Båter skal lokke folk på fisketur


Av Rolf Magnus W. Sæther

70 prosent av nordmenn beveger seg for lite. Norges Jeger- og Fiskerforbund legger ut båter i fiskevann for å få folk opp av godstolen og ut på tur. Fisketurer burde skrives ut på blå resept, mener Mads Gilbert.

– Vi ønsker at flere skal komme seg ut på fisketur. Med båter tilgjengelig i gode fiskevann senker vi forhåpentligvis terskelen for å komme seg ut, sier informasjonssjef Espen Farstad i Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF).

I fjor plasserte NJFF ut 100 aluminiumsbåter på 14 fot i ferskvann over hele Norge. Båtene kan benyttes fritt av forbundets 113 000 medlemmer.

– Ordningen er blitt godt mottatt av brukerne, og folk sier at dette er en veldig bra idé. Fjoråret gikk med til å etablere ordningen, og vi har hittil solgt over 2500 nøkler. I år håper vi det tar skikkelig av, sier Farstad.

Målsetningen er å få folk i form gjennom å tilrettelegge for friluftsliv på en ny måte. Nå utvides båtutlånsordningen ytterligere.

– I år skal vi sørge for at det fylles på med flere båter. Våre lokalforeninger er oppfordret til å legge inn egne båter i ordningen, slik at tilbudet til fiskerne blir enda bedre. I tillegg kan man på nettet se kart som viser nøyaktig hvor båtene ligger, sier Farstad.

70 prosent sofagriser

I kampanjen Dine 30 samarbeider Helsedirektoratet med blant annet NJFF om å få flere til å bevege seg, for eksempel gjennom friluftsliv. 30 minutter fysisk aktivitet daglig er nok. Målgruppen er den store flokken av sofagriser.

– Kun 32 prosent av Norges befolkning oppfyller våre minimumsanbefalinger om en halv time daglig fysisk aktivitet. Går du fra null og opp til 30 minutter med bevegelse, vil du få en betydelig helsegevinst, sier avdelingsleder Jakob Linhave i Helsedirektoratet.

Målet er ikke å gjøre alle nordmenn til treningsnarkomane. Det viktigste er å formidle budskapet om at det er ikke så mye som skal til.

– Alle trenger ikke å løpe intervaller eller begynne med triatlon, men svært mange må bli flinkere til å bytte ut stillesitting med fysisk aktivitet. Det holder å gjøre noe som du får litt høyere puls og blir litt svett av, som for eksempel å dra på fisketur, sier Linhave.

Det er store mentale plussider ved å fiske, mener han.

– Fiske er lystbetont og gjerne noe man gjør sammen med andre mennesker. Å være sammen om en felles aktivitet gir mening. Et godt sosialt liv er viktig for vår mentale helse, sier Linhave.

Fiske på blå resept

Professor og akuttmedisiner Mads Gilbert slår fast at solid forskning dokumenterer at fiske og annet friluftsliv er bra for både kropp og sinn.

– Fisketurer burde skrives ut på blå resept. I stedet for å dele ut beroligende midler eller andre kjemiske medikamenter, kan vi bruke naturen i mye større grad, også som helsefremmende og sykdomsforebyggende strategi. Å høste villfisk er bærekraftig og samtidig er det noe av det sunneste vi kan spise, sier Mads Gilbert, som til daglig jobber ved Universitetssykehuset Nord-Norge.

NJFF mener jakt, fiske og friluftsliv fortjener mer av æren for god folkehelse, i forhold til hardere treningsformer som løping, sykling og langrenn.

– Bare 0,3 prosent går Birken, mens 49 prosent driver med jakt eller fiske, ifølge tall fra Helsedirektoratet. Det sier seg selv hva som gir størst gevinst i forhold til nordmenns helse, sier Espen Farstad i NJFF.

FAKTA OM 1 NØKKEL – 100 BÅTER

100 aluminiumsbåter på 14 fot er lagt ut i ferskvann over hele Norge. Er du ikke medlem av NJFF, må du melde deg inn for å bruke båtene. 

Finn ut mer om ordningen her: www.minebater.no

Kontaktpersoner:

  • Espen Farstad, informasjonssjef i Norges Jeger- og Fiskerforbund, tlf. 907 22 429
  • Håvard Skjerstad Andersen, kommunikasjonskonsulent i Norges- Jeger og Fiskerforbund, tlf. 419 07 301

Siste artikler