harvefiske kan gjøres veldig enkelt og fortsatt med stor sukess.
Den beste marken finner du selv ute! Men ellers har de mark du får kjøpt på butikken også!
Tid og sted for harvefiske
Her har det for det første endel å si hva du er ute etter. Har du ett vann som har vært vrient i løpet av sommeren burde du definitivt prøve deg på harvefiske der. Er du ute etter rekord i ett vann, eller å sette personlig rekord på ørreten burde du oppsøke vann du vet det kan være stor ørret. Harvefiske fungerer best der hvor ørreten naturlig ønsker å komme. Det er hvor det typisk er stille og vegetasjon, så vit hvor du går i mørket! Er det vanskelig å gå dit kan det være ett godt tegn på att du er på vei til riktig sted.
Harvefiske er mest vanlig om høsten, når det blir tidligere mørkt. Rett før skumringen og utover natten er ofte bra. Men harving etter ørret kan gjøres på våren og sommeren også!
Fiskemetode for harvefiske – Harving etter ørret
Før du setter i gang er det lurt å være litt kjent dit du skal, og ha med en hodelykt. Tre mark på krok, når du “kaster” ut er det viktig at du gjør det skånsomt. Mark som faller av er kjedelig, og det kan bety at du mister ørreten.
Hvis metoden ikke gir deg ørret er det flere ting du kan prøve for å snu fiskelykken. Marken kan få synke litt, og bli sveivet inn litt under vannoverflaten. Det gjelder å være ute å harve når det er bitt, den som venter blir ofte godt belønnet. Som med alt annet fiske gjelder tålmodighet, men også variasjon. Beveg deg rundt, ha variasjon i metode, men viktigst av alt er at du er der til rett tid. Når de andre går hjem, det er da harvefiske starter!
Sveiv rolig inn og la marken flyte innover i vannflaten. Ørreten går opp å spiser, og du får ørret på kroken! Men nå må du passe deg. For ved harvefiske skal du vente før du sveiver inn, la det gå minst 10 sekunder. Ellers står du der fort fortvilet over en mistet kjempe ørret!
Utstyret du trenger for harvefiske
Litt av kluet med harvefiske er at du ikke bare kan kaste langt ut, for da mister du fort marken. En lang fiskestang er å foretrekke, det er kjedelig om det vaker å du akkurat ikke når ut. Bruk monofilmanent sene, og en krok litt større enn du pleier. Fra størrelse 4 og oppover, så du får plass til ca 4-6 mark på kroken.
Mer komplisert er ikke utstyret du trenger for harvefiske. Du kan selvsagt gjøre det mer komplisert, men en god fiskestang, rikelig med mark (gjerne forskjellige) for å kunne variere, og riktig krok, snøre så har du alt du trenger!
Lange tradisjoner for harvefiske
Harving har lange tradisjoner i Norge, og det er ofte litt glemt, spesielt blant yngre fiskere. Men dette er ett fiske alle som vil ha ørret burde prøve seg på.
Som nevnt er det heller ikke kun forbeholdt høsten. Er du på riktig sted til riktig tid vil du oppleve et fantastisk ørretfiske som du aldri har gjort før!